Tudi Domžalčani zaenkrat še uživajo na zasluženem odmoru. To seveda velja zgolj za igralce, saj medtem uprava pripravlja vse potrebno za nadaljevanje sezone. Pri spomladanskem delu sezone je z mislimi tudi Luka Elsner, ki je po minuli sezoni, ko rezultati rumeno-modrih niso bili najboljši, jeseni ekipo uspel dvigniti na višji nivo, Domžale pa bodo nadaljevanje sezone zasluženo pričakali na vrhu ligaške razpredelnice.


“Dejstvo je, da se letošnja sezona veže na prejšnjo. Razlika je v tem, da smo postali veliko bolj tekmovalni in da smo na mentalni ravni storili velik korak naprej. To potrjujejo zmage proti favoritom prvenstva, predvsem Mariboru in v pokalu proti Olimpiji. Večino derbijev smo znali obrniti v svojo korist in na tem področju smo naredili velik korak naprej. Temelji za to so bili postavljeni v lanski sezoni, saj smo že takrat v fazi obrambe kazali veliko dobrih stvari. Postali smo izkušenejši in to se je v letošnji sezoni pokazalo predvsem z uvodnim nizom zmag brez prejetega gola. Korak naprej smo naredili v fazi napada in zaradi tega smo tudi točkovno veliko višje kot v lanski sezoni. Nazori delovanja so bili postavljeni od prvega dne in so se skozi čas le še nadgrajevali. V letošnji sezoni smo vse dvignili na višjo raven in temu primerni so tudi rezultati,” je intervju za klubsko spletno stran, ki si ga lahko v celoti preberete na tej povezavi, pričel Luka Elsner, strateg vodilnega moštva Prve lige Telekom Slovenije, ki je Domžalčane prevzel lanskega avgusta. V javnostjo smo lahko velikokrat zasledili prepričanje, da so Domžalčani do prvega mesta prišli z obrambno igro, a je 32-letni strokovnjak na omenjeno trditev odgovoril s spodnjo analizo: “Prvo dejstvo je, da nimamo najboljše obrambe v ligi, a smo kljub temu na prvem mestu. To pomeni, da smo kvalitetni tudi v fazi napada. Po pregledu statističnih podatkov lahko ugotovimo, da smo dali izjemno malo golov iz protinapadov, kar ni značilno za ekipe, ki so osredotočene le na obrambo. Edina stvar, ki morda kaže na to, da smo morda obrambna ekipa, je število doseženih golov iz prekinitev. Okoli 35 odstotkov vseh doseženih golov smo dosegli na takšen način, večino ostalih pa je padlo iz postavljenih napadov oziroma iz kontinuirane igre. To pomeni, da smo tudi v fazi napada sposobni igrati dobro. Poleg tega napadalci niso med najučinkovitejšimi, saj so dosegli povprečno število golov. Veliko so jih prispevali predvsem zvezni igralci, kar govori o tem, da se je celotna ekipa preselila na polovico nasprotnika in ni šlo le za pobeg enega ali dveh napadalcev. Ko pogledamo statistiko doseženih golov, lahko hitro spoznamo, da nismo le obrambno naravnana ekipa. Zagotovo smo bili na nekaterih tekmah prisiljeni v branjenje, predvsem v Mariboru in prvi polčas domače prvenstvene tekme proti Olimpiji. Na vseh ostalih pa smo bili le redko v podrejenem položaju.”

(Foto: Lado Vavpetič)
Luka Elsner: “Statistika kaže, da nismo le obrambno naravnana ekipa.” (Foto: Lado Vavpetič)

Po odlični prvi polovici jesenskega dela sezone, je bila druga polovica nekoliko slabša. Temu so botrovale tudi nekatere poškodbe in prepovedi igranja, zato se je prednost ob koncu nekoliko stopila, Mariborčani s tekmo manj zaostajajo zgolj za tri točke, tudi Celjani in Ljubljančani ostajajo blizu, zato se spomladi obeta napet četveroboj. Elsner, tudi eden od petih trenerjev, ki ga je Ekipa24 uvrstila med kandidate za slovenskega trenerja leta, poudarja, da bo cilj moštva zagotovitev mest, ki vodijo v evropska tekmovanja: “Že sedaj smo bili hud boj in tako bo tudi spomladi. Z izjemo nas so vse ekipe pri vrhu redno menjavale mesta na lestvici. Znašli smo se v hudi konkurenci in vprašanje, če bo sploh katera od ekip popustila. Redko se zgodi, da so štiri ekipe popolnoma odlepljene od ostalih. Celje, ki ima za seboj neverjeten niz neporaženosti, je šele na tretjem mestu, kar veliko pove o uspešnosti ostalih ekip. Na koncu bosta odločili kvaliteta in konkurenčnost ekipe, predvsem pa psihološka trdnost, ki zna biti tudi odločilna. Naš osnovni cilj je, da se uvrstimo v evropska tekmovanja. En način je prvenstvo, drugi pa pokal, ki ostaja pomemben cilj kluba. Razplet je težko napovedati, cilj pa ostaja Evropa in se ne bo spreminjal.”

Elsner bo svoje moštvo znova zbral 9. januarja, tako kot Maribor in Olimpija pa bodo Domžale del priprav opravile tudi na turških tleh, ki v tem letnem času ponuja najboljše možnosti za delo, drugi najmlajši prvoligaški trener pa se zaveda pomembnosti pripravljalnega obdobja: “To je zagotovo ključno obdobje za povezovanje ekipe in za kondicijsko pripravo moštva za celotno koledarsko leto. Čaka nas nekaj zelo pomembnih tednov, v katerih se bomo skozi treninge tudi mentalno pripravljali na nadaljevanje sezone. Učimo se preživeti bolečino in udarce, saj se v tem obdobju v največji meri utrjujejo karakterji. Dela se v težkih pogojih in upam, da bomo vse skupaj izkoristili na najboljši možni način, saj bo spomladanski del izjemno težak. Več in bolj kvalitetno kot bomo delali, lažje nam bo v prvenstvu.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Morozov iz Celja v Izrael

Po Stojinoviću in Breclu Celje zapušča še en branilec. Grigorij Morozov bo do konca letošn…