H koncu se počasi bliža že tretja četrtina Prve lige Telekom Slovenije, saj bodo nogometaši v soboto odigrali tekme 26. kroga, do začetka zadnje četrtine prvenstva pa nas tako ločita le še dva kroga. Potem ko je Maribor v minulem krogu z zmago v Kranju izkoristil manjše spodrsljaje najbližjih zasledovalec in si pred Koprom nabral pet točk prednosti, bi lahko 26. krog znova prinesel nov zaplet in zanimivejši zaključek prvenstva, ki bo še posebej zahteven za moštva z ožjim kadrom, saj se za prvoligaše začenja ritem tekem ob sobotah in sredah.


Največ pozornosti bo pritegnil obračun v Ljudskem vrtu, kjer se bosta spopadla letošnja finalista Pokala Slovenije, Maribor in Gorica, ki obenem bijeta tudi bitko za naslov državnega prvaka, čeprav so si Primorci po zadnjem remiju nabrali osem točk zaostanka. Zanimivo bo tudi na Bonifiki, kjer bodo Koprčani brez prvih mož, Galešića in Ćovila, pričakali Zavrč, ki je v minulem krogu v obračunu z Rudarjem prišel do prve spomladanske točke. Velenjčani tokrat odhajajo na gostovanje h Krki, ki ji v letošnji sezoni še niso uspeli zabiti zadetka, Dolenjci pa seveda upajo, da se bo tak trend nadaljeval tudi na tretji ligaški tekmi v letošnji sezoni. Olimpija po novih notranjih zapletih, vodstvo kluba se je enostransko razšlo s športnim direktorjem Udovičem, na domačem igrišču pričakuje Domžalčane, ki spomladi pridno osvajajo točke, napeto srečanje pa se pričakuje tudi v Celju, kjer oslabljeni grofje pričakujejo napad kranjskega orla, ki se krčevito bori za obstanek med elito.

Pari 26. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
LUKA KOPER – ZAVRČ (sobota ob 16:30)
CELJE – TRIGLAV KRANJ (sobota ob 16:30)
OLIMPIJA LJUBLJANA – DOMŽALE (sobota ob 16:30)
KRKA – RUDAR VELENJE (sobota ob 16:30)
MARIBOR – GORICA (sobota ob 20:05)

LUKA KOPER   ZAVRČ
0 1 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 1 0
0 1 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 1 0
Zadnja zmaga 8. november 2013 (1:0)
P-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-N
Najvišja zmaga 8. november 2013 (1:0)
Goran Galešić, Miroslav Ćovilo, Igor Nenezić Manjkajoči nogometaši Miha Kokol

Koprčani so v prejšnjem tednu privoščili dva spodrsljaja in najprej le remizirali na gostovanju pri kranjskem Triglavu, medtem ko so v Domžalah ostali brez točk, kljub temu, da so nekaj časa celo vodili. Kanarčki so v nadaljevanju tekme v napadu zaigrali preveč anemično in se osredotočili na branjenje remija, kar so Domžalčani, ki so spomladi v odlični formi, hitro kaznovali ter se veselili treh točk. Da bi bili obrazi Koprčanov po tekmi še bolj kisli pa sta poskrbela Galešić in Ćovilo, ki zaradi sedmega rumenega kartona ne bosta smela zaigrati proti Zavrču, zaradi česar bo moštvo zagotovo precej oslabljeno, saj sta Galešić in Ćovilo igralca, brez katerih je koprska igra povsem drugačna.

Odsotnost koprskih adutov bodo skušali Zavrčani izkoristiti in obrniti v svojo prid. Varovanci trenerja Orehovca so v minulem krogu, v petem poizkusu le prišli do prve spomladanske točke, ki bi lahko pomenila prelomnico za nadaljevanje sezone. Zaostanek za vodilnimi moštvi ni prevelik, kljub vsemu pa je v tem trenutku pomembneje, da se moštvo vrne na zmagovalna pota in prične z zbiranjem točk, ki bodo posledično lahko klub znova pripeljale v borbo za evropska tekmovanja. Trenerski štab, ki ga po odhodu Trenevskega, sestavljata hrvaška strokovnjaka Orehovec in Biškup, veseli tudi dobra strelska forma rezervistov, ki so v sredo napolnili mrežo čakovske Sloge. Tri od sedmih zadetkov je dosegel Božak, ki pa v prvenstvu še čaka na pravo priložnost, dvakrat pa je zadel tudi Vaš, ki še čaka na uvodne minute v dresu Zavrča.

