Jutrišnji derbi ponuja podoben scenarij kot v sezoni 2013/14. Ante Čačić je moral po vsega štirih mesecih zapustiti Ljudski vrt, zdajšnjega selektorja hrvaške izbrane vrste pa je nasledil povratnik med vijolice. Ante Šimundža, pred tem nekdanji igralec in pomočnik trenerja, se je lotil zahtevnega izziva in ob vrnitvi v NK Maribor že uvodoma dobil večni derbi.


Dolgoletni napadalec Maribora je ognjeni krst na mariborski klopi resda doživel v Angliji, v sklopu evropske lige so Štajerci s 3:1 izgubili v gosteh pri Wigan Athleticu, ki danes z Alenom Vučkićem v svojem kadru igra v tretjem razredu angleškega nogometa. Domači publiki v Ljudskem vrtu pa se je Šimundža predstavil na največjem odru, saj je v štajerski prestolnici gostovala Olimpija in tedaj izgubila z 2:0. Za veselje večine izmed osem tisoč gledalcev sta z zadetkoma poskrbela Jean Philippe Mendy in Damjan Bohar. Tekma ni ponudila nogometnih presežkov, a je Mariboru dala nekaj, kar je v tistem trenutku najbolj potreboval – tri točke.

Zmaga in tri točke pa so nujne tudi jutri. Z novim porazom bi si Maribor praktično že zaloputnil vrata, ki so bila še pred nadaljevanjem državnega prvenstva že na dosegu prstov. Zaostanek treh točk bi se po vsega dveh tekmah spremenil v skorajda neulovljivih devet točk razlike, ki bi jih bilo v zadnji tretjini prvenstva izjemno težko nadomestiti. A o negativnem scenariju v Ljudskem vrtu ne želijo razmišljati, z bogatimi izkušnjami na svoji strani po hodnikih in slačilnicah odmevajo zgolj misli o zmagi, s katero bi vijolice zmajem znova približale na tri točke zaostanka, posledično pa bi na stran Ljubljančanov prevesile tudi nekaj psihološkega bremena, saj se večina igralcev v ljubljanskem kadru, roko na srce, doslej še ni merila v resnem boju za naslov prvaka.

Foto: Gregor Kranjčič
Lahko Milanič vijolice popelje do 14. naslova državnih prvakov? (Foto: Gregor Kranjčič)

V taboru drugouvrščenega moštva lige z menjavo trenerja upajo tudi na ponovitev scenarija s šok terapijo iz sezone 2013/14, ko pa je bila Olimpija daleč zadaj, šele na sedmem mestu ligaške razpredelnice. Je pa na strani Maribora vsaj statistika. Po povratku/napredovanju Olimpije med prvoligaše je Maribor pod vodstvom Darka Milanič odigral 16 večnih derbijev. Izolan se je na kolenih znašel zgolj 28. avgusta 2011, zgolj nekaj dni po povratni tekmi Maribora v Glasgowu, kjer so si aktualni državni prvaki priigrali krstno uvrstitev v skupinski del evropske lige. Zmaji so izkoristili, recimo mu, veselje v taboru večnega rivala in za hrbet Jasmina Handanovića pospravili kar štiri zadetke. Po Lovrečiču, Čadikovskemu in Radujku je usodo Štajercev zapečatil zdajšnji član Maribora – Dare Vršič, poraz Maribora pa je omilil Marcos Tavares, ki je doslej Ljubljančanom zabil pet zadetkov in jim dodal še šest asistenc.

Ob porazu je Maribor na večnih derbijih pod vodstvom Darka Milaniča vknjižil še sedem remijev in osem zmag, ki pa so bile, pozor, vselej dosežene z minimalno razliko. Največ zadetkov je sicer padlo 12. aprila 2012, ko sta se mreži zatresli kar petkrat. Gostujočo mrežo je načel Dalibor Volaš, delo pa je nadaljeval še drugi Primorec v mariborski zasedbi. Etien Velikonja je ob koncu prvega in v nadaljevanju drugega polčasa Olimpijo že spravil na kolena, a sta Anej Lovrečič in Adnan Bešić, ki je v polno meril v 90. minuti, poskrbeli še za lepotni popravek poraza.

Maribor in Olimpija sta se v času Milaničevega službovanja še trikrat udarila v pokalnem tekmovanju, v katerem so vijolice ob porazu vknjižile dve zmagi, Olimpija pa je leta 2012 izgubila tudi superpokalni obračun z Mariborom.

Večni derbiji 1. SNL pod vodstvom Darka Milaniča

Sezona 2009/10
MARIBOR 1:0 (1:0) OLIMPIJA Bačinović (3′)
OLIMPIJA 0:1 (0:0) MARIBOR Mihelič (83′)
MARIBOR 2:1 (2:1) OLIMPIJA Plut (4′), Tavares (21′); Džinić (ag 19′)
OLIMPIJA 1:1 (1:1) MARIBOR Mihelič (20′); Bonifacio (24′)
Sezona 2010/11
OLIMPIJA 0:1 (0:1) MARIBOR Berić (27′)
MARIBOR 0:0 (0:0) OLIMPIJA
OLIMPIJA 0:0 (0:0) MARIBOR
MARIBOR 2:2 (1:1) OLIMPIJA Velikonja (45′), Berić (87′); Škerjanc (5′), Jović (89′)
Sezona 2011/12
OLIMPIJA 4:1 (3:0) MARIBOR Lovrečič (19′), Čadikovski (34′), Radujko (39′), Vršič (85′); Tavares (76′)
MARIBOR 2:2 (1:2) OLIMPIJA Ibraimi (45′), Cvijanović (68′); Škerjanc (28′), Valenčič (45′)
OLIMPIJA 1:2 (0:1) MARIBOR Vršič (pen 88′); Velikonja (6′), Cvijanović (53′)
MARIBOR 3:2 (2:0) OLIMPIJA Volaš (32′), Velikonja (42′, 57′); Lovrečič (63′), Bešić (90′)
Sezona 2012/13
OLIMPIJA 0:0 (0:0) MARIBOR
MARIBOR 1:0 (0:0) OLIMPIJA Tavares (89′)
OLIMPIJA 1:1 (0:1) MARIBOR Nikezić (58′); Fajić (22′)
MARIBOR 2:1 (1:1) OLIMPIJA Cvijanović (33′), Berić (73′); Lovrečič (45′)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kaj se dogaja v zadnje uvrščenemu klubu Prve lige Telemach?

NK Tabor Sežana v letošnji sezoni nikakor ne najde recepta za zmage. Česnjice so po deseti…