V sredo smo dobili oba finalista Pokala Slovenije, vikend pa že prinaša tekme 25. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Vseh pet srečanj bo odigranih v soboto popoldne, tokrat pa izrazitega obračuna kroga ne bo, še najbližje temu nazivu je tekma med Zavrčem in Rudarjem, kar bo tudi edini obračun klubov iz zgornje polovice lestvice. To pa seveda ne pomeni, da bo krog minil brez zanimivih obračunov. Zavrč bi se z morebitno zmago znova priključil borbi za mesta, ki po koncu sezone vodijo v evropska tekmovanja, podobno pa velja tudi za nogometaše Domžal in Olimpije, ki na tekmah s Koprčani in Goričani lovijo zadnji vagon poslednjega lokomotive, ki še pelje na evropska prizorišča. Za Domžalčane in Ljubljančane tokrat šteje le zmaga. Seveda ne gre pozabiti na obračun dna lestvice med Celjem in Krko, saj bi se Novomeščani z novo zmago na osmem mestu lestvice izenačili prav s celjskim prvoligašem. Obračun v Celju pa bodo z zanimanjem spremljali tudi v Kranju, kjer v goste prihaja vodilni Maribor.


Pari 25. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
CELJE – KRKA (sobota ob 16:00)
TRIGLAV KRANJ – MARIBOR (sobota ob 16:00)
DOMŽALE – LUKA KOPER (sobota ob 16:30)
ZAVRČ – RUDAR (sobota ob 19:00)
GORICA – OLIMPIJA (sobota ob 20:05)

CELJE   KRKA
4 0 2 Medsebojne tekme (Z-N-P) 2 0 4
2 0 1 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 2
2 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 1 0 2
2. november 2013 (0:1) Zadnja zmaga 9. maj 1993 (2:1)
Z-Z-Z-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-P-P-P-Z
13. marec 1994 (3:0) Najvišja zmaga 9. maj 1993 (2:1)
Marko Krajcer, Marijo Močić, Matic Kotnik, Matej Centrih, Ivan Jovanović Manjkajoči nogometaši Amer Krcić, Thierry Alain Mbognou, Andrija Novosel

Tokratni krog bosta z obračunom dna lestvice odprla Celje in Krka, ki ju, kot kaže trenutno, v zadnji tretjini prvenstva čaka ogorčen boj za osmo mesto, ki prinaša miren zaključek sezone. Pričakovati gre zanimiv obračun, saj moštvi spomladi kažeta dokaj dobre predstave, to še posebej velja za Celjane, ki se v minulem krogu, kljub težavam s sestavo moštva, niso ustrašili gostovanja v Ljudskem vrtu, kjer so zaigrali odprto in poletno ter za nagrado osvojili točko. Še dve več sta pristali na računu Dolenjcev, ki so v zadnji tretjini obračuna z Zavrčem pritisnili proti gostujočim vratom ter z zadetkoma Kramarja in Budna srečanje preobrnili v svojo korist.

Oba jesenska obračuna sta se končala z zmagoslavjem grofov, ki so na obeh tekmah že v uvodu srečanja kaznovali nezbranost dolenjske obrambe. Na drugi tekmi je Verbič že v 5. minuti matiral Obradovića, kar je bil tudi edini zadetek na tekmi, medtem ko so na prvem medsebojnem obračunu v letošnji sezoni Celjani povedli v 9. minuti, ko je bil po podaji iz kota uspešen Čadikovski, srečanje pa je v drugem polčasu, po prekršku nad Čadikovskim, s strelom iz bele točke odločil Gobec.

Sobotno srečanje bo zelo pomembno za obe ekipi. Celjani, kljub dobri igri, na zmago in tri točke čakajo že osem tekem, zadnjič pa so slast zmage okusili v začetku novembra, ko so z zadetkom Verbiča, ki je s petimi zadetki prvi strelec moštva, slavili prav na novomeškem Portovalu. Strateg grofov Rus ima znova precej težav s sestavo ekipe, težave mu povzročajo predvsem poškodbe branilcev, saj sta ob Krajcerju in Centrihu močno vprašljiva tudi Žitko in Vasov, v vratih pa bo poškodovanega Kotnika tudi tokrat zamenjal 40-letni Mujčinović, ki pa je v Mariboru zelo dobro opravil svoje delo. Dolenjci za razliko od Štajercev resda ne igrajo tako odprto, a je kljub temu možno opaziti določene spremembe v igri. Novomeščani spomladi igrajo precej pogumneje kot jeseni in večkrat množično krenejo proti golu nasprotnika, kar jih je v spomladanskem delu sezone že nagradilo z dvema zmagama, ki sta varovancem trenerja Zildžovića vlila še nekaj dodatnega poguma in motivacije.