Koprčani v letošnji sezoni kot edini v prvenstvu še niso uspeli poraziti Zavrča, kar bodo v taboru slednjih skušali preprečiti tudi tokrat. Prvi obračun se je na Bonifiki končal z delitvijo točk, med strelce pa sta se vpisala nogometaša, ki jutri zaradi kazni ne bosta smela zaigrati, Ćovilo in Kokol, ki je spomladi v odlični formi. Obračun na obrobju haloških gričev se je po zaslugi napadalca Kresingerja končal z zmago domačinov, Primorci pa kljub temu, da so celoten drugi polčas igrali z igralcem več, niso uspeli priti do točk.

CELJE   TRIGLAV
7 7 6 Medsebojne tekme (Z-N-P) 6 7 7
5 3 2 Domače tekme (Z-N-P) 4 4 2
2 4 4 Gostujoče tekme (Z-N-P) 2 3 5
31. avgust 2013 (1:0) Zadnja zmaga 14. april 2013 (1:0)
N-Z-P-P-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-Z-Z-N
31. avgust 2013 (1:0) Najvišja zmaga 12. maj 2012 (4:3)
Marko Krajcer, Igor Jugović, Matej Centrih, Marijo Močić, Gregor Bajde, Mateo Barukčič, Sebastjan Gobec Manjkajoči nogometaši

V celjskem taboru se pred obračunom s Kranjčani upravičeno sprašujejo, kdo od nosilcev igre bo lahko pravzaprav sploh začel obračun, ki bo znova štel dvojno, saj tudi Gorenjci še upajo na obstanek med najboljšimi. Strateg grofov je zaradi poškodb ostal skoraj brez tretjine moštva, saj bodo jutrišnje srečanje izpustili Barukčič, Krajcer, Centrih, Jugović, Močić in Bajde, kapetan Gobec pa zaradi izključitve v minulem krogu, tokrat nima pravice nastopa. V moštvo se po poškodbi vračajo vratar Kotnik ter Jovanović in novinec Vasov, ki bo ob Bilaliju in Žitku, ki se je po daljši poškodbi šele pred kratkim vrnil na igrišča, konkuriral za mesto v branilskem paru.

Vloga favoritov bo zaradi omenjenega celo rahlo na strani Gorenjcev, ki so sicer po obračunu z Mariborom tožili zaradi utrujenosti, a so imeli med tednom zagotovo dovolj časa, da napolnijo baterije in se pripravijo na dve pomembni tekmi v boju za obstanek, saj varovance trenerja Brkića po gostovanju v Celju v sredo čaka še domača tekma z novomeško Krko, obe tekmi pa bi že dali nekaj odgovorov, kako resno lahko Kranjčani še računajo na obstanek med najboljšimi moštvi, saj bi dva poraza Gorenjcem močno otežila borbo za obstanek.

Tudi tokrat se pričakuje tesen in napet obračun, pa čeprav so Celjani v letošnji sezoni uspešnejši v medsebojnih obračunih. Obenem je potrebno poudariti, da so grofje prvi obračun dobili z zadetkom v 90. minuti, ko je zadel Žurej, v letošnji sezoni “specialist” za pozne in odločujoče zadetke. V drugem obračunu, ki je bil odigran v Kranju, so gledalci videli štiri zadetke, po dva na polčas, dveh zadetkov pa sta se veselila Majcen in Verbič, v letošnji sezoni prva strelca svojih ekip. Se bosta veselila tudi tokrat, njun prispevek v zadetkih bi bil za obe moštvi zlata vreden.

OLIMPIJA   DOMŽALE
10 2 6 Medsebojne tekme (Z-N-P) 6 2 10
3 2 4 Domače tekme (Z-N-P) 2 0 7
7 0 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 4 2 3
9. november 2013 (1:2) Zadnja zmaga 31. avgust 2013 (0:3)
Z-P-Z-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-Z-P-Z-P
13. april 2013 (0:4) Najvišja zmaga 31. avgust 2013 (0:3)
Nik Kapun, Enis Djurković, Andraž Šporar, Blaž Božić, Rok Baskera, Aljaž Ivačič, Aris Zarifović, Antonio Delamea, Aleksandar Rodić Manjkajoči nogometaši Nejc Skubic, Slobodan Vuk, Aleks Pihler, Sasha Aneff

Podobno kot v Celju, se tudi v Ljubljani soočajo s številnimi zdravstvenimi težavami nogometašev. Zeleno-beli pa v minulih dneh znova poskrbeli, da so bili v nogometnih rubrikah v ospredju. Na žalost navijačev ne zaradi dobrih predstav ekipe, temveč zaradi nove kadrovske spremembe v vodstvu kluba. Med Rastoderjem in Udovičem, ki ga ni bilo že na zadnjem gostovanju v Novi Gorici, je namreč dokončno počilo, 45-letni Ljubljančan pa se je poslovil od mesta športnega direktorja, bolje povedano, odslovil ga je predsednik Rastoder, ki je tako znova ostal kreatorja športne politike. V povezavi s tem so se oglasili tudi v navijaški skupini Green Dragons, kjer so znova povzdignili glas in spisali zahteve, v katerih med drugim zahtevajo tudi odhod Rastoderja.

