V Mariboru že odštevajo ure do jutrišnjega spopada vodilnih ekip državnega prvenstva. Večni derbi bo na tribune Ljudskega vrta pritegnil izjemno veliko gledalcev, danes zgodaj popoldne so iz mariborskega prvoligaša že sporočili, da je vzhodna tribuna že razprodana, še poslednje vstopnice pa so na voljo na preostalih treh tribunah.


Obeta se izjemno vroč večni derbi, saj so številčen obisk z nakup vstopnic napovedali tudi pristaši Olimpije. Tako se v primeru, da bo Milivoje Novaković dočakal priložnost za debi, še posebej bučen sprejem obeta prav reprezentančnemu napadalcu. O prestopu izkušenega Ljubljančana je bilo v minulih dneh prelitega že nemalo črnila, v dneh pred derbijem se verbalni spopadi znova stopnjuje. Nekaj strupenih puščic je bilo izstreljenih predvsem v smeri proti ljubljanskemu športnemu direktorju Ranku Stojiću, ki Novakoviću ni ostal dolžan, napadalec Maribora pa je pred derbijem še enkrat ponovil svoje stališče o najtesnejšem sodelavcu Milana Mandarića: “Res je in sem še vedno. Vse kar človek govori v medijih je laž in neresnica. Žal mi je, da klub dela s takšnim človekom. Upam, da predsednik spregleda, ker sva imel z njim zelo korekten odnos. Tudi danes lahko povem, da je gospod Mandarić zame za vselej gospod, spoštujem ga in mu želim veliko sreče, kot vsem ostalim. Mislim pa, da gospod Stojić ne spada v klub in bo gospod Mandarić spregledal, kaj se dogaja v ozadju.”

Novaković je v Ljudskem vrtu zabil 13 od 31 reprezentančnih zadetkov. (Foto: Jure Banfi)
Novaković ni nikoli skrival, da se v Ljudskem vrtu počuti kot doma. (Foto: Jure Banfi)

Že uvodoma pa je Novaković poudaril, da so mu v Mariboru po podpisu pogodbe pripravili lepo dobrodošlico: “S strani Maribora sem prejel topel sprejem, za kar se zahvaljujem. Napredujem iz treninga v trening, stanje se izboljše, vendar sem še v zaostanku za soigralci. V tem trenutku imajo igralci še vedno prednost pred mano, vendar skušam na vsakem treningu dati največ od sebe in ekipi pomagati na najboljši možni način. Videli smo prvo tekmo, s katero nismo zadovoljni, in upam, da bomo vtis popravili na naslednji tekmi,” se je na minulo soboto ozrl dolgoletni napadalec nemškega Kölna, v dresu katerega je na 108 tekmah elitne Bundeslige dosegel tudi 44 zadetkov in dodal še 14 asistenc. Izkušenj 36-letniku ne manjka, že v tem trenutku pa je pripravljen odgovornost prevzeti na svoja pleča ter, kot je poudaril tudi sam, udariti po mizi in prebuditi soigralce: “Seveda. Morda bom pritisk in odgovornost prevzel tudi nase ter razbremenil druge igralce. To bo verjetno tudi moja naloga, saj vidim, da v ekipi težko kdo prevzame odgovornost. En bo moral udariti po mizi in prebuditi soigralce. Vemo, česa so navajeni v klubu, navajeni so igranja za prvaka. Osvojiti moramo naslov državnega prvaka, trenutno nismo v dobrem položaju, vendar lahko s sobotno tekmo situacijo obrnemo v našo prid. Vse je na nas, osredotočiti se moramo zgolj na ekipo!”

Mariborčani jeseni Olimpije še niso uspeli premagati, še pred remijem v Stožicah so zmaji prvič slavili zmago tudi v Ljudskem vrtu, kjer so s šovom Ezekiela Hentyja slavili z 0:3. Z morebitnim porazom bi si vijolice močno otežile boj za naslov prvaka, Olimpija bi namreč prednost povečala že na devet točk. Za Štajerce posledično šteje zgolj zmaga, s katero bi se tretjino pred koncem državnega prvenstva rivalu približali na tri točke razlike. Novaković priznava, da je derbi izjemno pomemben, medtem ko o prelomnosti ne želi govoriti: “Lahko rečemo, da je zelo pomembna. Ne bi pa govoril o tem, če je prelomna. Vidimo, da je liga zelo izenačena, zato ne bomo nikogar podcenjevali. Tudi sam slovenskega prvenstva ne podcenjujem, saj vem, da je težko. Tudi sam se moram mentalno pripraviti na to. V življenju sem navajen nečesa drugega, kot pa tekem na domačem igrišču, seveda pa se skušam uspešno predstaviti tudi na domačih zelenicah. Ampak v tem trenutku se moramo osredotočiti nase, ne na celotno prvenstvo, skušati doma zmagati in iti iz tekme v tekmo.”

(Foto: Jure Banfi)
Bo v Nemčiji popularni Novagol debitiral že jutri? (Foto: Jure Banfi)

Že med trening tekmo z B ekipo Maribora, proti kateremu je Novaković tudi zadel, je bilo opaziti, da Novaković sprejema odgovornost in soigralce že usmerja po zelenici. Tudi mariborska enajstica priznava, da soigralci kažejo veliko spoštovanja. “Mislim, da imajo vsi do mene veliko spoštovanje. Sem igralec, kot vsi ostali, morda zgolj z malce več izkušnjami. Pomagal bom s svojimi izkušnjami, saj sem v karieri dal marsikaj skozi. Skušal bom pomagati predvsem mladim igralcem, jih dvigniti na želen nivo. Z napredkom in dobrimi rezultati pa se jim lahko odpre tudi pot v tujino,” dodaja strelec 31 reprezentančnih zadetkov, s katerimi na večni lestvici Slovenije zaostaja zgolj za mariborski športnim direktorjem Zlatko Zahovičem. Prav reprezentanca je bila eden od razlogov za vrnitev v domovino, o debiju v slovenskem državnem prvenstvu pa Novaković še ni želel preveč govoriti, čeprav ne skriva želje, da bi se to zgodilo že jutri: “Želja je vselej prisotna, vendar se moram zavedati fizičnih sposobnosti. O nastopu odloča trener, sam se bom potrudil po najboljših močeh in na koncu bomo videli. Trener je tukaj tudi za to, da odloča, kdo igra in kdo ne.”

“Državni prvak še nisem bil, upam, da bom letos prvič. To je motivacija, ki me žene naprej. Upam, da bodo lovorike, tako kot v prejšnjih letih, ostale v Mariboru. Potrudil se bom po najboljših močeh, da se to tudi uresniči,” je zaključil adut v napadu Maribora.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Čukarički premočan za Olimpijo

Nogometaši Olimpije so včeraj odigrali svojo četrto tekmo v tem pripravljalnem obdobju in …