FARE Football People je pred nekaj dnevi pričel z družbeno akcijo, ki pod sloganom “Pokaži diskriminaciji in nasilju rdeči karton” združuje na tisoče nogometašev po Evropi. Ti skušajo pomagati pri širjenju pozitivnega sporočila proti diskriminaciji, rasizmu in spodbujanju raznolikosti.


Pri Sindikatu profesionalnih igralcev nogometa Slovenije so se v okviru projekta pogovarjali z dvema temnopoltima nogometašema, celjskim napadalcem Sunnyjem in Jean-Philippe Mendyjem, ki že drugo sezono nosi dres Maribora in je bil v lanski sezoni, v obračunu z ljubljansko Olimpijo, že žrtev rasističnih vzklikov. “Po lanskem incidentu, ki sem ga doživel na derbiju z NK Olimpija Ljubljana, pojava diskriminacije ali nasilja na slovenskih igriščih nisem zaznal. Tovrstni projekti so vsekakor dobrodošli za razvoj nogometa in priljubljenost le tega med širšimi množicami ljudi. Projekt nosi pozitivno sporočilo tako nam nogometašem, kot tudi gledalcem na nogometnih stadionih. Menim, da bi morda lahko naredili nekaj več aktivnosti na področju izobraževanja in usmerjanja navijačev na nogometnih stadionih, pa vendar je splošno stanje v primerjavi z nekaterimi ostalimi evropskimi državami zadovoljivo,” je za SPINS dejal visokorasli Francoz v dresu vijoličastih, s katerim se je v veliki meri strinjal tudi napadalec celjskega prvoligaša: “Predvsem dajem podporo projektom, ki delujejo v smeri izboljšanja splošnega dojemanja nogometne igre in nas nogometašev, ki se po najboljših močeh trudimo na igriščih. Odkar nastopam v Sloveniji nisem opazil oziroma bil deležen nobenega incidenta povezanega z diskriminacijo ali nasiljem. Kultura navijanja in obnašanja nogometašev na igriščih je v Sloveniji na zadovoljivi ravni. Ker ne govorim slovenskega jezika, po besedah mojih soigralcev tudi sodniki svoje delo opravljajo korektno. Aktivnosti, ki se izvajajo v okviru mednarodnega projekta ‘FARE Action Weeks’ bi se morale na nogometnih stadionih pojavljati bolj pogosto. Izkoreninjenje pojava diskriminacije in nasilja se lahko uspešno lotimo le s skupnimi akcijami vseh deležnikov v nogometu, ter z jasnim sporočilom da diskriminacija in nasilje ne sodita na nogometne stadione ali izven njih.”

Tudi na slovenskih zelenicah bodo izvedli kar nekaj aktivnosti, že danes pa bodo nogometaši v okviru tekem trinajstega kroga Prve lige Telekom Slovenije na igrišče pritekli z rdečimi kartončki, na katerih bo zapisan že omenjeni slogan, s katerimi bodo pokazali, da neprimernega obnašanja na igrišču in ob njem ali pa neprimernega navijanja ne bodo tolerirali.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kanarčki po minimalni zmagi ponovno grozijo Celjanom

Edini večerni dvoboj sobotnega sporeda 29. kroga se je odvijal v Kopru, kjer so se ob konc…