Začetek septembra je čas, ko se zaključijo prestopni roki, in ko se reprezentance merijo v kvalifikacijah. Tudi letošnja jesen bo pestra, saj našo izbrano vrsto čaka kar sedem preizkušenj do sredine novembra. Tudi v primeru drugih reprezentanc je podobno, enako tudi kontinentov. Denimo v afriški nogometni zvezi (CAF) je 54 reprezentanc. Za kvalifikacije, ki vodijo na naslednje SP v Katarju decembra 2022, pa je črni celini namenjeno za omenjen turnir le za pet mest. Iz predkvalifikacij izpade 14 reprezentanc, nato se jih uvrščenih 40 bori v 10 skupinah s po štirimi moštvi v skupinah. Nato se po žrebu zmagovalci skupin pomerijo na dveh tekmah, in boljši v dvoboju se uvrsti na SP.


Obrambno usmerjeni vezist Maribora Antoine MAKOUBOU je pred dnevi prejel poziv za tekmi reprezentance Konga. Dežela, ki se je osamosvojila leta 1960 spada v regijo osrednje-zahodne Afrike. Ta nekdanja francoska kolonija ima dobrih 4 milijone prebivalcev, glavno mesto Brazzaville pa leži na jugovzhodu države. Znani so kot izvozniki banan in koruze pa tudi po tem, da imajo lastno nafto in plin. Republiko Kongo, ki je velika kot Nemčija ne smemo zamenjevati z južnimi sosedi DR Kongo, oz. nekdanjim Zairom, ki je bil belgijska kolonija. Ti dve državi loči reka Kongo.

Pred dobrim mesecem je 18.7.1998 v Parizu rojeni Makoubou prišel v Ljudski vrt kot posojen nogometaš Sežane. Izbral si je vijolično številko 29. V minuli sezoni je za češnjice odigral 24 tekem, za Maribor pa doslej pet v prvoligaški konkurenci. Prvi vpoklic v reprezentanco je dobil konec maja za prijateljsko tekmo Konga in Nigerja. Tekma je bila nato odigrana v torek, 9. junija v turški Antalyi, kjer je v nadaljevanju vstopil tudi Antoine in debitiral ob zmagi svoje reprezentance z 1:0. Edini gol je dosegel 21-letni napadalec Guy MBENZA, ki igra v belgijski prvoligaški ekipi Royal Antwerp.

Od 28. maja letos je postal 32 selektor (22 tuji) Konga Paul PUT. Gre za 65-letnega nogometnega učitelja, ki prihaja iz Belgije. Doslej je vodil že pet reprezentanc, od tega štiri Afriške. Tako je Kongo (CGO) njegova peta reprzentanca s črne celine. Kot klubski trener pa je vodil deset klubov v Belgiji, Maroku in Bangladešu. Velja za vizionarja, motivatorja, študioznega trenerja, ki naj bi pomladil reprezentanco, ki je bila povečini doslej stara čez 33 let.

Kongo se nahaja v skupini H, kjer so še Senegal, Togo in Namibija. Prva kvalifikacijska tekma za uvrstitev na SP 2022 v Katar bo za rdeče vrage kot pravijo reprezentanci odigrana v soboto, 4.septembra v mestu Windhoek, kjer bo gostitelj Namibija gostila Antoinea in druščino. Čez tri dni (7.9.) pa sledi domača tekma v prestolnici, kjer bo gostovala zvezniška reprezentanca Senegala.

Novi kapetan močno pomlajene reprezentance Konga je 24-letni Amour LOUSSOUKOU. Gre za za nogometaša, ki se najbolje znajde v osrčju zvezne vrste, ali za napadalcema. Od lanske jeseni si kruh služi pri španski drugoligaški ekipi FC Águilas.

Kongo je bil leta 1972 afriški prvak, ko so v finalu s 3:2 premagali Mali, v polfinalu pa gostitelje turnirja, ekipo Kameruna z 1:0.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Razprodaja igralcev pri Olimpiji se nadaljuje

Iz NK Olimpije prihajajo nove zaskrbljujoče vesti za ljubljanske navijače. Klub naj bi v k…