Na vprašanje v naslovu je vsaj zaenkrat nemogoče odgovoriti, saj bo odgovor na to vsaj delno ponudilo tudi nadaljevanje državnega prvenstva, ki se s tekmami 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije pričenja v soboto. Z zagotovostjo pa lahko povemo, kdo je kadroval največ. Zavrčani so namreč pripeljali kar dvajset novih obrazov, vodstvo kluba je odslovilo šestnajst igralcev. Zimski prestopni rok je ob neuspelem prestopu Petra Stojanovića, za katerega so Mariborčani želeli dva milijona evrov, zaznamovala predvsem domžalsko-mariborska menjava, saj so Erik Janža ter Matic Črnic in Dejan Trajkovski zamenjali strani.


KALCER RADOMLJE

ODHODI: Luka Gajić (konec posoje/Olimpija), Žiga Smrtnik (konec posoje/Luka Koper), Matej Centrih, Denis Bajalica, Filip Drakovič, Matic Seferović, Izidor Balažič.
PRIHODI:  Eito Furuyama, Martin Cesar (Ilirija), Alen Koprivec (Ankaran Hrvatini), Enis Đurković (posoja/Olimpija), Dalibor Teinović, Mario Jurčević (posoja/Olimpija), Aljaž Ivačič (posoja/Olimpija).

A začnimo na dnu ligaške lestvice. Trener Dejan Djuranović je že po zadnjem jesenskem obračunu v Mariboru dejal, da bo do nekaterih sprememb zagotovo prišlo. Zagotovo se bo najbolj poznal odhod Mateja Centriha, saj je obramba z njegovim prihodom jeseni postala precej trdnejša. Strateg zadnjeuvrščenega moštva lige si je med zimo zaželel kakovostne okrepitve in jo vsaj na papirju dobil v Enisu Đurkoviću, za katerega v napadu ljubljanske Olimpije ni bilo prostora, v rumenem dresu Radomljanov pa bo skušal obuditi formo, ki jo je že kazal v dresu kranjskega Triglava. Zeleno-beli so Radomljanom posodili še Maria Jurčevića in Aljaža Ivačiča. Zanimiv je tudi Japonec Eito Furuyama, daleč najbolj izkušena pridobitev pa je Dalibor Teinović, sicer nekdanji soigralec Djuranovića in nekdanji član Šmartnega, Primorja in Domžal. V klub pa se je vrnil tudi Marko Zalaznik, ravno tako nekdanji član Olimpije, ki pa bo sprva igral za B ekipo, ki nastopa v 3. SNL center.

Za Enisa Đurkovića v Olimpiji ni bilo prostora, v Radomljah bo verjetno prvo ime napada. (Foto: Mario Horvat)
Za Đurkovića v Olimpiji ni bilo prostora, v Radomljah bo verjetno prvo ime napada. (Foto: Mario Horvat)

KRKA NOVO MESTO

ODHODI: Matic Čretnik (Rudar Velenje), Tomislav Jurić (Brašov), Vinko Buden (Lučko), Martin Šaban, Thierry Mbognou.
PRIHODI: Luka Bele (Luka Koper), Darko Marjanović (Bela krajina), Enes Novinič (Slaven Belupo), Favour Aniekan (posoja/AC Milan).

Novomeščani so se med zimskim prestopnim rokom doživeli manj sprememb, kot najbližji zasledovalci Radomljani. Vodstvo kluba se je za sodelovanje zahvalilo trojici hrvaških nogometašev, najvidnejšo vlogo je imel jeseni branilec Vinko Buden. Odšla sta tudi tretji vratar Matic Čretnik, ki je prestopil v Rudar, in Kamerunec Thierry Mbognou, ki pa jeseni zaradi okrevanja po poškodbi kolena ni odigral niti minute. Novinci so zgolj štirje, iz AC Milana se je na posojo preselil Favour Aniekan, v napadu bo zaigral izkušeni Enes Novinić, ki se je pred leti proslavil predvsem v dresu varaždinskega Varteksa, v matični klub pa se je vrnila trojica nogometašev. Nemanja Maksimović s posoje v Srbiji, Darko Marjanović iz Bele krajine in Luka Bele iz Kopra. Bo kader zadostoval, da si Novomeščani še drugič zagotovijo obstanek med prvoligaši?

