Vodstvo mariborskega kluba je danes v Ljudskem vrtu gostilo nov eminentni obisk iz tujine, saj sta se športni direktor Zlatko Zahovič in direktor Bojan Ban srečala s predstavniki ECA (European Club Association – Združenje evropskih klubov).


Z delovanjem najtrofejnejšega slovenskega kluba sta se pobližje spoznala Olivier Jarosz, vodja storitev za člane ECA, ter zunanji svetovalec združenja Konstantin Kornakov. Jarosz je v izjavi za spletno stran mariborskega kluba uvodoma povedal, da uspehi Mariborčanov odmevajo tudi v tujini: “Gre za naš prvi obisk kluba iz t.i. četrte divizije, razvrščene po evropskih količnikih nacionalnih zvez. Čeprav gre za klub z omejenimi finančnimi sredstvi, igra NK Maribor redno v UEFA Europa League in osvaja trofeje na slovenskem prizorišču. Še pred nekaj leti pa je bil v neprijetnem položaju z velikimi finančnimi težavami. Mnogi klubi v tujini se sprašujejo, kako jim uspeva, kakšen je recept za mariborski uspeh? Zato smo prišli v Ljudski vrt spoznat ustroj kluba, izmenjat mnenja. ECA skrbi za svoje člane in NK Maribor je naš pomemben član.”

“Proces učenja nima meja, traja neprekinjeno. Zanimivo je bilo spoznati, kako je Zlatko Zahovič kot najuspešnejši slovenski nogometaš, brand že sam po sebi, sprejel izziv vsakodnevnega dela v klubu, ki ga odlično opravlja. Tudi to dokazuje, da klubske strukture razmišljajo o vsem in so uspeli v svoj krog zvabiti osebo takšnega ugleda, izkušenj, znanja. Tuja nogometna javnost ve, da slovenska liga ni med najuglednejšimi, a se zaveda, da tukajšnji prvak niza uspehe tudi v močnejši konkurenci. Nekaj je, kar vas uvršča na evropski nogometni zemljevid, pri tem pa zagotovo ne gre za naključje, ampak dobro, načrtno delo. Pri ECA načrtujemo različne projekte. Ni enotnega recepta, da bi vsi bili uspešni, toda izmenjava informacij, mnenj vsem lahko koristi. Maribor jih zbira, lahko pa nazorno predstavlja tudi svojo uspešno zgodbo. Nogomet je specifična industrija, zahteva posebna znanja in veščine. Klubi se razlikujejo po velikosti, struktura pa mora biti enaka,” je v nadaljevanju pogovora o vijoličastih povedal Jarosz. Že pred tedni smo poročali, da so se z delom vijoličastih seznanili tudi pri Slobodi iz Tuzle, saj sta Ljudski vrt januarja obiskala predsednik kluba Azmir Husić in član uprave Vedran Lakić.

ECA je neodvisno združenje evropskih klubov, ki zastopa klube stare celine na mednarodni ravni in pod svojim okriljem združuje 214 klubov iz 54 nacionalnih zvez, ob Mariboru slovenske barve zastopata še Olimpija in Domžale. ECA je po sporazumu, podpisanem leta 2008, polnopriznana organizacija tudi s strani FIFA in UEFA.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Vijoličasti s kar petimi goli v dvajsetih minutah odpravili Lokomotivo

Pripravljalno tekmo so pred nadaljevanjem prvenstva odigrali tudi nogometaši Maribora. Var…