Prvoligaši bodo ta vikend odigrale tekme dvanajstega kroga Prve Lige Telekom Slovenije, prav vseh pet obračunov pa bo odigranih že v soboto. Krog bosta v Novem mestu odprla Krka in Olimpija, ki bo skušala kljub slabšim predstavam nadaljevati niz treh zaporednih zmag. Goričani bodo skušali v Domžalah maščevati poraz, ki so jim ga rumeno-modri zadali v zadnjih sekundah prvega letošnjega obračuna, vroče pa bo tudi na sosedskem obračunu Velenjčanov in Celjanov. Zavrč bo skušal pred domačimi gledalci proti Triglavu priti še do četrte zaporedne domače zmage. Največ oči pa bo verjetno uprtih na Bonifiko, kjer bodo Koprčani izzvali Mariborčane.


Pari 12. kroga Prve Lige Telekom Slovenije:
KRKA – OLIMPIJA (sobota ob 16:00)
DOMŽALE – GORICA (sobota ob 17:30)
RUDAR VELENJE – CELJE (sobota ob 18:00)
ZAVRČ – TRIGLAV (sobota ob 19:00)
LUKA KOPER – MARIBOR (sobota ob 20:30)

KRKA   OLIMPIJA
0 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 0
Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P)
Zadnja zmaga 28. julij 2013 (5:0)
P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z
Najvišja zmaga 28. julij 2013 (5:0)
Mitja Brulc, Gregor Režonja Manjkajoči nogometaši Enis Đurković, Aleksander Šeliga, Blaž Božič, Đorđe Ivelja, Aleksander Radosavljević

Šok terapija z zamenjavo trenerja in nekaj višje sile (če jih lahko tako rečemo) je očitno zaleglo, saj so Dolenjci v Novi Gorici prišli do prvih gostujočih točk v tej sezoni. In prvič po četrtem krogu, ko so na Portovalu prav tako presenetljivo premagali Domžale, prišli do novih točk, s katerimi so skočili pred Triglav. Tri točke iz težkega gostovanja v Novi Gorici bodo že malce poklapanim nogometašem vlile nekaj prepotrebne samozavesti pred novim težkim obračunom proti Olimpiji, ki jim je v prvem obračunu zabila kar pet zadetkov. Dodaten razlog za motivacijo, torej.

Ljubljančani so sicer proti Kopru prišli do zmage, a so se proti slednjim mučili tudi z igralcem več. Kanarčki so si namreč tudi z igralcem manj priigrali kar nekaj priložnosti za zadetek. V oči bode tudi nova sporna enajstmetrovka, saj je iz posnetka razvidno, da je Nikezić najprej povlekel Gregorića, ki je nato Črnogorca v padcu “povlekel” za sabo. Ljubljančani so na zadnjih sedmih tekmah izvajali kar štiri enajstmetrovke, vse štiri tudi uspešno realizirali, slej ko prej pa bo potrebno zadeti tudi iz igre, kjer se zeleno-beli bolj kot ne zanašajo le prebliske Šporarja, ki je eden redkih nogometašev v formi.

Kot že zapisano, so Ljubljančani v tretjem krogu Novomeščane domov na Dolenjsko poslali s petardo v mreži. Olimpija je bila takrat zasluženo boljša, a je prav po obračunu obeh tekmecev forma Ljubljančanov doživela strm padec, kljub boljšim izidom pa Ljubljančani niti v zadnjih tekmah niso kaj prida izboljšali svojih predstav. S samozavestjo okrepljeni Dolenjci bi znali biti zato zelo nevarni, čeprav bi bilo vse, razen zmage Ljubljančanov, novo veliko presenečenje.

DOMŽALE   GORICA
14 15 24 Medsebojne tekme (Z-N-P) 24 15 14
6 8 13 Domače tekme (Z-N-P) 11 7 8
8 7 11 Gostujoče tekme (Z-N-P) 13 8 6
27. julij 2013 (1:2) Zadnja zmaga 7. november 2012 (0:1)
Z-Z-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-P-Z-P
3. marec 2007 (4:0) Najvišja zmaga 28. april 2007 (6:1)
Manjkajoči nogometaši Alen Jogan

Domžalčani so v sredo prišli še do visoke zmage na gostovanju v Kranju in si tako v nekaj dneh močno izboljšali gol razliko, saj so že v minulem vikendu Celjanom zabili štiri zadetke. Varovanci trenerja Elsnerja sicer ostajajo na sedmem mestu razpredelnice, a so se po zadnjem krogu močno približali zgornji polovici lestvice, saj za petouvrščenim Rudarjem zaostajajo le še za dve točki. Domžalčani so v četrtek odigrali še prijateljski obračun z ekipo Brava, ki so mu zabili sedem zadetkov, s hat-trickom pa se je izkazal Jelar, ki se po poškodbi vrača v formo.