Kako bo obramba Krke delovala brez Vinka Budna? (Foto: Jure Banfi)
Kako bo obramba Krke delovala brez Vinka Budna? (Foto: Jure Banfi)

GORICA

ODHODI: Marco Modolo, Januš Štrukelj (posoja/Adria Miren), Ezekiel Henty (Olimpija), Miha Kokol (Luka Koper), Sead Jakupović, Denilton Junior, Vasja Simčič (Luka Koper), Ronaldo Vanin, Daniele Gragnoli.
PRIHODI: Alexander Caputo (posoja/Pisa), Grega Sorčan (posoja/Chievo Verona), Giuseppe Ruggiero (posoja/Ascoli), Vikintas Slyvka (posoja/Juventus), Luigi Palumbo (posoja/Cesena), Felice De Cecco (posoja/Cesena), Matteo Boccaccini (posoja/Brescia), Daniele Ferri (posoja/Brescia).

Veliko sprememb je v zimskem obdobju doživela tudi Gorica, ki pa so jo mučile še številne druge težave. Parma očitno svojih obveznosti ne bo poravnala, saj je klub na robu preživetja, zato se je vodstvo kluba zateklo k posojam. Pisa, Ascoli, Juventus, Cesena in Brescia so posodili plejado dokazovanja željnih mladcev, iz veronskega Chieva pa se je na polletno posojo preselil tudi Grega Sorčan, ki se je v lanski sezoni z mladinci veselil mladinskega naslova državnih prvakov, v preteklosti pa je bil član kranjskega Triglava. Po Luigiji Apolloniju, Miranu Srebrniču in Iztoku Kavčiču, ki bo odslej vodil mladinsko selekcijo Maribora, pa bo Cesare  Beggi še četrti trener vrtnic v letošnji sezoni. Italijanski strateg bo v obrambi zagotovo pogrešal Marca Modola in Ronalda Vanina, Vasja Simčič pa bo spomladi znova branil mrežo Kopra. Izpad bi bil za Gorico prava katastrofa, a tudi če ga bodo igralci zagotovili na igrišču, ni nujno, da bo klub tudi v prihodnji sezoni prvoligaš. Ni namreč skrivnost, da igralci še vedno čakajo na zaostale obveznosti, izpolnitev le-teh pa je pogoj za pridobitev tekmovalne licence.

Brez pomembnega obrambnega aduta so ostali tudi Goričani. (Foto: Jure Banfi)
Brez pomembnega obrambnega aduta so ostali tudi Goričani. (Foto: Jure Banfi)

LUKA KOPER

ODHODI: Matic Reja (posoja/Ankaran Hrvatini), Urban Žibert (Reggina).
PRIHODI: Dejan Peševski, Miha Kokol (Gorica), Ante Tomić, Vasja Simčič (Gorica), Amar Rahmanović (Istra 1961), Sead Hadžibulić (Novi Pazar), Žiga Smrtnik (konec posoje/Kalcer Radomlje), Jan Andrejašič (vrnitev s posoje/Jadran Dekani), Patrik Posavac (vrnitev s posoje/Jadran Dekani), David Adam (vrnitev s posoje/Jadran Dekani), Goran Galešić (Botev Plovdiv)

Z jesenskim delom sezone ne morejo biti zadovoljni niti Koprčani. Kljub temu kanarčki še upajo na preboj v evropska tekmovanja, saj so se v pokalnem tekmovanju uvrstili v polfinale. Čeprav se je jeseni tujci niso obnesli, predsednik Ante Guberac je z izjemo Nenada Srečkovića vsem pokazal izhodna vrata, so se na Bonifiki v januarskem prestopnem roku v glavnem zatekli k tujim močem. V rumeno-modrem dresu bosta znova zaigrala dva povratnika, Ante Tomić in Goran Galešić, iz Gorice sta prišla Miha Kokol in Vasja Simčič, ki je mrežo Kopra branil že lani spomlad, med trojico ofenzivno usmerjenih tujcev, ki jo sestavljajo izkušeni Sead Hadžibulić ter mlada Amar Rahmanović in Dejan Peševski, pa se je v pripravljalnih tekmah najbolj izkazal ravno slednji. Koprčani veliko odhodov niso doživeli, Urban Žibert je Koper zamenjal za Reggino, vodstvo kluba pa je v zasedbi obdržalo tudi najdarnejše mladce, predvsem Domna Črnigoja in Mateja Palčiča, ki se po jesenskih težavah s poškodbami spomladi vrača na igrišča.

Goran Galešić bo po polletnem premoru znova zaigral za Koper. (Foto: Nicky Kristl)
Goran Galešić bo po polletnem premoru znova zaigral za Koper. (Foto: Nicky Kristl)

RUDAR VELENJE

ODHODI: Uroš Rošer (SAK Celovec).
PRIHODI: Matic Čretnik (Krka), Tilen Lešnik (Dravinja).