TRIGLAV KRANJ   MARIBOR
3 3 14 Medsebojne tekme (Z-N-P) 14 3 3
2 3 5 Domače tekme (Z-N-P) 9 0 1
1 0 9 Gostujoče tekme (Z-N-P) 5 3 2
3. november 2013 (1:2) Zadnja zmaga 24. avgust 2013 (0:1)
Z-P-P-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-Z-Z-P
3. november 2013 (1:2) Najvišja zmaga 22. april 2012 (8:0)
Alen Krcić, Vlado Šmit, Klemen Šturm Manjkajoči nogometaši Nusmir Fajić, Matic Črnic, Martin Milec, Dare Vršič, Aleš Mejač, Petar Stojanović

Z začetkom spomladanskega dela sezone so lahko zadovoljni tudi v kranjskem taboru, kjer so uvodoma presenetili Zavrč, po visokem porazu v Velenju pa so se hitro pobrali in v zadnjem tednu odščipnili točko Olimpiji in Kopru, pa čeprav bi lahko proti slednjim izplenili tudi vse tri točke. So pa z remijem Koprčanom preprečili, da bi na vrhu lestvice ujeli Maribor, prav vijoličasti pa so naslednji gostje kranjskega Športnega centra. Štajerci spomladi ne kažejo predstav na ravni jesenskega dela sezone, zaradi česar jim najbližji zasledovalci še vedno dihajo tesno za ovratnik in čakajo na nove spodrsljaje vijoličaste čete.

Gorenjci so na domačem igrišču že nekajkrat zagrenili življenje Štajercev, ki so se iz Gorenjske dvakrat vračali tudi sklonjenih glav, od desetih tekem pa so Mariborčani slavili le na polovici od teh, torej na petih tekmah. Zadnja zmaga seže v lanski avgust, ko se Kranjčani dobro upirali favoriziranim gostom, ki so do zmage in treh točk prišli z zadetkom Fajića, ki je v sredo zadel tudi proti Olimpiji, a bo sobotni obračun izpustil zaradi štirih rumenih kartonov. Precej presenetljivejši je bil obračun v Ljudskem vrtu, saj Kranjčani pred tem na devetih obračunih domačim še nikoli niso uspeli odščipniti točke. Gostje so v deževnem obračun v 35. minuti povedli z avtogolom Arghusa, a je Tavares hitro izničil prednost Triglava. Ko se je že zdelo, da se bo srečanje končalo z remijem, pa je udaril rezervist Redžić, ki je na igrišče vstopil le nekaj minut pred tem, ter po podaji iz kota poskrbel za vesel povratek proti Gorenjski.

Šimundža in predvsem Brkić bi utegnila zaradi sredinih obveznosti tokrat poseči po nekaj spremembah, ki bodo malodane nujne, saj bo pri gostih zagotovo manjkal kaznovani Fajić, domači strateg Brkić pa bo iz istih razlogov pogrešal Krcića in izkušenega Šmita, ki je s 33 leti daleč najizkušenejši člen domače zasedbe. Brkić ima tako kar nekaj težav s sestavo ekipe, saj sta Šmit in Šturm, ki je zaradi zvina gležnja izpustil že tekmo s Koprom, prvi izbiri na položajih bočnih branilcev. Še več težav na položaju bočnih branilcev ima pred sobotnim obračunom Šimundža, saj bo Milec zaradi bolečin v vratu obračun zagotovo izpustil, težave z zdravjem pa imata ob Vršiču tudi Mejač in Stojanović.

DOMŽALE   LUKA KOPER
16 13 20 Medsebojne tekme (Z-N-P) 20 13 16
10 6 8 Domače tekme (Z-N-P) 12 7 6
6 7 12 Gostujoče tekme (Z-N-P) 8 6 10
6. oktober 2012 (1:2) Zadnja zmaga 2. november 2013 (1:0)
P-P-P-N-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-Z-N-P
16. maj 1999 (0:4) Najvišja zmaga 8. september 2001 (4:0)
Gaber Dobrovoljc, Nejc Skubic, Slobodan Vuk, Aleks Pihler, Aladin Šišić, Roy Rudonja Manjkajoči nogometaši

