Redni del prvenstva je zaključen, čakam le še na morebitne dodatne kvalifikacije za Prvo Ligo, ki naj bi bile odigrane med Muro 05 in Roltek Dobom.


A zaradi rezultatov licenciranja ta dvoboj še vedno visi v zraku, po načrtu pa naj bi se tekmi odigrali v soboto v Dobu in v sredo V Murski Soboti. Nogometaši ostalih klubov, z izjemo Maribora in Celja, ki ju v sredo čaka še finale pokalnega tekmovanja, pa že lahko razmišljajo o krajšem dopustu, čeprav ga ne bo kaj dosti, saj se prvenstvo začne že sredi julija. Uprave klubov pa si kaj dosti počitka zagotovo ne bodo mogle vzeti, saj je pred njimi ravno najbolj naporen del leta, sestavljanje ekipe za prihodnjo sezono. Kar nekaj nogometašem s koncem sezone namreč poteče pogodba, nekateri klubi so z določenimi nogometaši že podaljšali pogodbe, eni bodo to verjetno storili v prihodnjih dneh, verjetno pa bo kdo ostal tudi brez pogodbe in kluba. Pri pisanju članka smo si pomagali s pregledom pogodb med klubi in igralci v Prvi Ligi Telekom Slovenije iz dne 24. maja, ki ga lahko najdete na spletni strani NZS.

 

MARIBOR
Urejenost mariborskega kluba se vidi tudi v pogodbah, ne le, da ima klub pod pogodbo kar štiriinštirideset igralcev, veliko je namreč mladincev, pogodbe so več ali manj podpisane na daljši rok. Edini, ki se mu s koncem sezone pogodba izteče je Matej Radan, ki je sicer v spomladanskem delu sezone kot posojen branil vrata drugoligaša Dravinje iz Slovenskih Konjic. Radan z Mariborom skoraj zagotovo ne bo podaljšal pogodbe, po nekaterih informacijah naj bi se poleti preselil v vrste novega prvoligaša iz Zavrča.

OLIMPIJA
Podobno kot za Maribor velja tudi za Olimpijo, tudi oni imajo z nogometaši sklenjene dolgoročne pogodbe, ravno tako tudi z nekaj najbolj perspektivnimi nogometaši iz mladinskih selekcij. Že nekaj dni je znano, da Ljubljančane po koncu sezone zapuščata Anej Lovrečič in Erik Salkić, pogodba pa s koncem sezone poteče tudi prvemu strelcu ekipe drugemu vratarju Matiji Kobetiću, Marku Nuniću in prvemu strelcu ekipe Nikoli Nikeziću, ki bi v kolikor bi podaljšal pogodbo imel v napadu novega konkurenta, saj bo moštvo poleti okrepil Enis Đurković.

DOMŽALE
Tudi domžalski klub ima pod pogodbo veliko število nogometašev, kar triintrideset, kar je največ za Mariborom. Glede na dobro delo mladinskih selekcij se na seznamu kar tare najstnikov, ki sicer že uspešno nastopajo tudi v članski ekipi. Pogodbe sicer s koncem sezone potečejo nekaterim izkušenejšim članom ekipe Draganu Čadikovskemu, Denisu Haliloviću, Jaki Ihbeishehu, Matu Šimunoviću ter Charisu Kostakisu.

LUKA KOPER
Koprsko moštvo bi lahko po ponovni neuvrstitvi v evropska tekmovanja doživelo kar nekaj sprememb, predvsem v obliki tujih nogometašev, saj so ti praviloma dražji od domačih. Pogodba namreč poteče Davorju Bagariću, Danielu Bradaschii in Ivanu Brečeviću, ki so bili pod vodstvom Rodolfa Vanolija pomembni členi začetne enajsterice. Poleg omenjenih tujcev se pogodba pa se pogodba izteče še nekaterim vidnejšim članom prve enajsterice in sicer kapetanu Ivici Gubercu, Bojanu Đukiću, Damirju Hadžiću ter vratarjema Igorju Neneziću in Erminu Hasiću, sicer najstarejšemu članu koprskega kolektiva. Klub pa bo verjetno zapustil tudi Wellington Teixeira, ki v spomladanskem delu sezone sploh ni bil v kadru, sicer pa je v Kopru igral kot posojen član Catanie.

guberac-380px-nickykristl
V koprskem taboru pogodba poteče tudi kapetanu Gubercu. Foto: Nicky Kristl

CELJE
Pri celjskem klubu so že zavihali rokave in prejšnji teden podaljšali pogodbe z Markom Krajcerjem, Andražem Žurejem, Tadejem Vidmarjem in Matejem Centrihom. Brez pogodbe za naslednje leto pa so še kapetan Sebastjan Gobec, Klemen Medved, izkušeni Amel Mujčinović, ki bo verjetno končal kariero in se posvetil treniranju vratarjev, ter tujca Aleksander Bajić in Lufti Bilali. S koncem sezone pa lahko klub zapusti tudi Miha Zajc, ki je imel v celjskem status posojenega nogometaša Brava 1. A zdi se, da celjski klub z novim vodstvom počasi zopet prihaja na pota stare slave in v primeru, da zadržijo najbolj talentirane nogometaše, bi lahko že kmalu tudi na daljši rok mešali štrene najboljšim klubom.