Najmanj sprememb je po pričakovanjih doživela velenjska ekipa. Knape je zaradi službenih obveznosti zapustil nekdanji kapetan Uroš Rošer, ki se bo odslej za okroglim usnjem podil pri celovškem SAK-u. Trener Jernej Javornik je pod svoje okrilje sprejel le dva novinca. Tilen Lešnik, nekdanji član mladinskih selekcij Maribora in Zavrča, je bil jeseni član konjiške Dravinje, Matic Čretnik pa bo zapolnil mesto drugega vratarja, saj se Matej Radan znova sooča s poškodbo hrbta. Javornik obenem upa, da spomladi ne bo imel veliko težav s poškodbami svojih varovancev, saj se ob ozkem kadru pozna že vsak manjkajoči člen. V zimskih pripravah pa je dobro formo ujel tudi izkušeni Ivan Firer, ki se jeseni zaustavil pri petih doseženih zadetkih.

Knapi niso doživeli bistvenih sprememb, poslovil se je zgolj Uroš Rošer. (Foto: Ana Kos)
Knapi niso doživeli bistvenih sprememb, poslovil se je zgolj Uroš Rošer. (Foto: Ana Kos)

ZAVRČ

ODHODI: Marko Ranilović (Hajduk Split), Dino Kresinger (Široki Brijeg), Robert Brdar, Andrej Dugolin (St. Anna), Lovro Benić, Ante Mrmić, Ivan Antolek, Boris Sambolec (Allerheiligen), Sandi Čeh, Nikola Šafarić (Inter Zaprešič), Jure Srnec, Dario Jertec (Hajer), Alen Hočevar (Dravinja), Marko Roškar (Drava Ptuj), Matija Kristić, Nenad Dedić.
PRIHODI: Luka Bogdan (FC Köge), Bojan Đukić (Portorož Piran), Sanjin Muminović (Pomorac), Stefan Barić (Solin), Eros Grezda (Aluminij), Marko Pridigar (Maribor), Ante Mitrović (Luka Koper), Tomislav Kiš (posoja/Hajduk Split), Sebastijan Antić (Pomorac), Filip Petanjek (HNK Gorica), Antonio Brzoja (Koprivnica), Mate Monjac (Pomorac), Ivan Novoselec (Varaždin), Kevin Kokorović (Rijeka), Josip Balić (Dugopolje), Rok Zorko (Stojnci), Blaž Dobaj (Aluminij), Rok Rožman (Krško), Hrvoje Čubić (Mosor), Miha Korošec (Šampion).

Kot smo že zapisali, so po največ spremembah pozimi znova posegli pri Zavrču, saj so zamenjali kar dve tretjini ekipi. Nov je tudi trener, saj je sedanjega direktorja Željka Orehovca nasledil Ivica Solomun, ki se je v preteklih tednih ubadal predvsem z uigravanjem novincev. Ti v glavnem prihajajo s Hrvaške, med najbolj zanimive prestopnega roka v celoti zagotovo spada Tomislav Kiš, ki ga je Haložanom posodil splitski Hajduk. Nadarjeni Zagrebčan je s sedmimi zadetki na pripravljalnih tekmah že dokazal, da bo spomladi pomembna pridobitev. V nasprotno smer, torej na stadion Poljud, se je konec januarja preselil Marko Ranilović, ki ga je v golu nadomestil nekdanji soigralec v Mariboru, Marko Pridigar. Ob plejadi hrvaških mladcev, ki so se doslej dokazovali predvsem v drugem kakovostnem razredu hrvaškega nogometa, gre izpostaviti Luko Bogdana, mladinskega reprezentanta Hrvaške. Za nekaj pozitive pri privržencih kluba poskrbelo tudi reprezentančno vabilo Lovra Cveka, ki je zaigral v dresu mlade izbrane vrste. Precej prvoligaških izkušenj, te bodo po številnih odhodih še kako potrebne, sta v močno pomlajeno moštvo vnesla Bojan Đukić in Miha Korošec, medtem ko se bosta skušala Rok Zorko in Blaž Dobaj uveljaviti na prvoligaški sceni. Ob že omenjenem Raniloviću so klub pozimi zapustili številni izkušeni možje, kot so Nikola Šafarić, Sandi Čeh, Boris Sambolec, Dino Kresinger, Andrej Dugolin in drugi.