Zanimivo zna biti tudi v domžalskem Športnem parku, kjer domače moštvo pričakuje obisk iz Istre. Za Domžalčane velja podobno kot za Zavrčane in Ljubljančane, zmaga in tri točke so praktično nuja, v kolikor želijo rumeno-modri še realno razmišljati o preboju v evropska tekmovanja. Glede na formo in predstave na igrišču imajo največ možnosti za vzpon po lestvici prav Domžalčani, ki so v zadnjem krogu doživeli grenak poraz v Velenju, čeprav so prikazali kakovostno predstavo, kjer pa je manjkal le zaključek. V sobotnem večeru so bili precej bolje razpoloženi Koprčani, ki so z zadetkom Štromajerja dobili primorski derbi, tudi po sredinem remiju v Kranju pa v taboru kanarčkov ni bilo čutiti prevelikega razočaranja.

Domžalčani in Koprčani bodo v soboto odigrali jubilejno petdeseto medsebojno tekmo. Koprčani so statistiko medsebojnih obračunov v zadnjih letih prevesili v svojo korist, saj so Primorci dobili kar devet od zadnjih trinajst tekem z Domžalčani, ki na zadnjih treh tekmah niso uspeli zatresti koprske mreže. Oba letošnja obračuna sta se tako končala s minimalno prednostjo Koprčanov, obakrat pa je zadetek padel že v uvodni tretjini tekme. Na prvi tekmi je mrežo Vidmarja v 15. minuti zatresel Lotrič, medtem ko je na drugem srečanju, ki je bilo novembra odigrano na Bonifiki, zmagovalca v 20. minuti odločil Gregorič.

Koprčani bi se tudi z remijem več ali manj otresli še enega tekmeca v boju za evropska tekmovanja, zato gre tudi v Domžalah pričakovati znan recept, saj se Koprčani na gostovanjih večkrat zadovoljijo tudi s točko, kar je že nekajkrat poudaril tudi Galešić, z desetimi zadetki tretji strelec prvenstva. Varovanci trenerja Vanolija bodo pobudo prepustili domačinom, ki pa bodo imeli pred sabo zahtevno nalogo, saj bodo morali razbiti gostujočo postavitev, ki je v letošnji sezoni le na štirih tekmah dopustila več kot zadetek v svoji mreži. Domači trener Elsner bo v napadu znova pogrešal mlajšega od bratov Vuk, v obrambi ne bo že dlje časa poškodovanega Skubica, zaradi kartonov pa bo manjkal tudi Dobrovoljc.

ZAVRČ   RUDAR VELENJE
1 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 1
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
24. avgust 2013 (2:1) Zadnja zmaga 3. november 2013 (3:0)
P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P
24. avgust 2013 (2:1) Najvišja zmaga 3. november 2013 (3:0)
Peter Murko, Doris Kelenc Manjkajoči nogometaši Aleš Jeseničnik, David Kašnik

Zavrčanom tudi v četrtem poizkusu ni uspelo priti do prve spomladanske točke, čeprav so se Haložanom na gostovanju na novomeškem Portovalu dolgo nasmihale vse tri. Varovanci trenerja Orehovca so do 60. minute prikazali všečno predstavo in si pripravili kar nekaj priložnosti, a se v zadnji tretjini tekme preveč pomaknili proti svojim vratom, kar so borbeni Dolenjci izkoristili in z dvema zadetkoma srečanje preobrnili v svojo korist. V 25. krogu prvenstva bo nasprotnik še težji, saj v Zavrč prihaja velenjski Rudar, ki je ob Kopru spomladi še edino neporaženo moštvo lige. Velenjčani so odločno krenili v nadaljevanje prvenstva in spomladi zbrali že deset točk, kar je največ med vsemi klubi.

V obeh jesenskih obračunih so tri točke ostale na domačem igrišču. V prvem obračunu sta za veselje domačih gledalcev že v prvem polčasu poskrbela Šafarić in Kresinger, častni zadetek za knape pa je v drugem polčasu prispeval Črnčič, ki je bil uspešen tudi na drugi tekmi v Velenju, kjer je prispeval prvega od treh zadetkov. Črnčič je bil uspešen v prvem polčasu, zmago, ki je bila povsem zaslužena, pa sta v izdihljajih tekme potrdila Klinar in Radujko.

