Prvoligaše že jutri čaka enajsti krog slovenskega prvenstva, ki naj bi bil po prvotnem razporedu prvi od treh krogov odigranih med tednom. Prvoligaši pa se bodo med tednom po prvotnem razporedu udarili še aprila in maja. V enajstem krogu bomo obračun kroga spremljali v Ljudskem vrtu, kjer bodo skušali Velenjčani pripraviti novo presenečenje. Zavrčani bodo drugo mesto branili v gosteh pri Celju, Gorica pa bo skušala proti Krki priti še do tretje zaporedne domače zmage. Domžalčani bodo skušali v Kranju maščevati remi iz začetka sezone, zanimivo pa bo tudi v Ljubljani, saj v Stožicah gostuje vselej neugodni Koper.


Pari 11. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
TRIGLAV – DOMŽALE (sreda ob 16:00)
CELJE – ZAVRČ (sreda ob 17:00)
OLIMPIJA – LUKA KOPER (sreda ob 19:00)
MARIBOR – RUDAR (sreda ob 19:30)
GORICA – KRKA (sreda ob 20:00)

TRIGLAV   DOMŽALE
3 6 10 Medsebojne tekme (Z-N-P) 10 6 3
1 3 5 Domače tekme (Z-N-P) 5 3 2
2 3 5 Gostujoče tekme (Z-N-P) 5 3 1
14. april 2012 (0:1) Zadnja zmaga 20. oktober 2012 (2:1)
N-N-N-P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-N-N-Z-Z
28. april 2002 (1:2) Najvišja zmaga 14. avgust 2010 (3:0)
Alen Krcić Manjkajoči nogometaši Marko Kovjenić, Tadej Rems, Draško Božović

Kranjčani so eno od štirih točk, ki so jih zbrali v dosedanjem poteku prvenstva, osvojili prav na gostovanju v Domžalah. Zmaga v devetem krogu, na domačem igrišču so odpravili Krko, jim je dala nekaj prepotrebne samozavesti, ki pa vseeno ni bila dovolj, da bi lahko v Novi Gorici prišli do presenečenja. Podobno kot za Krko, tudi za Triglav velja, da v napadu predvsem na gostovanjih tvegajo premalo, zato ostajajo pri vsega štirih točkah in goli borbi za obstanek med prvoligaši.

Domžalčani so z novo in visoko zmago okrepili samozavest, obenem pa so s tremi točkami obdržali stik s šestouvrščeno Olimpijo ter na ta način ostajajo v boju za zgornjo polovico lestvice. Pod vodstvom novega trenerja Elsnerja sta svojo formo precej izboljšala predvsem Slobodan Vuk in Joshua Parker, ki je v zadnjih treh krogih ob svoje ime vpisal tri zadetke. S svojim hitrim korakom pa branilcem nasprotnikov nemalokrat povzroča obilico težav, povrhu pa se v napadu zelo dobro dopolnjuje prav z mlajšim od bratov Vuk.

Medsebojni obračuni med Triglavom in Domžalami so v zadnjem času kar malce presenetljivo precej tesni, saj se je zadnjih sedem obračunov končalo z največ golom razlike. Statistika medsebojnih tekem je sicer na strani rumeno-modrih, a so Gorenjci v zadnjem času zmanjšali zaostanek, vsa tri srečanja v letu 2013 pa so se končala z delitvijo točk. Domžalčani pa bodo imeli kljub temu v kranjskem športnem centru status favoritov.

CELJE   ZAVRČ
0 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 0
Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P)
Zadnja zmaga 20. julij 2013 (2:1)
P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z
Najvišja zmaga 20. julij 2013 (2:1)
Tadej Vidmajer, Tadej Žagar Knez, Matic Žitko Manjkajoči nogometaši Aleš Čeh

Celjani so v Domžalah visoko izgubili in obenem ostali še brez branilca Matica Žitka, ki je tekmo predčasno končal že v 17. minuti, ko mu je sodnik Slavko Vinčić morda kar malce hitro pokazal rdeči karton. Domači strateg Miloš Rus bo imel tako kar nekaj težav s sestavo zadnje vrste, saj zaradi kazni manjka tudi Tadej Vidmajer, na štoperskem položaju bo tako verjetno priložnost dobil Matej Centrih. Celjska obramba v letošnji sezoni ni na ravni lanske sezone, saj so Celjani v tej sezoni na desetih tekmah prejeli že osemnajst zadetkov.