Miha Korošec je v Prvi ligi doslej zbral točno 100 nastopov, s čimer bo eden najizkušenejših členov Zavrča. (Foto: Damir Mrkonjić)
Korošec je v Prvi ligi zbral 100 nastopov, s čimer bo eden najizkušenejših Zavrčanov. (Foto: Damir Mrkonjić)

OLIMPIJA LJUBLJANA

ODHODI:  Tim Čeh (posoja/Krško), Enis Đurković (posoja/Kalcer Radomlje), Dejan Đermanović (posoja/Voždovac), Aljaž Ivačič (posoja/Kalcer Radomlje), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig), Boban Jović (Wisla Krakow), Jaka Cron (Šenčur), Mario Jurčević (posoja/Kalcer Radomlje), Filip Valenčič (Monza).
PRIHODI: Ezekiel Isoken Henty (posoja/AC Milan), Kruno Ivančić (posoja/Dinamo Zagreb), Aleksandar Lazevski (Goverla), Stjepan Babič (Siauliai), Darko Brljak (Swinoujscie), Luka Gajić (vrnitev s posoje/Kalcer Radomlje).

Tudi pristaši ljubljanske Olimpije se v dneh pred začetkom spomladanskega dela prvenstva sprašujejo, do kam lahko njihovi ljubljenci posežejo ob koncu sezone. Zeleno-beli so namreč pozimi izgubili dva pomembna aduta. Idejni vodja igre Nik Omladič se je preselil k Eintrachtu iz Braunschweiga, pri katerem se je hitro utrdil v začetni enajsterici, Boban Jović pa bo nove izzive iskal pri krakovski Wisli. Dvojcu se je namreč iztekala pogodba, zato so imeli zmaji še zadnjo priložnost, da s prodajo zaslužijo vsaj nekaj vloženega denarja. Đurković, Ivačič in Jurčević se bodo spomladi potili v dresu Radomelj, Valenčič pa je po prekinitvi pogodbe nove delodajalce našel pri italijanski Monzi. Športni direktor Milenko Ačimović se je v iskanju nadomestil zatekel predvsem na tuji trg. Vrzel na levi strani obrambe bo zakrpal Aleksandar Lazevski, sicer nekdanji član beograjskega Partizana, na sredini igrišča bosta konkurenco povečala Stjepan Babić, sicer brat velenjskega Maria Babića, in Kruno Ivančić, ki ga je posodil zagrebški Dinamo. V konkurenci Šporarja, Rodića in Burgića si bo skušal mesto v napadu izboriti tudi Ezekiel Henty, ki smo ga jeseni spoznali v Gorici, vloga rezervnega vratarja pa bo pripadla Darku Brljaku.

Kako se bodo zmaji znašli brez kreatorja igre Nika Omladiča? (Foto: Jure Banfi)
Kako se bodo zmaji znašli brez kreatorja igre Nika Omladiča? (Foto: Jure Banfi)

CELJE

ODHODI:  Andraž Žurej (Austria Celovec), Mislav Oršić (Jeonnam Dragons), Dejan Đermanović (konec posoje/Olimpija), Anej Lovrečič (Voždovac).
PRIHODI: Yuto Kubo (Tokyo Gakugei), Ivan Lendrić (Südtirol), Marko Klemenčič (posoja/Bravo), Ramon Soria (Ottawa).

Celjani so bili najlepše presenečenje jesenskega dela sezone. Grofje pred nadaljevanjem državnega prvenstva zaostajajo zgolj z Domžalčani in Mariborčani, ekipa trenerja Simona Rožmana pa z izjemo Mislava Oršića, ki je bil na Areno Petrol posojen s strani Rijeke, ni doživela pomembnejših odhodov. Benjamina Verbiča in Valona Ahmedija so sicer obletavali številni snubci, Albanec je bil praktično že dogovorjen z nizozemskim Heerenveenom, a do selitvi vseeno ni prišlo. Dvojec bo izpustil uvodno gostovanje na koprski Bonifiki, kjer ne bosta zaigrala niti Blaž Vrhovec in Tilen Klemenčič, ki se mu je v Celju pridružil tudi mlajši brat Marko. Za dodatno širino kadra so se v mesto ob Savinji preselili še trije zanimivi tujci. Najbolj poznan je Ivan Lendrić, nekdanji član Hajduka, v rumeno-modrem dresu pa bosta spomladi igrala tudi Japonec Yuto Kubo in Španec Ramon Soria. Obenem pa je pravico nastopa pridobil tudi Adnan Bašić, nadarjeni Mostarčan, ki se je k Celjanom preselil že poleti.

