V zadnjem krogu Prve Lige Telekom Slovenije sta se merili prvo in desetouvrščena ekipa. Aluminij je v Ljudskem vrtu odigral še zadnjo tekmo, saj se po uvodni sezoni udejstvovanja med prvoligaško konkurenco vrača v 2. SNL. V zadnjem dejanju sezone so skušali pokvariti slavje vijoličastih, ki bodo po koncu tekme še enajstič dvignili pokal za najboljšega v državi. Okrog pet tisoč gledalcev je videlo zanimiv in dinamičen  obračun, na katerem ni manjkalo priložnosti, po zadetkih Berića, Reška, Kureža in Tavaresa pa sta si moštvi razdelili točke.


Strateg Maribora Darko Milanič je tudi tokrat malce premešal prvo enajsterico, saj sta na klopi ostala Marcos Tavares in Goran Cvijanović, zaradi poškodbe pa ni Aleksandra Rajčevića, Nusmirja Fajića, Aleša Mejača in Agima Ibraimija. Priložnost v začetni enajsterici sta tako znova dobila mlada Ranko Moravac in Dino Hotić, prvič v spomladanskem delu pa je zaigral Jovan Vidović. Trener Aluminija ni mogel računati na kaznovanega vratarja Tomaža Murka ter poškodovanega Sandra Bloudka. Še pred prvim sodnikovim žvižgom so zbrane gledalce zabavali v ritmu sambe, Kidričani pa so že pred prvim sodnikovim žvižgom čestitali Mariborčanom za naslov prvakov.

Prva Liga Telekom Slovenije – 36. krog. Glavni sodnik: Miran Bukovec.
Maribor: Ljudski vrt, 5000 gledalcev.

MARIBOR 2:2 ALUMINIJ
Strelci: Berić (24), Tavares (85); M. Rešek (27), Kurež (73)

Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Vidović, Viler, Mezga, Hotić (70 Cvijanović), Mertelj, Moravac (76 Zahovič), Berić (46 Tavares), Smrekar. Trener: Darko Milanič.
Aluminij: Lipovac, Medved (78 Vrbanec), Bingo, Topolovec, Lonzarić, Žagar (60 Črnic), Spahić, Drevenšek, M. Rešek, Zajc (85 Vindiš), Kurež. Trener: Edin Osmanović.

Gostje iz Kidričevega so zapretili že po nekaj sekundah, branilec Maribora Potokar je zgrešil žogo, do strela iz roba kazenskega prostora pa je prišel Rešek, sicer posojen član Maribora. Po dobrih osmih minutah igre so prvič proti vratom Lipovca sprožili tudi Mariborčani, iz slabih dvajsetih metrov je udaril Berić, a je bil vratar Aluminija na mestu. V 10. minuti sta Berić in Viler lepo izigrala gostujočo obrambo, a so branilci Aluminija žogo še pravočasno izbili. V 11. minuti pa smo lahko videli čudovito koreografijo gledalcev, ki so v čast enajstemu naslovu iz tribun zmetali papirnate trakove. V 13. minuti so še drugič zapretili gostje, iz roba kazenskega prostora je s strelom po tleh poizkušal Spahić, sicer produkt mariborske nogometne šole. V 16. minuti je iz voleja zapretil še mladi vezist Maribora Hotić, a je njegov strel zletel preko gola Lipovca. V 19. minuti se je izkazal še drugi najstnik v začetni enajsterici Maribora Moravac, njegov strel iz petindvajsetih metrov pa je zaustavil prečnik. Le minuto kasneje je sodnik Bukovec pokazal prvi karton, Berić je po kotaktu z Bingom v kazenskem prostoru prehitro padel. V 22. minuti pa so znova udarili nogometaši Aluminija, ki so si priigrali še tretjo lepo priložnost, iz tridesetih metrov je sprožil Drevenšek, žoga pa je šla tik nad golom Handanovića. V 24. minuti pa so domači povedli, po lepem predložku Milca je iz bližine z glavo zadel Berić, Lipovac je sicer skušal žogo izbiti, a je bil njegov trud zaman. Le dve minuti kasneje je po prodoru do strela prišel še drugi napadalec Mariborčanov Smrekar, a je bil Lipovac na mestu.V 27. minuti pa so Kidričani izid poravnali, Drevenšek je iz sredine žogo poslal naprej do Kureža, ki je žogo prepustil Mitji Rešku, ki je za korak pobegnil domači obrambi in premagal Handanovića. V 32. minuti je Viler poslal v kazenski prostor Aluminija nevaren predložek, Lipovac je iz gola krenil v prazno, do žoge je prišel Mezga, ki je sprožil iz roba kazenskega prostora, žogo pa je iz golove črte izbil Lonzarić. Po nekajminutnem odmoru brez priložnosti je še drugič proti golu sprožil Moravac, gostje so po kotu žogo izbili, mladi Vojvodinec pa je iz petnajstih metrov meril preko gola. Do konca polčasa se je igra precej umirila in resnejših priložnosti gledalci niso več videli, izid je bil tako ob polčasu 1:1, ki je bil glede na prikazano obeh ekip še najbolj pravičen. Gledalci v Ljudskem vrtu so lahko med polčasem pozdravili bivše člane vijoličaste zasedbe Dragana Jelića, Dejana Školnik, Luko Krajnca, Sinišo Anđelkovića, Etiena Velikonjo in Josipa Iličića, ki so v bližnji preteklosti že prispevali svoj delež k naslovom prvakov.

