Tudi Mariborčani so letošnjo sezono uradno odprli šele v kvalifikacijah za uvrstitev v evropsko ligo. Vijoličasti so pred praznimi tribunami Ljudskega vrta gostili Coleraine in svojo mednarodno pot končali že na prvi stopnički.


Petnajstkratni državni prvaki so dvoboj proti Severnim Ircem začeli odločno in takoj prevzeli pobudo na terenu. Že v drugi minuti bi kmalu prišli do lepe priložnosti, vendar je Jasmin Mešanović z glavo za las bil prekratek in ni uspel proti vratom preusmeriti lepega predložka z desne strani. Bližje zadetku so Mariborčani bili v 18. minuti, ko je Rok Kronaveter izvajal prosti strel z roba kazenskega prostora, a je njegov strel Gareth Deane uspel odbit. Najlepšo priložnost, v precej siromašnem prvem polčasu, so Štajerci imeli v 39. minuti, ko je do strela v kazenskem prostoru prišel Aljoša Matko, vendar je 20-letnik z bližine žogo slabo zadel in jo poslal tik ob levi vratnici gostujočega čuvaja mreže. Pred vrati Deana je bilo nevarno tudi v zaključku polčasa. Dve minuti pred iztekom rednega dela je predložek Kronavetra bil malenkost premočan, da bi ga v mrežo preusmeril Mešanović, napadalec iz Bosne in Hercegovine pa je ponovno poizkušal še v sodnikovem dodatku prvega dela in z glavo meril  mimo vrat. Ažbe Jug v prvih 45 minutah ni imel dela in ekipi sta na odmor odšli z rezultatom 0:0.

Sergej Jakirović ob odmoru ni posegel po menjavah, njegova ekipa pa je nadaljevala tam, kjer je zaključila prvi polčas. V šesti minuti nadaljevanja je Alexandru Cretu potegnil proti severnoirskim vratom ter z razdalje močno streljal, vendar je njegov poizkus bil premalo natančen in je zgrešil cilj. Premoč Mariborčanov na terenu je bila precej jalova, njihovi streli pa povečini nenevarni za gostujoča vrata. Po dobri uri igre se je domači trener odločil za osvežitev moštva ter na teren poslal Marcosa Tavaresa in Rudija Požeg Vancaša. A še preden bi se njuna prisotnost na terenu obrestovala so gostje v Ljudskem vrtu povedli. V enem redkih napadov gostov je domača obramba predložek pred vrata Juga izbila na rob kazenskega prostora, kjer je James McLaughin odlično udaril iz voleja in poslal v desni spodnji kot nemočnega Juga. Vodilni zadetek Coleraina pa Štajerce ni zmedel in odgovor je sledil le nekaj trenutkov kasneje. Mešanović je z desne strani po tleh poslal ostro podajo pred gostujoča vrata, na drugi vratnici pa je do žoge prišel Požeg Vancaš in poskrbel za izenačenje. Pritisk vijoličastih proti vratom nasprotnika je proti koncu rednega dela postajal vse močnejši. V 86. minuti je Deana želel presenetit Mešanović, vendar je žoga ponovno zletela mimo vrat. Podoben scenarij se je zgodil minuto kasneje ob predložku iz kota, a so vijoličasti spet bili premalo natančni in redni del se je končal z izidom 1:1.

Tudi v podaljšku so vijoličasti nadaljevali z obleganjem nasprotnikovih vrat in so prvič zapretili v peti minuti nadaljevanja.  Aleks Pihler je na robu kazenskega prostora gostov lepo našel Tavaresa, ki pa je žogo poslal mimo vrat in še ena priložnost je splavala po vodi. Štiri minute kasneje je po fliperju pred vrati Coleraina Mešanović prišel do žoge in močno streljal pod prečko, vendar se je ponovno izkazal Deane in udarec odbil v kot. Do največje priložnosti v prvem podaljšku je prišlo v njegovi zadnji minuti, potem ko so gostje v svojem kazenskem prostoru storili prekršek za strel iz bele točke. Vendar pa so vijoličasti zapravili tudi to, saj je močan strel Amirja Derviševića, ki je v igro vstopil le nekaj trenutkov prej, stresel le prečko.

Precej manj priložnosti je, kljub velikemu pritisku vijoličastih, bilo v drugem podaljšku. Tako je šele pet minut pred koncem Maribor prvič resneje zapretil, strel Cretuja pa je Deane odbil. Dve minuti kasneje je z glavo poizkušal Tavares, a je njegov strel bil lahek plen za severnoirskega čuvaja mreže. O potniku v naslednji kvalifikacijski krog so tako odločale enajstmetrovke, v katerem je tragični junak postal Požeg Vancaš, ki je v zadnji seriji stresel le okvir  vrat, medtem ko so gostje vseh pet strelov zadeli in se veselili napredovanja.

MARIBOR – COLERAINE 5:6* (0:0)
Požeg Vancaš (66′); McLaughin (62′)

*po streljanju enajstmetrovk

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Izjemni prestop Šeška dober denar prinaša tudi Domžalam

Danes je čudežni deček slovenskega nogometa Benjamin Šeško tudi uradno postal rekorder kar…