Kot smo že poročali bo prva ovira Maribora na poti do Lige prvakov malteški prvak Birkirkara FC. Klub, ki prihaja iz istoimenskega mesta je bil v minuli sezoni še četrtič državni prvak Malte potem, ko so zaradi boljše gol razlike prvenstvo končali pred Hibernians FC.


Vijoličasti z njimi že imajo izkušnje, saj so se v sezoni 2007/08 z njimi pomerili v okviru nekdanjega pokala Intertoto in jih izločili s skupnim izidom 5:1. Na prvi tekmi na Malti so po zadetkih Damirja Pekiča in Dimitara Makrieva, ki je zadel dvakrat, slavili z 0:3, v Ljudskem vrtu pa so z zmago z 2:1 le še potrdili napredovanje v naslednji krog, zadela sta Dejan Mezga in Matej Vračko. Mariborčani bodo tudi šest let kasneje nesporni favoriti za zmago in napredovanje v tretji krog kvalifikacij, saj Birkirkara ne bi smela predstavljati prevelike ovire. Prva tekma bo 16. ali 17. julija odigrana na Malti, najverjetneje na stadionu Ta’Qali, povratna pa teden dni kasneje v Ljudskem vrtu.

Maltežani v evropskih tekmovanjih večjih uspehov nimajo, saj so ponavadi izpadli že po prvem krogu kvalifikacij. Leta 2000 so v prvem krogu kvalifikacij za Pokal UEFA izločili gruzijsko Lokomotivo Tbilisi ter se v naslednjem krogu pomerili z moskovskim Dinamom, ki jim je na dveh tekmah zabil vsega en zadetek. Leta 2010 so v kvalifikacij za Ligo prvakov izločili andorsko Santa Colomo ter na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij z 1:0 premagali slovaškega prvaka Žilino. Slovaki so sicer nato na povratnem obračunu pred domačimi gledalci slavili s 3:0.

Postava moštva ne pove kaj dosti niti nogometnim navdušencem, ki podrobno spremljajo nogometno dogajanje po Evropi. Trener Paul Zammit, ki je ekipo popeljal do dveh naslovov državnih prvakov, v glavnem računa na malteške nogometaše, z nekaj tujci iz Španije, Nigerije, Brazilije in Srbije.

Ante Čačić, novi trener Maribora je bil z žrebom seveda zadovoljen, a vseeno napovedal določeno mero previdnosti in tudi zaupanja v lastne sposobnosti: “Moramo biti zadovoljni, saj so bili v bobnu tudi zahtevnejši nasprotniki. V tem dvoboju veljamo za favorite, a moramo tekmecem nameniti dolžno spoštovanje. Birkirkara je za nas trenutno še neznanka, takoj pa sledi temeljito zbiranje vseh informacij. Je pa malteški nogomet pod nivojem slovenskega in ob zaupanje v lastne sposobnosti nas zanima le napredovanje. Verjamem, da bomo uspešni, seveda pa Maltežanov ne bomo podcenjevali.”

  • Maribor najavil pritožbo

    V štajerski prestolnici so se odzvali na odločitev disciplinskega sodnika NZS in na kazen,…
  • Delitev točk v Šiški

    V 23. krogu Prve lige Telemach je Bravo gostil Koper. Ekipi sta se na tekmi, ki se je prič…
  • Gorica predstavila novo okrepitev

    Pred nekaj urami je Gorica, na uradnih socialnih omrežjih, predstavila novega igralca. Tok…
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Maribor najavil pritožbo

V štajerski prestolnici so se odzvali na odločitev disciplinskega sodnika NZS in na kazen,…