Že jutri bo vidno, kakšne posledice so minuli dogodki pustili pri nogometaših, srbski strateg Kosanović, ki je preživel bitko, a ne nujno tudi vojne, pa ima znova številne težave s sestavo ekipe, saj bo zaradi kazni manjkal Kapun, zaradi poškodb so zagotovo odpadli Šporar, Baskera, Djurković, Božić in Ivačič, vprašljiv pa je tudi nastop Zarifovića, Delamee Mlinarja in Rodića. Nekaj težav ima tudi strateg gostov Elsner, ki bo pogrešal Pihlerja, Skubica in mlajšega od bratov Vuk, nekaj težav pa ima tudi Aneff, kar bi lahko bila priložnost za Gorana Vuka, ki se je med tednom izkazal z dvema zadetkoma na prijateljski tekmi z Dobom, ki so ga Domžalčani premagali s 3:0.

Statistika medsebojnih obračunov je sicer na strani Ljubljančanov, a so se zadnji dvoboji končali z zmagoslavjem gostujočega moštva. Domžalčani ne bi imeli nič proti, če bi se tudi osmo srečanje končalo z gostujočo zmago, s katero bi se od zmajev oddaljili na razdaljo šestih točk. Prvi letošnji obračun so v Stožicah dobili Domžalčani, ki so vse tri zadetke dosegli že v prvem polčasu tekme. Zadeli so S. Vuk, Djurković, ki je premagal svojega vratarja Džafića, in Parker. Rumeno-modri so povedli tudi na drugi tekmi, ko je v 16. minuti zadel Jelar, a so zmaji v drugem polčasu preobrnili izid in se z zadetkoma Omladiča in Vukčevića veselili treh točk. Se bo tradicija medsebojnih obračunov nadaljevala in se bo še osmič treh točk veselilo gostujoče moštvo?

KRKA   RUDAR VELENJE
2 1 3 Medsebojne tekme (Z-N-P) 3 1 2
1 1 1 Domače tekme (Z-N-P) 2 0 1
1 0 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 1 1 1
12. november 2013 (0:1) Zadnja zmaga 8. maj 1994 (3:0)
Z-N-P-Z-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-N-Z-P-Z
9. junij 1993 (4:1) Najvišja zmaga 8. maj 1994 (3:0)
Amer Krcić, Thierry Alain Mbognou, Andrija Novosel, Alen Vučkić Manjkajoči nogometaši Aleš Jeseničnik, David Kašnik

Tudi obračuni novomeške Krke in velenjskega Rudarja so v letošnjem prvenstvu izjemno izenačeni. Velenjčani so Novomeščani sicer izločili iz pokalnega tekmovanja, kjer so jih premagali s 4:0, medtem ko so na obeh ligaških tekmah Dolenjci svojo mrežo ohranili nedotaknjeno. Prvo srečanje, ki je bilo zaradi del na novomeškem Portovalu odigrano šele oktobra, se je končalo brez zadetkov, medtem ko so se na drugem srečanju v Velenju presenetljive zmage veselili Dolenjci. Edini zadetek je bil delo Kramarja, ki se je v tej sezoni že trikrat izkazal kot odličen adut iz rezervne klopi, nazadnje pred dvema tednoma, ko je Krka na domačem igrišču premagala Zavrč.

Minuli krog je bil za Dolenjce precej manj uspešen, saj so ob igralcu več zapravili prednost iz prvega polčasa in se v zaključku obračuna, v vsega nekaj minutah iz zmagovalcev prelevili v poražence. Povrh vsega pa je trener Zildžović pred zadnjo četrtino prvenstva ostal še brez branilca Vučkića, ki si je v Celju zlomil nogo in bil že operiran, kar pomeni, da ga čaka polletni počitek. Se pa na igrišča po poškodbi počasi vrača prvi strelec ekipe Marošević, ki je izpustil zadnja tri srečanja.