Za Goričani je živčna in morda celo nepričakovano naporna tekma s Krko. Ne le, da so sredin obračun zaključili s porazom in ničlo, ostali so tudi brez kapetana Jogana in pomočnika trenerja Srebrniča, ki bosta dogajanje v domžalskem športnem parku spremljala iz tribune. Obenem pa se bo goriški klub “olajšal” še za 540 evrov, ki jih bo moral plačati zaradi vseh kazni, ki jim jih je po tekmi naložil namestnik disciplinskega sodnika NZS, Rogelj.

Goričani imajo po nepričakovanem porazu v prejšnjem krogu, še dodaten razlog za motivacijo. Domžalčani so v prvem letošnjem obračunu v napeti in tesni končnici praktično v zadnji sekundi tekme prišli do zmage in treh točk, za kar se bodo skušali nogometaši Gorice seveda oddolžiti na sobotni tekmi. Medsebojna statistika je sicer na strani Gorice, a so Domžalčani na zadnjih medsebojnih srečanjih precej izboljšali svoje dosežke, saj so dobili kar štiri od petih zadnjih tekem. Rumeno-modri pa bi z zmago tudi na lestvici ujeli novogoriško zasedbo.

RUDAR VELENJE   CELJE
19 20 21 Medsebojne tekme (Z-N-P) 21 20 19
12 10 9 Domače tekme (Z-N-P) 12 10 7
7 10 12 Gostujoče tekme (Z-N-P) 9 10 12
27. julij 2013 (0:1) Zadnja zmaga 27. april 2013 (0:1)
Z-P-N-Z-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-N-P-N
28. oktober 2009 (0:4) Najvišja zmaga 31. julij 2010 (5:1)
Rusmin Dedić, Nemanja Stjepanović Manjkajoči nogometaši Tadej Žagar Knez

Velenjčani so v sredo uspeli prekiniti negativni niz rezultatov v Ljudskem vrtu, kjer točk niso osvojili že vse od aprila 2010. Varovanci trenerja Javornika so se predvsem v prvem polčasu prikazali v dobri luči, v drugem polčasu pa zdržali vse napade in pritiske proti golu Rozmana, ki sicer ni imel veliko dela, saj je ogromno mariborskih poizkusov končalo za golom. Strateg Velenjčanov ima sicer na voljo ozek kader, ki pa poseduje določeno kvaliteto, zato mesto v zgornji polovici lestvice niti slučajno ni naključno.

Celjani so še drugih v osmih dneh na kolena spravili nogometaše Zavrča, ki so morali po pokalnem srečanju, premoč priznati še na ligaški tekmi. Sredina tekma je bila sicer precej bolj izenačena, kot pa tista pokalna, Zavrčani so povedli, a so Celjani izid preobrnili preko Jugovića in Žureja. V oči pa sicer bode precejšnjo število priložnosti, a so bili napadalci v zaključku premalo zbrani. Strateg Rus bo lahko v Velenju znova računal na branilca Vidmajerja in Žitka, ki sta odslužila kazni.

Že šestdeseti prvoligaški obračun Velenjčanov in Celjanov je v zadnjem času precej izenačen, v zadnjem času pa nogometaši “varčujejo” tudi z zadetki, saj je na zadnjih sedmih tekmah skupaj padlo le enajst zadetkov. O izenačenosti obeh tekmecev pa dovolj pove tudi statistika. Dvajset tekem se je končalo brez zmagovalca, devetnajstkrat so slavili Velenjčani, Celjani pa imajo še dve zmagi več. Se lahko Velenjčani pred domačimi gledalci približajo Celjanom?