Velenjčani so v polfinalu Pokala Slovenije obakrat izgubili, a prikazali dobro in kakovostno predstavo, kar pa proti dobro organizirani goriški zasedbi ni bilo dovolj za preboj v finale pokalnega tekmovanja. Rudar je na povratni tekmi izgubil Radujka, ki v Zavrču ne bo smel zaigrati zaradi prepovedi igranja, v domačem taboru pa zagotovo računajo tudi na davek dvojnega programa knapov, ki je verjetno pustil nekaj posledic pri varovancih trenerja Javornika, ki ima na izbiro enega ožjih kadrov v ligi, saj sta Jeseničnik in Kašnik že zaključila z nastopi v letošnji sezoni. Nekaj težav s sestavo ekipe ima tudi domači strateg Orehovec, ki bo v obrambi pogrešal Murka, vprašljiv pa je tudi nastop Kelenca, ki je spomladi kazal dobre predstave. Slednjega je na gostovanju pri Krki na levi strani igrišča odlično zamenjal Kokol, ki je imel ob tem še nekaj več prostora in več ofenzivnih zadolžitev, ki jih je opravil z odliko. Zmaga bi bila za Zavrč več kot dobrodošla, saj jih nato čakajo trije zahtevni obračuni s Koprom, Olimpijo in Mariborom.

GORICA   OLIMPIJA
4 7 7 Medsebojne tekme (Z-N-P) 7 7 4
2 3 4 Domače tekme (Z-N-P) 3 4 2
2 4 3 Gostujoče tekme (Z-N-P) 4 3 2
24. avgust 2013 (4:1) Zadnja zmaga 30. september 2012 (0:1)
N-Z-N-N-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-N-N-Z
24. avgust 2013 (4:1) Najvišja zmaga 3. april 2010 (5:0)
Manjkajoči nogometaši Enis Djurković, Andraž Šporar, Blaž Božić, Aleksandar Rodić, Rok Baskera

Zadnje srečanje 25. kroga Prve lige Telekom Slovenije bosta odigrali ekipi Gorice in Olimpije. Moštvi sta med tednom odigrali tudi povratni tekmi Pokala Slovenije, ki pa se je za oba tabora končalo z različnim izplenom. Olimpija je sicer remizirala z Mariborčani, a so imeli slednji prednost iz prve tekme, Goričani pa so še drugič premagali velenjsko četo in se veselili uvrstitve v prvi finale po letu 2005, ki so ga z zadetkom Moldavca Lunguja, sicer tudi nekdanjega igralca Gorice, dobili Celjani. Za moštvoma je tudi različen začetek spomladanskega dela prvenstva, Gorica ostaja v boju za vrh lestvice, medtem ko Olimpija z izjemo Maribora ni uspela premagati treh ekip iz dna lestvice, kar je že vneslo razpoke v ljubljanski zid, saj se vse resneje govori o tem, da bi lahko klub zapustila trener Kosanović in športni direktor Udovič.

V letošnji sezoni so na medsebojnih obračunih uspešnejši Goričani, ki na prvem jesenskem obračunu niso imeli pretiranih težav z razglašeno ljubljansko zasedbo. Ta se je iz gostovanja v Novi Gorici vrnila z visokim porazom 4:1, Goričani pa so že v prvem polčasu z zadetki Lapadule, Vetriha in Code Ljubljančanom zabili tri zadetke. Pred odhodom na odmor je prednost domačih iz bele točke sicer znižal Omladič, a so domači ob koncu srečanja preko Bazzoffie zadeli še četrtič. Obračun v Stožicah je bil precej bolj tesen in se je končal z remijem. Gledalci v prvem polčasu niso videli zadetkov, vsi štirje so padli v drugem delu igre, prvi že v drugi minuti nadaljevanja, ko je zadel Coda, a so domači preko Andjelkovića hitro znižali in v 77. minuti preko Šporarja tudi povedli, a je veselje trajalo vsega pet minut, ko je za končni izid poskrbel Lapadula.

Prav Lapadula je spomladi eden najvidnejših nogometašev goriške zasedbe, saj se je 24-letni krilni napadalec spomladi že trikrat vpisal med strelce, med nevarnejšimi pa bo zagotovo tudi tokrat. Domači strateg Apolloni nima težav s sestavo ekipe, saj lahko računa na vse nogometaše, več težav pa ima stanovski kolega na ljubljanski klopi, saj Kosanović zaradi štirih rumenih kartonov ne bo smel računati na Rodića, ki je spomladi dosegel dva zadetka, zaradi poškodb pa bodo gostovanje na severu Primorske izpustili tudi že dlje časa poškodovani Šporar, Djurković, Baskera in Božić.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Celjani svoje lovke stegujejo tudi nad Olimpijo

Prestopni rok v prihajajočem poletju bo, kot kaže, v knežjem mestu ponovno zelo vroč. V Ce…