Mariborčani uspešno delujejo tako v tekmovalnem, kakor tudi finančnem smislu. Minulo leto je bilo znova rekordno tudi v številkah, kot je razvidno iz letnega poročila, ki ga lahko v celoti preberete tukaj. Vijoličasti so v letu 2012 glede na prejšnje leto še povečali prihodke, ki so prvič v zgodovini kluba zapisani z osemmestno številko. Uspešno delovanje kluba potrjuje tudi 1,8 milijonski presežek prihodkov.


Mariborčani so leto 2011 končali 266 tisoč evri presežka prihodkov, letos pa je, kot smo zapisali že v uvodu, ta številka še večja in znaša 1,8 milijona evrov. Prihodki kluba so v minulem letu znašali kar 10,3 milijona evrov, kar je skorajda štiri milijone več kot v letu 2011. Največji delež prihodkov v letu 2012 zavzemajo nagrade za sodelovanje v evropskih pokalih. Vijoličasti so glede na leto 2011 znesek močno povečali predvsem zaradi uvrstitve v playoff Lige prvakov, tako jim je UEFA nakazala nekaj več kot 4 milijone evrov nagrade, v letu 2011 je bil znesek iz istega naslova malce manjši od 1,5 milijona evrov. Povečali so se tudi prihodki iz naslova prodaje vstopnic in nogometašev. Pri vstopnicah se znesek vztrajno bliža milijonskemu znesku, v letu 2012 je omenjeni znesek znašal dobrih 920 tisoč evrov, leto poprej 740 tisoč evrov. Od prodaje in koriščenja nogometašev pa se je na račun kluba steklo 3,4 milijona evrov, kar je v primerjavi z letom poprej za 1,3 milijona več. Kljub težkemu ekonomskemu položaju prebivalstva se zvestoba navijačev kaže tudi v povečanju prihodkov od prodaje klubskih artiklov, v letu 2012 so jih prodali za dobrih 200 tisoč evrov, leto poprej za 40 tisočakov manj.

Medtem, ko so prihodki iz večine področij glede na prejšnje leto narasli, pa je upad doživel znesek reklamnih storitev, sponzorji so v minuli sezoni nakazali nekaj manj kot 1,2 milijona evrov. Če omenjenemu znesku prištejemo še dotacije Mestne občine Maribor in donacije podjetij, vidimo, da ta sredstva v okviru vseh prihodkov zavzemajo le še dobrih 15 odstotkov.

V primerjavi z letom 2011 so se razumljivo povečali tudi odhodki, ti so v letu 2011 znašali 5,7 milijona evrov, v lanskem letu 8,1 milijona evrov. Največji delež odhodkov, skoraj 3 milijone evrov, predstavljajo plačila nogometašev, poleg rednih mesečnih izplačil tudi nagrade v primeru uspehov. V primerjavi z letom 2011 se je ta znesek povečal za več 1,1 milijona evrov. Povečali so se tudi stroški trenerjev in športnega direktorja, v letu 2011 so znašali okrog 470 tisoč evrov, v lanskem letu pa 740 tisoč evrov. Občutno pa so se povečale tudi provizije za prestop nogometašev, reprezentance, sodnikov ter pogodbenega dela in avtorskih honorarjev.

Številke znova govorijo v prid mariborskega kluba, ki potrjuje, da se da ob pravem pristopu uspešno zgodbo pisati tudi v majhnem okolju kot je Slovenija. Obenem pa tudi iz naslova virov prihodkov vidimo, da je klub čedalje bolj odvisen od svojih nastopov, saj se delež sponzorskih sredstev vsako leto zmanjšuje. Kar je ob velikih uspehih na domačem in evropskem prostoru prav žalostno, glede na gospodarsko in ekonomsko situacijo v državi pa tudi razumljivo. Država sicer športnim kolektivom ne gre na roko, saj s svojimi zakoni onemogoča priliv dodatnega kapitala v klube (tuje stavnice, točenje piva na stadionih itd.). Ob uvrstitvi v playoff Lige prvakov bo letošnja nagrada iz strani UEFA še višja, saj je krovna evropska zveza še povečala nagradni sklad za udeležence evropskih tekmovanj. Ob novi milijonski prodaji katerega od nogometašev pa bi lahko tudi v prihodnjem letu govorili o osemmestnem znesku prihodkov. Recept za finančni uspeh je torej znan, slovenski športni kolektivi (pa morda še tudi kdo drug) imajo vzor pred nosom, a dejstvo je, da se tega recepta pač ne dar kar enostavno prekopirati. Pot je namreč dolga in trnava, zato je včasih potrebno iti skoraj do dna in se vrniti kot feniks iz pepela, podobno pot je v preteklih letih preživel tudi mariborski prvoligaš.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

NZS podaljšala poletni prestopni rok

Na seji izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije (NZS) je bilo kar nekaj novosti in zani…