Sreda prinaša še četrti, zadnji večni derbi letošnje sezone. Mariborčani in Ljubljančani so se v nadaljevanju sezone pomerili že dvakrat, obakrat v Stožicah, zdaj se obračun večnih tekmecev seli še v Ljudski vrt, kjer lahko znova pričakujemo tudi odlično vzdušje na tribunah, saj bo v štajersko prestolnico pripotovala tudi navijaška skupina Green Dragons. Želje in pričakovanja mariborskega tabora so jasne.


“Obračun z Olimpijo je vedno poseben, gre za največji slovenski derbi. Tekma je prestižnega pomena, v glavi pa imamo to, da šteje tri točke. Priprave na tekmo potekajo tako kot na vsako, drži pa, da tekma za mesto in okolico pomeni nekaj več. Dvoboj jemljemo zelo profesionalno, zavedamo se našega cilja in naloge,” je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal trener Ante Šimundža, ki prvič po daljšem času nima težav s sestavo enajsterice, saj pred sredinim obračunom pogreša zgolj Željka Filipovića, ki je zaradi težav s hrbtom že zaključil z letošnjo sezono. Mariborski strateg v sredo pričakuje nasprotnika, ki se ne bo zgolj branil: “Verjamem, da se bo Olimpija v Ljudski vrt prišla ‘nadigravati’. Nasprotnik nima ničesar za izgubiti, saj je derbi, ne glede na stanje na lestvici, vselej nekaj posebnega, tako bo tudi tokrat. Olimpija bo visoko motivirani, sami pa želimo doma zmagovati in dokazati, da smo najboljši. In tako bomo v tekmo krenili tudi v sredo.”

Vijoličasti so krizo, ko si niso uspeli zagotoviti šestega zaporednega nastopa v finalu Pokala Slovenije, premostili z visoko zmago nad Radomljani, saj je v mreži zadnjeuvrščenega kluba lige končala kar šest zadetkov. “Tekma v Radomljah je pokazala kolektivnost in enotnost v celotnem klubu, ekipi, kar seveda veseli. Tudi glede realizacija se je izboljšala, saj ni enostavno doseči šest zadetkov. Verjeli smo v svoje delo in pot po kateri hodimo, to pa se je odrazilo tudi v samem dogajanju. Temu sledimo in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,” je dejal 43-letni Mariborčan. Je bila za boljšo predstavo vijolic kriva tudi karanteno, v katero je sicer moštvo odšlo že po tekmi z Rudarjem? “Ni šlo za to, da bi voda tekla v grlo. Ekipa je občutila, da je potrebna manjša združitev. Dobro nam je delo, rezultat je bil takšen, kot smo si ga želeli. Povrnili smo energijo, ki smo jo pogrešali in smo jo že našli na povratni pokalni tekmi v Celju, nadaljevali pa v Domžalah proti Radomljam. Do konca prvenstva si želimo na tem graditi, naslednjič že v sredo. Vzdušje v slačilnici in na treningih je izredno pozitivna, zato je združitev ekipe zagotovo plus,” je zaključil Šimundža.

Šimundža bo tudi tokrat pogrešal Željka Filipovića, ki je zaradi težav s hrbtom že končal sezono. (Foto: Jure Banfi)
Šimundža bo znova pogrešal Filipovića, ki je zaradi težav s hrbtom že končal sezono. (Foto: Jure Banfi)

“Pričakujem, da bo Olimpija dokazala, da boljše igra v gosteh. Morda je za njih predvsem psihično lažje igrati v gosteh kot pa v Stožicah. Jeseni so v Ljudskem vrtu odigrali precej solidno tekmo, vseeno pa mislim, da nimajo pravih možnosti za zmago, če bomo garali vseh 90 minut,” pa je pričakovanja pred sredinim derbijem razkril Luka Zahović, ki se ni strinjal s trditvijo, da so Mariborčani glede na širino kadra bolj nepredvidljivi kot Ljubljančani: “Mislim, da je Olimpija bolj nepredvidljiva, saj se včasih zgodi, da zaigrajo igralci, ki pred tem niso igrali nekaj mesecev, zato ne vem, če bi se lahko strinjal s tem. Drži pa, da imamo širok kader, vsi posamezniki smo v vsakem trenutku pripravljeni na igro. Veselimo se že sredine preizkušnje, dali bomo vse od sebe in upam, da bomo zmago lahko posvetili našim navijačem Violam.”

“Ko si enkrat v karanteni, izklopiš zunanje vplive. Si povsem osredotočen na svoje delo. Ne vem, če je bil to razlog za boljše predstave, je pa to zagotovo koristilo ekipi,” je bivanje v karanteni in vpliv le-tega na petkovo preizkušnjo v Domžalah pokomentiral drugi strelec Prve lige Telekom Slovenije, ki je še dodal, da razlikovanja med nasprotniki ne sme biti: “Ne, želja po doseganju zadetkov in premagovanju nasprotnikov mora biti vselej enaka, na najvišji ravni, saj te le-to vleče naprej in dela boljšega.”

Četverica napadalcev je v letošnji sezoni dosegla kar 39 od 58 ligaških zadetkov Maribora, Zahović mlajši pa poudarja, da je za to ‘kriva’ tudi velika konkurenca v konici napada vijoličastih: “Konkurenca je izjemna. Vsak si zasluži vsako sekundo, ki jo dobi za dokazovanje. Ko dobiš minute, pa se se je potrebno dokazati, vsak da vse od sebi, vsi napadalci, podobno kot lani, ko me še ni bilo poleg, dosegamo veliko zadetkov. Vsi se počutimo pomemben del ekipi, ko igramo, želimo pomagati ekipi in damo vse od sebe.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Izjemni prestop Šeška dober denar prinaša tudi Domžalam

Danes je čudežni deček slovenskega nogometa Benjamin Šeško tudi uradno postal rekorder kar…