Radomljani in Goričani z nocojšnjo tekmo odpirajo spored 30. kroga, najzanimivejša sobotna tekma pa bo v večernem terminu odigrana v Ljudskem vrtu. Mariborčani gostijo najbližje zasledovalce, nogometaše Domžal, ki so po pomladanski krizi Olimpije na prvoligaški razpredelnici skočili pred sosede in imajo po ponedeljkovi strelski kanonadi pred zmaji dve točki prednosti.


Razlika do vodilnih Mariborčanov je precej večja, saj imajo vijolice pred najbližjim zasledovalcem kar 13 točk prednosti. To pomeni, da si lahko varovanci trenerja Darka Milaniča z jutrišnjo zmago priigrajo prvo zaključno žogico za 14. naslov državnega prvaka. Z zmago bi se prednost pred Domžalčani šest krogov pred koncem povečala na 16 točk, medtem ko bi Olimpija v primeru nedeljske zmage v Krškem zaostajala točko manj. Štajerci bi torej lahko naslov prvaka slavili že v prihodnjem krogu, ko bodo gostovali prav pri največjem rivalu – Olimpiji.

Tega se pred jutrišnjim obračunom dobro zavedajo tudi v taboru Maribora, a v tipičnem slogu športnikov poudarjajo, da so z mislimi zgolj pri tekmi z Domžalami. “Ta misel je prisotna. V okolici, a tudi pri nas. Želje, da zmagujemo še naprej in pridemo čim prej do uresničitve cilja, ne skrivamo. Smo v odlični situaciji, ne rabimo biti nervozni. Tekaško moramo biti dobri, mirni pri sprejemu žoge in aktivni pri ustvarjanju viška s strani naših ofenzivnih igralcev. Veliko dejavnikov bo odločalo, najpomembnejše pa bo z našo strategijo odpraviti njihove dobre značilnosti in aktivirati svoje. V prejšnjem krogu smo pokazali, kaj je mogoče tudi v kratkem času narediti z odlično mentalno pripravo. Zdaj želimo potrditi delo med tednom in nadgraditi dobre trenutke v igri,” poudarja Darko Milanič.

Mariborski strateg bo lahko pri sestavi začetne enajsterice vnovič računal na Mitjo Vilerja, ki ga je v Velenju zamenjal Adis Hodžić. Bo pa ob Marwanu Kabhi in Denisu Šmeju, ki se počasi vrača na nogometne zelenice, še drugo tekmo zapored pogrešal Dareta Vršiča. Motor mariborske igre obenem še ni podaljšal pogodbe, zato bosta morala v tekmi z Domžalami dodatno breme na svoja pleča prevzeti tudi Dino Hotić in Damjan Bohar. Prekmurec pred obračunom z rumenimi sporoča: “V spomladanskem delu je za nami fantastična zgodba, ki pa še ni zaključena. V pokalu smo, žal, izpadli, vendar nam gre v prvenstvu po željah in želimo v soboto narediti naslednji korak k uresničitvi cilja. Tekme proti Domžalam so zahtevne, običajno tudi fizično zelo naporne. Domžalčani imajo mlado ekipo, z željo po igri. Za gledalce so ponavadi te tekme zelo zanimive in upam, da bomo mi tisti, ki se bomo v soboto po zadnjem sodniškem žvižgu veselili.”

Foto: Lado Vavpetič

Svojo računico imajo tudi Domžalčani, ki so v zadnji jesenski preizkušnji prekinili nekajmesečno mariborsko serijo neporaženosti. Rumeni so se decembra v dvobojih z Mariborom veselili prvič po osmih neuspelih poskusih, s tokratno zmago pa bi vsaj do nedeljskega večera pred Olimpijo nabrali že pet točk naskoka. Pričakovati gre tesno, a zanimivo predstavo, saj so varovanci trenerja Simona Rožmana očitno le prebudili svoj napad in v tekmi s Krškim še petič v tej sezoni zabili pet zadetkov. Med nevarnejšimi aduti rumenih bo tudi Ivan Firer, ki je na zadnjih petih tekmah petkrat meril v polno. “Vemo, kaj pomeni Maribor v slovenskem prostoru. Delali bomo na svoji igri in poizkušali ponoviti prvi polčas s tekme proti Krškemu. Nadejamo se dobre tekme. Že sama tekma prinaša pozitiven pritisk. Gre za pravi spektakel, saj se bosta pomerila prvi in drugi klub na lestvici. Vzdušje v Ljudskem vrtu je vedno vrhunsko in v Mariboru je vselej lepo igrat. Želimo si odigrati dobro tekmo in po 90 minutah bomo videli, kakšen bo rezultat,” poudarja izkušeni Rogatčan.

Mariborski branilci imajo grenak spomin na zadnjo jesensko preizkušnjo, v kateri je z dvema zadetkoma nase opozoril Amedej Vetrih, ki bo tudi tokrat močan adut domžalskega moštva. Primorec na decembrsko zmago ne polaga pretirane pozornosti, zato si želi s soigralci novega skalpa vodilnega moštva lige: “Od te tekme je minilo veliko časa, tako da v tokratni pripravi nima bistvenega pomena. Maribor je na vsaki tekmi v vlogi favorita in tako je tudi tokrat. Njihova formacija z rombom v zvezni vrsti je pravi izziv za vse ekipe. Poleg tega imajo v svojem kadru prvega asistenta in strelca lige. Kljub temu bomo, tako kot vedno, sledili svoji filozofiji in poizkusili prekrižati načrte vodilni ekipi. Želimo si pripraviti lepo izhodišče za zaključek prvenstva.”

Medtem ko bo Darko Milanič pogrešal Kabha, Šmeja in Vršiča, se je v taboru rumenih Juninhu in Kombiju na seznamu poškodovanih pridružil še Luka Žinko.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domžalčani krivuljo ponovno obrnili navzgor

Nogometaši Domžal so se po porazu proti Olimpiji hitro vrnili v pozitivne tirnice ter prot…