ZAVRČ   TRIGLAV
1 0 0 Medsebojne tekme (Z-N-P) 0 0 1
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P)
Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
28. julij 2013 (1:2) Zadnja zmaga
Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P
28. julij 2013 (1:2) Najvišja zmaga
Dejan Kurbus, Aleš Čeh Manjkajoči nogometaši

Zavrčani tudi v drugem septemberskem obračunu niso uspeli priti do točk v Celju, kljub tretjemu porazu v sezoni pa ostajajo na visokem drugem mestu, saj je spodrsnilo tudi Goričanom in Koprčanom, najbližjim zasledovalcem Zavrča. Varovanci stratega Trenevskega so bili proti Olimpiji in Mariboru neobremenjeni, v soboto pa jih čaka obračun, kjer bodo imeli vlogo favorita.

Kranjčani so proti Celjanom, Mariborčanom in Novomeščanom prikazali dobre predstave in nakazali dvig forme, v zadnjih dveh obračunih proti Gorici in Domžalam pa so znova popustili, saj so na obeh tekmah prejeli tri zadetke. Kljub spremembam, še vedno škripa tudi v napadu, kjer nikakor ne steče, saj so Gorenjci na enajstih tekmah dosegli vsega šest zadetkov, kar je daleč najmanj med vsemi ekipami.

Prvi obračun v Kranju so po dobili gostje iz obronkov haloških gričev, a so imeli Gorenjci precej pripomb čez sojenje Vinčića in njegovih pomočnikov. Tudi v soboto bodo pred domačimi gledalci novo zmago naskakovali Zavrčani, a se Kranjčani zagotovo ne bodo kar tako predali, saj so precej težav Zavrču povzročili že na prvem obračunu. Zavrčani pa bodo morali za zmago prikazati precej boljšo predstavo kot pa v Celju, kjer so nasprotniku dovoljevali preveč priložnosti.

LUKA KOPER   MARIBOR
16 22 27 Medsebojne tekme (Z-N-P) 27 22 16
12 10 9 Domače tekme (Z-N-P) 18 12 4
4 12 18 Gostujoče tekme (Z-N-P) 9 10 12
20. april 2013 (2:1) Zadnja zmaga 27. julij 2013 (6:1)
P-Z-P-P-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P-Z-Z-N
2. april 2011 (3:0) Najvišja zmaga 27. julij 2013 (6:1)
Damir Hadžić, Matej Mavrič Rožič, Miha Gregorič, Miroslav Ćovilo Manjkajoči nogometaši Dragan Topić

Koprčani so v Ljubljani nesrečno izgubili, kljub igralcu manj pa so si pripravili kar nekaj lepih priložnosti, ki pa niso končale za hrbtom ljubljanskega vratarja Džafića. Italijanski strateg Vanoli bo imeli proti vijoličastim kar nekaj težav s sestavo zadnje vrste, saj še vedno manjkata poškodovana Mavrič Rožič in Hadžić, zaradi izključitve v Ljubljani pa bo manjkal tudi novinec Gregorič. Še bolj se bo verjetno poznala odsotnost visokega Ćovila, ki je ob prekinitvah glavni akter v kazenskem prostoru, z njegovo prisotnostjo na igrišču pa ekipa izgleda in deluje povsem drugače.

Mariborčani tudi na tretji zaporedni tekmi niso uspeli priti do zmage. Po Rubinu in Zavrču, proti katerima so vknjižili ničlo, so se morali proti Rudarju sprijazniti s točko. Kljub vsemu pa so vijoličasti predvsem v drugem polčasu prikazali dobro predstavo, a kaj ko žoga, kljub številnim priložnostim, ni in ni hotela v mrežo Velenjčanov. Ob dobri igri v drugem polčasu pa veseli tudi povratek Mezge, ki je bil zaradi poškodbe mišice izven igrišč skoraj dva meseca, kar se seveda pozna pri pripravljenosti in predvsem formi hrvaškega vezista.

Koper oziroma predvsem koprska Bonifika velja za prizorišče, kjer so imeli Mariborčani vedno težave. Bonifika je namreč eno redkih prizorišč, kjer vijoličasti nimajo pozitivnega izkupička, saj so ob devetih zmagah in desetih remijih, tukaj doživeli še dvanajst porazov. Nazadnje so sklonjenih glav igrišče zapuščali letos aprila, ko sta jih z dvema zadetkoma potopila Galešić in Ćovilo. O napornem in težkem gostovanju dovolj pove tudi podatek, da so Mariborčani v Bonifiki v zadnjih petih obračunih le enkrat prišli do zmage.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Pred novo sezono Prve lige Telemach sprememba pri vrhu “Rumenih”

Potem ko je Metej Podlogar ekipo v pretekli sezoni popeljal do 7. mesta je vodstvo kluba z…