Celjani so v klubu zadržali vse nosilce, odšel je zgolj Mislav Oršić. (Foto: Rok Zore)
Celjani so v klubu zadržali vse nosilce, odšel je zgolj Mislav Oršić. (Foto: Rok Zore)

MARIBOR

ODHODI:  Nusmir Fajić (Dinamo Minsk), David Biton (konec posoje/Hapoel Tel Aviv), Matic Črnic (Domžale), Dejan Trajkovski (Domžale).
PRIHODI: Erik Janža (Domžale), Dalibor Volaš (Debrecen).

Ob Velenjčanih tudi Mariborčani niso posegali po številnih spremembah. V primerjavi z jesenskim delom sezone je trener Ante Šimundža ostal zgolj brez izraelskega napadalca Davida Bitona, ki pa je v Ljudskem vrtu igral kot posojen, njegov prihod pa je bil ob vrnitvi Daliborja Volaša pričakovan. Pristaši vijoličastih so bili ob vrnitvi Ankarančana precej nejeverni, a je robustni napadalec v pripravljalnih tekmah dokazal, da bo pomembna pridobitev vijolic boju za obe kroni. Zahoviću je velik met uspel tudi z Erikom Janžo, ki bo okrepil levo stran obrambe, v dolgotrajnih pogajanjih pa so Štajerci v zameno za Prekmurca v Domžale poslali Matica Črnica in Dejana Trajkovskega, ki sta jeseni kilometrino nabirala v dresu B ekipe. S slednjo je treniral tudi Nusmir Fajić, ki pa je bil s strani kluba že nekaj časa prečrtan, v januarskem prestopnem roku so ga le prodali, odšel v beloruski Dinamo iz Minska. Mariborčani so januarja dvakrat neuspešno prodajali tudi Petra Stojanovića, se je najprej izjalovil prestop v carigrajski Bešiktaš, nato pa še v nemški Hannover, nadarjeni Ljubljančan bo tako tudi spomladi igral v vijoličastem.

Petar Stojanović je bil januarja praktično že član Hannovra, a do prestopa vseeno ni prišlo. (Foto: Jure Banfi)
Petar Stojanović je bil januarja praktično že član Hannovra, a do prestopa ni prišlo. (Foto: Jure Banfi)

DOMŽALE

ODHODI:  Sasha Aneff (posoja/Osijek), Nemanja Maksimović (Astana), Erik Janža (Maribor), Joshua Parker (Crvena zvezda).
PRIHODI: Antonin Trilles (Bangkok United), Juninho, Matic Črnic (Maribor), Dejan Trajkovski (Maribor), Mate Eterović (Paykan), Andrei Blejdea (Wil), Jorrin John (Nuneaton Town).

Morda kar malce presenetljivo so po precejšnjem številu sprememb posegli tudi vodilni Domžalčani. V primeru odhodov Erika Janže in Joshue Parkerja velja podobno kot za ljubljanski dvojec, saj se je tudi njima pogodba iztekala s koncem letošnje sezone, zato vodstvo kluba veliko izbire ni imelo. Rumeno-modri so v februarju ostali še brez Sashe Aneffa in Nemanje Maksimovića, ki so ga za lep kos finančne pogače prodali v kazahstansko Astano. Odhode je bilo potrebno nadomestiti, Luka Elsner pa je v minulih tednih v svoji zasedbi pozdravil kar nekaj zanimivih novincev. Že prej omenjeni mariborski dvojec v sestavi Matic Črnic in Dejan Trajkovski, v klub se je vrnil Juninho, tujec z največ nastopi, v napadu pa bo za zadetke skrbel preizkušeni Mate Eterović, v dresu Rudarja prvi strelec lanskega državnega prvenstva. Večja neznanka so zaenkrat mladi Romun Andrei Blejdea, ki pa bo sprva verjetno igral v mladinski selekciji, Anglež Jorrin John, ki je reprezentančni soigralec Parkerja, ter Francoz Antonin Trilles, ki bo na mestu drugega vratarja nadomestil poškodovanega Dejana Milića, ki ga čaka dvomesečno okrevanje.

Mate Eterović je bil prvi strelec lige, lahko v dresu Domžal ponovi predstave iz Rudarja? (Foto: Lado Vavpetič)
Eterović je bil lani prvi strelec lige, lahko v dresu Domžal ponovi lanske predstave? (Foto: Lado Vavpetič)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Azerbajdžanski prvak želi v svoje vrste pripeljati vratarja Maribora

V zadnjem času je bilo veliko govora o morebitnem odhodu Ažbeta Juga iz Maribora, ki se mu…