Zavrčani se na celjsko Areno Petrol vračajo še drugič po prejšnji sredi, ko so v Celju gostovali v okviru pokalnega tekmovanja in doživeli hud poraz, ki pa več kot očitno ni vplival na samozavest izbrancev trenerja Viktorja Trenevskega. Slednji so namreč v nedeljo pred dvatisoč glavo množico na kolena spravili še državnega in pokalnega prvaka ter tako skalpu Celja, Rudarja in Olimpije dodali še najtrofejnejšega – mariborskega. S podobno igro pa bi znali onemogočiti tudi celjski napad, čeprav bo v gosteh težje in zahtevnejše.

Celje in Zavrč sta se v prvenstvu doslej srečala le enkrat, v drugem krogu Prve Lige so premierni domači obračun dobili ravno Zavrčani, ki so takrat izkoristili malce podcenjevanja. Pred tednom so sicer Celjani v pokalnem obračunu prišli do visoke in zaslužene zmage, a tudi završki strateg Trenevski je po tekmi priznal, da so bili nogometaši z mislimi že pri nedeljskem obračunu z Mariborčani. Lahko Zavrč maščuje visok poraz v minulem tednu ali pa bodo varovanci trenerja Miloša Rusa prišli še do druge zmage v tednu dni?

OLIMPIJA   LUKA KOPER
5 3 9 Medsebojne tekme (Z-N-P) 9 3 5
4 1 3 Domače tekme (Z-N-P) 6 2 1
1 2 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 3 1 4
7. november 2012 (2:0) Zadnja zmaga 22. maj 2013 (0:1)
N-Z-N-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-N-Z-P
19. marec 2011 (4:0) Najvišja zmaga 7. november 2012 (2:0)
Enis Đurković, Aleksander Šeliga, Antonio Delamea Mlinar, Blaž Božič, Đorđe Ivelja Manjkajoči nogometaši Damir Hadžić, Matej Mavrič Rožič, Denis Halilović

Ljubljančani so v Velenju nadoknadili zadetek zaostanka in po zaslugi razpoloženega Andraža Šporarja prišli do zmage in treh točk. Mladi napadalec je najprej izsilil enajstmetrovko, ki je bila sicer iz strani sodnika Damirja Skomine dokaj hitro dosojena, nato pa v nadaljevanju tekme s čudovitim zadetkom priboril vse tri točke. Nogometaši Olimpije so tako po zmagi v Ankaranu, še drugič letos prišli do dveh zaporednih zmag, z zmago nad Koprom pa bi se še bolj približali borbi za zgornjo polovico lestvice.

Koprčani so v Novem mestu prišli do težke, vendar zaslužene zmage, saj so pretili skozi celotno srečanje. Odločilen je bil hitri zadetek Denisa Halilovića, ki je že v četrti minuti izkoristil nezbranost domače obrambe. Slednji je sicer moral zaradi zloma zapestja že v prvem polčasu zapustiti igrišče, kar pomeni, da bo imel italijanski strateg na klopi Kopra, znova kar nekaj težav s sestavo zadnje vrste, saj sta poškodovana tudi izkušena Damir Hadžić in Matej Mavrič Rožič. Priložnost od prve minute bi tako lahko dobil nekdanji Goričan, Miha Gregorič, ki je klub okrepil v začetku septembra.

Dvoboji med Olimpijo in Koprom so vselej nepredvidljivi in napeti do zadnji minut, še posebej na stožiškem objektu, kjer so Ljubljančani slavili trikrat, Koprčani pa štirikrat. V prvem letošnjem obračunu, ki sta ga ekipi v hudi pripeki odigrali na koprski Bonifiki, so sicer Ljubljančani prevladovali skozi celotno srečanje, a so Koprčani izkoristili nepozornost ljubljanske obrambe in preko osamljenega Lotriča prišli do izenačenja in točke. Koprska ekipa se je od takrat precej spremenila, saj je prišlo kar nekaj izkušenih in kakovostnih nogometašev, ki bodo še kako nevarni za ljubljanski gol.