GORICA
Usoda goriškega kluba je še vedno zavita v meglo, pred dnevi so sicer v javnost prišla namigovanja, da naj bi klub dobil pomoč v obliki denarja, nogometašev in tudi trenerja iz sosednje Italije, vendar so zaenkrat to le še govorice, uradne potrditve namreč še ni bilo. Moštvo je sicer ob koncu sezone osvojilo spodobno šesto mesto, a finančne težave so pustile posledice. Klub ima sicer podpisane pogodbe z vsemi pomembnejšimi nogometaši, a naj bi nekateri izmed njih zaradi neizpolnjevanja obveznosti s strani kluba vložili zahteve po prekinitvi pogodbe, Miran Srebrnič pa bo verjetno trenersko krmilo prepustil komu drugemu. Predvsem Dejan Žigon naj bi bil velika želja Olimpije, snubci pa se pojavaljajo tudi za Miho Mevljo, Amedeja Vetriha in Miho Gregoriča. Pogodba se sicer izteče Nedimu Duriću, posoja pa se bo s koncem sezone iztekla Jeanu Mbidi, Saši Aleksandru Živcu ter Nejcu Praprotniku.

RUDAR
Tudi Velenjčani bi lahko podobno kot Goričani po koncu sezone ostali brez nekaj nosilcev igre. Knapi sicer delajo v okviru svojih finančnih zmožnosti, a kar nekaj nogometašem s koncem sezone pogodba poteče, nove pa še nimajo podpisane. A glede na prikazano bo verjetno klub kaj kmalu podpisal nove vsaj z nekaterimi od njih, kot so to pred tedni že storili z Daliborjem Radujkom. Možni prosti igralci so trenutno Sebastjan Berko, Senad Jahić, Ivan Firer, Matjaž Rozman, Saša Bakarić, Uroš Rošer, Alen Pašagić in Dragoslav Stakić.

TRIGLAV
Situacija v Triglavu je malce drugačna kot v ostalih klubih, saj ima klub polprofesionalno ekipo. Pod pogodbo je tako pet nogometašev, a le ta poteče Anžetu Jelarju, Žanu Pelku in Vladu Šmitu, ki sicer kot posojen igra v Kranju. Pogodbo za naslednjo sezono imata tako le obetavni Klemen Šturm in Davor Bubanja. Zagotovo pa orle iz Kranja zapušča Enis Đurković, ki s klubom ni imel podpisane pogodbe in se poleti seli v Ljubljano k Olimpiji. Po dobrih predstavah, predvsem spomladanskih, pa bi lahko po njegovih stopinjah sledil še kdo.

durkovic-zigon-380px-sreckosimovic
Đurković bo iz Triglava prestopil v vrste Olimpije. Foto: Srečko Simović

MURA 05
Za črno-bele se je pozimi že zdelo, da bodo predčasno končali sezono, a so vztrajali in si po ogorčenem boju priigrali dodatne kvalifikacije za obstanek med prvoligaši. Glede na finačno stanje edinega prekmurskega prvoligaša je temu primerno tudi urejeno področje pogodb, saj imajo vsi, razen Vedrana Vinka in Josipa Mlinarića, pogodbe do konca sezone ali pa igrajo kot amaterski nogometaši. Rajko Rep, Aleš Majer in Alen Ploj se bodo vrnili v Maribor, Damjanu Boharju, Mitji Mörcu, Marku Šimiću in Mariu Sačerju pa pogodbe potečejo s koncem junija.

ALUMINIJ
Kidričani se po uvodni sezoni selijo med drugoligaše, čeprav smo včeraj po koncu tekme lahko slišali izjavo Marka Drevenška, da po spletu srečnih okoliščin še upajo na obstanek. A pravila FIFA in UEFA so jasna, zadnji klub mora iz lige izpasti, v nasprotnem primeru lahko FIFA in UEFA kaznuje NZS, čeprav so nacionalne zveze marsikdaj ravnala v nasprotju s pravili. Glede pogodb pri Aluminiju pa velja podobno kot pri dveh predhodnikih – Triglavu in Muri. Tudi Kidričani so imajo pogodbo podpisano le s peščico nogometašev. Marku Drevenšku pogodba poteče s koncem sezone, daljše pogodbe pa imajo podpisane Sandro Bloudek, Robert Kurež, Timotej Petek in Matic Vrbanec.

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Ljubljanski derbi znova navdušil!

V zgodnje-popoldanskem terminu je v Prvi ligi Telemach na Žaku potekal ljubljanski derbi m…