Ljubljanska Olimpija domače tekme v Stožicah že nekaj časa igra brez glasne spodbude organizirane navijaške skupine. Tako je bilo tudi minuli teden, ko so v prestolnici gostovali Mariborčani in Viole, Green Dragonsov pa v skladu z napovedmi ni bilo na severni tribuni. Slednji še vedno vztrajajo pri zahtevah, ki so vezana predvsem na Izeta Rastoderja, a kljub trudu športnega direktorja Milenka Ačimovića očitno do zbližanja stališč še nekaj časa ne bo prišlo. Rastoder je v izjavi za javnost ostro napadel predvsem Jurija Oblaka, ki ga je označil za vodjo navijaške skupine in osebo, s katerim ni možno sodelovati. Izjavo za javnost si lahko preberete v celoti. Rastoderju pa niso ostali dolžni niti pri Green Dragonsih, več o njihovem odgovoru na tej povezavi.


Spoštovani! 

Ko sem leta 2008 prevzel vodenje kluba ŠD NK Olimpija Ljubljana, sem veliko postoril, da bi tudi navijaška skupina Green Dragons imela dostojne pogoje za svoje delo, saj se zavedam pomena organiziranih navijaških skupin za počutje in vzdušje na nogometnih stadionih. Zato se vam pomagal na različne načine (denarna sredstva za navijaške rekvizite, ob vaši 25. obletnici obstoja ipd…), pričakoval pa sem, tako kot je to navada v razvitih sredinah, srčno podporo ljubljenemu klubu, tako v dobrem kot v slabem. Izhajal sem iz pričakovanj, da je namen navijaške skupine nudenje glasne podpore nogometašem na terenu. Žal sem ugotovil, da to ni primarni cilj sedanjega vodstva in da je sodelovanje praktično nemogoče. 

Vse se je začelo s tem, ko sem ugotovil, da so denarna sredstva, ki sem jih namenjal navijaški skupini Green Dragons za nakup navijaških rekvizitov, porabljena za povsem druge namene, pa tudi vstopnice, ki smo jih namenjali skupini za njihove člane, so se preprodajale. To spoznanje je sprožilo val, ki se je potem prenesel na manj uspešno sezono. 

Seveda razumem, da so navijači nezadovoljni, kadar ni želenih rezultatov. A to ne opravičuje nasilniškega obnašanja, ki smo ga bili deležni tako jaz kot tudi igralci kluba. Tu ne gre samo za 35.000 evrov kazni, ki smo jih plačali zaradi huliganstva nekaterih članov navijaške skupine Green Dragons pod vodstvom Jurija Oblaka in osebne žaljivke, ki smo jih bili deležni, ampak tudi za fizična obračunavanja. Tako je Jurij Oblak »prisolil« zaušnico Andražu Šporarju, ko se je ta postavil v bran soigralcu Marku Vukčeviću, da bi preprečil morebiten fizični napad na slednjega. Prav tako je, skupaj s kolegi, poškodoval vozilo Nika Omladića. Ne gre pozabiti, da je prav on tudi v prostorih kluba uničil prenosni računalnik nekdanjega direktorja, Ljuba Grlića. Podobnih izgredov je bilo v bližnji preteklosti še nekaj. 

S takšnim človekom in ljudmi, ki mu sledijo, ni možno sodelovati! 

Sodelovanje bo možno šele takrat, ko bodo Green Dragonsi imeli novo vodstvo in bodo obenem poskrbeli, da bo obnašanje vseh navijačev na ravni, ki si ga klub zasluži. Vsak bi moral podpisati kodeks obnašanja, kjer bi se zavezal h korektnemu navijanju, brez žaljivk na kakršni koli osnovi. Olimpija potrebuje navijače, ki jo imajo radi, ki stojijo za njo tako v dobrem kot v slabem in, ki bodo v svetu postali znani po svojem gorečem, a kulturnem navijanju. Takšnem, kot ga zagovarja FIFA. Ni nobenega opravičila za žaljivke, metanje bakel in uničevanje lastnine! Huliganstvo ne bo imelo domovinske pravice na našem stadionu! 

Želimo si navijačev, ob katerih bodo družine z malimi otroci z veseljem prihajale na stadion. Pred katerimi nobenega ne bo strah, ampak se bo, skupaj z njimi, zabaval, navijal in tudi na druge načine podpiral svoj klub. Takšno Olimpijo želim izgraditi in takšno bom, skupaj s sodelavci, tudi izgradil. 

Verjamem v športnega direktorja Milenka Ačimovića in njegovo vizijo, kako gradi ekipo. Vsako moštvo potrebuje določen čas, da dozori. Potrebuje pa tudi navijače, da jim s svojo podporo vlijejo dodatnih moči, dodaten elan in spodbudo. To se bo zgodilo z Green Dragonsi ali pa s kom drugim, ki bo spoštoval kulturo, ki jo želimo uveljaviti na stadionu po vzoru najboljših klubov na svetu. Vsekakor pa ne mislim dovoliti ljudem, kot so Jurij Oblak in njegovi somišljeniki, da zaradi lastnih interesov uničujejo vzdušje na stadionu in širše. 

S spoštovanjem! 
Izet Rastoder 
Predsednik ŠDNK Olimpija Ljubljana

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Azerbajdžanski prvak želi v svoje vrste pripeljati vratarja Maribora

V zadnjem času je bilo veliko govora o morebitnem odhodu Ažbeta Juga iz Maribora, ki se mu…