MARIBOR   RUDAR VELENJE
41 10 9 Medsebojne tekme (Z-N-P) 9 10 41
25 3 3 Domače tekme (Z-N-P) 6 7 16
16 7 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 3 3 25
20. julij 2013 (0:3) Zadnja zmaga 22. maj 2013 (3:1)
Z-P-Z-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-P-P-P
29. september 1996 (1:6) Najvišja zmaga 22. maj 2013 (3:1)
Dejan Mezga, Dragan Topić, Arghus Manjkajoči nogometaši Senad Jahić, Nemanja Stjepanović, Rusmin Dedić

Mariborčani so v Zavrču doživeli prvi prvenstveni poraz po nizu devetih tekem in imajo pred najbližjim zasledovalcem, to je ravno Zavrč, ki ima sicer tekmo več, še dve točki prednosti. Vijoličasti so v Zavrču pokazali slabo predstavo, saj so jih domači nogometaši v napadu povsem onemogočili, v obrambo pa igrali zbrano ter tako ohranili prednost zadetka. Morebiten spodrsljaj proti Rudarju, bi lahko bil usoden za trenerja Čačića, ki bil po treh zaporednih porazih verjetno že blizu slovesa.

Velenjčani proti Olimpiji niso uspeli prekiniti niza slabih rezultatov, še težja naloga pa jih čaka v Ljudskem vrtu, kjer točk niso osvojili že vse od aprila 2010, ko so slavili z zadetkom Nedzbedina Selimija. V zadnjih letih so bili sicer Velenjčani ena najzvestejših strank Mariborčanov, ki so proti njim redno osvajali vse tri točke. Že ob koncu lanske sezoni pa so knapi z zmago dokazali, da znajo izkoristiti najmanjšo priložnost, ki jo ponudijo favorizirani nasprotniki, ko z mislimi niso povsem pri nogometu.

Prvi letošnji dvoboj so brez večjih težav dobili nogometaši Maribora, ki so v Velenju slavili s 3:0. Tudi statistika medsebojnih obračunov je močno na strani vijoličastih, ki so dobili kar 41 od 60 medsebojnih prvoligaških srečanj. Velenjčani v letošnjem letu kažejo dobre predstave in glede na strm padec mariborske forme, bi bili lahko prav varovanci trenerja Jerneja Javornika naslednji, ki bi lahko izkoristili trenutno situacijo v hramu mariborskega nogometa.

GORICA   KRKA
1 3 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 3 1
1 0 1 Domače tekme (Z-N-P) 0 3 0
0 3 0 Gostujoče tekme (Z-N-P) 1 0 1
5. september 1993 (3:1) Zadnja zmaga 4. april 1993 (0:1)
N-N-Z-P-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-N-P-Z-P
5. september 1993 (3:1) Najvišja zmaga 4. april 1993 (0:1)
Manjkajoči nogometaši Mitja Brulc, Gregor Režonja

Gorica bo proti Krki odigrala še tretjo zaporedno domačo tekmo, na kateri bodo priti še do četrte zaporedne zmage in nadaljevati niz petih tekem brez poraza. Varovanci trenerja Apollonija so po zaslugi poraza Rudarja, znova skočili na tretje mesto, z nekaj sreče pa bi se lahko po enajstem krogu zavihteli tik pod vrh lestvice, kjer do sedaj še niso bili. Goričani so v soboto odpravili Triglav in imeli večji del tekme prevlado, podoben izplen pa pričakujejo tudi proti drugemu predstavniku iz dna lestvice.

Po sobotnem porazu s koprskim prvoligašem, so se v javnosti pojavile informacije, da naj bi se dolenjski prvoligaš razšel s strategom Borivojem Lučićem, a slednji vsaj zaenkrat ostaja v sedlu. Kljub vsemu pa se trenutno zdi, da bi lahko bil 52-letni trener, po Stevanu Mojsiloviću, druga trenerska žrtev v tej sezoni. Igra v napadu namreč še vedno šepa, zadnji novinci potrebujejo še nekaj časa, da se uigrajo z novimi soigralci, v obrambi pa se Dolenjcem še vedno dogajajo nepotrebne napake, ki vodijo do poceni zadetkov.

Gledalci na novomeškem Portovalu v prvem letošnjem medsebojnem obračunu vse do zaključka tekma niso videli zadetkov, nato pa so deset minut pred koncem zadeli Goričani, med strelce se je vpisal Živec, v predzadnji minuti rednega dela pa je točko Dolenjcem priboril Krcić. A od drugega kroga se je predvsem v novogoriškem moštvu spremenilo marsikaj. In glede na to, da Krka še naprej kaže slabe predstave, še posebej na gostovanjih, bodo domačini tudi tokrat nastopili v vlogi favorita, vse razen domače zmage pa bi bilo zato veliko presenečenje.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Olimpija kljub vodstvu le do točke

Zadnja tekma 18. kroga Prve lige Telemach, se je odigrala v Stožicah. Tokrat je bil na spo…