Prvo priložnost so si v drugem polčasu priigrali Kidričani, v 7. minuti nadaljevanje je s strelom iz tridesetih metrov Handanovića skušal presenetiti Drevenšek, a je mariborski čuvaj mreže žogo uspešno ukrotil. V 54. minuti tekme je Tavares, ki je med polčasom zamenjal Berića, z lepo podajo zaposlil Smrekarja, ki je iz leve strani poizkušal z lobom Lipovca, a ni bil dovolj natančen. V 58. minuti je strel Hotića v golavt odbil soigralec Mertelj, vijoličasti pa so vrata Lipovca znova ogrozili ob koncu 59. minute, Mezga in Viler sta izigrala gostujočo obrambo, slednji je žogo poslal pred gol, kjer pa je strel Smrekarja odbil Lipovac. Le nekaj sekund kasneje je Tavares z lepo podajo zaposlil mladega Moravca, ki je utekel v kazenski prostor, Lipovac pa je poizkus preusmeril v kot. V nadaljevanju igre so dvakrat zapretili nogometaši Aluminija, obakrat sta bila v glavni vlogi posojena člana Maribora, najprej je iz roba kazenskega prostora streljal Mitja Rešek, a točno v roke Handanovića, v 61. minuti pa je po slalomu med mariborskimi branilci prišel še Črnic, a meril za las mimo vrat.V naslednji minuti pa je po tipični akciji do strela prišel še Tavares, a tokrat meril v naročje Lipovca. V 72. minuti je prvič iz razdalje poizkusil tudi današnji rezervist Cvijanović, vendar meril mimo vrat. V 73. minuti pa so gostje povedli, po prodoru in lepi podaji Črnica iz leve strani je iz desetih metrov Kurež matiral nemočnega Handanovića. V 76. minuti je priložnost za igro prvič dobil Luka Zahovič, ki se je že po nekaj sekundah znašel v priložnosti, Lipovac je žogo po strelu Mezge nerodno odbil, a je bil v nadaljevanju akcije vseeno hitrejši od današnjega debitanta. Deset minut pred koncem je strelske sposobnosti preizkusil še Viler, ki pa je iz leve strani kazenskega prostora meril preko vrat. V 85. minuti pa so domači vseeno prišli do izenačenja, akcijo je začel Vidović, ki je žogo potegnil do sredine in podal do Zahoviča, ki je z lepo podajo zaposlil Mezgo, ki je krenil proti golu Aluminija, v kazenskem prostoru pa je žogo dobil osamljeni Tavares, ki je z rutiniranim strelom premagal Lipovca. V 89. minuti tekme je priložnost za vodstvo po podaji Vilerja zapravil mladi Zahovič, Lipovac je ostal zbran in uspešno zaustavil njegov poizkus. To pa je bila tudi zadnja priložnost na tekmi, sodnik Bukovec je namreč po izteku rednega časa zapiskal konec tekme. In slavje na južni ploščadi se je lahko pričelo.

Avtor: Peter Dominko

Foto: Gregor Krajnčič

 

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Celje na gostovanje v Kidričevo

V soboto, 9. decembra je ob 15. uri na sporedu uvodni obračun v nov, 19. krog Prve lige Te…