Tudi v velenjskem taboru si novih poškodb ne želijo, saj so že pred tedni izgubila dva pomembna aduta v borbi za preboj na mesta, ki po koncu sezone vodijo v evropska tekmovanja. Jeseničnik in Kašnik sta zaradi poškodb kolena že končala s sezono, a je trener Javornik v moštvu uspel poiskati dostojne zamenjave. Kljub temu bi bila vsakršna dodatna poškodba dodatna oteževalna okoliščina, saj imajo knapi na voljo dokaj ozek kader, ki je številčno morda celo najmanjši v celotni ligi. V minulem krogu se je tako še kako poznala odsotnost izkušenega Radujka, ki v Zavrču ni smel igrati zaradi kartonov, tokrat so knapi z izjemo že omenjenega dvojca kompletni in pripravljeni, da se podajo v boj za nove tri točke, a se v šaleški dolini zavedajo, da na gostovanju v Novem mestu ne bo lahko.

MARIBOR   GORICA
40 13 22 Medsebojne tekme (Z-N-P) 22 13 40
27 5 7 Domače tekme (Z-N-P) 15 8 13
13 8 15 Gostujoče tekme (Z-N-P) 7 5 27
10. november 2013 (1:2) Zadnja zmaga 5. marec 2011 (1:2)
Z-N-Z-Z-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-N-P-P-P
23. marec 2002 (7:0) Najvišja zmaga 5. maj 2007 (4:1)
Matic Črnic Manjkajoči nogometaši Gianluca Lapadula

Naziv obračuna kroga bo tokrat znova pripadel tekmi v Ljudskem vrtu, kjer mariborske vijolice pričakujejo obisk goriških vrtnic. Goričani, ki so na Štajersko pripotovali že danes in opravili popoldanski trening pod vznožjem Pohorja, se v obračun podajajo samozavestno in z apetiti po zmagi, s katero bi lahko znova zapletli položaj na lestvici in se tudi sami po treh tekmah brez zmage zopet resneje vključili v borbo za sam vrh lestvice, saj so si Primorci po treh težkih obračunih z Rudarjem, Koprom in Olimpijo, v katerih so osvojili le dve točki, za vodilnim moštvom lige nabrali osem točk zaostanka. Precej bolj kot točkovni izkupiček pa stratega Apollonija skrbi strelska neučinkovitost, saj goriško moštvo v ligi ni zadelo že 276 minut, obenem pa bo v Mariboru manjkal še Lapadula, ki je s tremi zadetki v spomladanskem delu sezone najuspešnejši strelec ekipe.

V mariborskem taboru so po uvrstitvi v finale Pokala Slovenije in dokaj lahki zmagi v Kranju, kjer so v preteklosti že znali imeti nekaj težav, lažje zadihali in si po zaslugi spodrsljajev najbližjih zasledovalcev nabrali nekaj prednosti. Seveda se na to v taboru vijoličastih ne morejo in ne smejo zanašati, česar se zavedajo tudi sami, zato se bodo obračuna s Primorci lotili resno in zagnano, kar je potrdil tudi Cvijanović, ki je s štirimi zadetki spomladi vstal od mrtvih in znova postal gonilna sila mariborskega moštva, v katerega so se med tednom po vmesnih težavah z zdravjem vrnili Vršič, Stojanović, Mejač in Milec.

V Ljudskem vrtu bomo lahko tokrat spremljali nekakšno predpremiero finala pokalnega tekmovanja, ki ga bo 21. maja gostila koprska Bonifika. Ekipi sta jeseni že poskrbeli za dva napeta obračuna, podoben scenarij pa lahko pričakujemo tudi tokrat. Prvo srečanje se je v Ljudskem vrtu končalo brez zmagovalca, saj je Lapadula v zaključku tekme izničil zadetek Tavaresa in poskrbel za deljenje točk, s čimer so Goričani poskrbeli za prekinitev šestih zaporednih zmag vijoličaste čete. Tudi na drugem obračunu je odločitev o točkah padla v zaključku tekme, saj je Bohar zmagovalca odločil v 83. minuti, potem ko so v 33. minuti preko Živca povedli domači, a je hitro izenačil Tavares. Kot že zapisano, se tudi tokrat obeta napet obračun, ki naj bi bil dobro podprt tudi iz tribun, saj je povpraševanje po vstopnicah večje kot ponavadi. Za glasno spodbudo bodo tudi tokrat poskrbele Viole, tudi gostje pa si lahko obetajo nekaj spodbude, saj Terror Boysi v letošnji sezoni pridno obiskujejo tudi gostujoče tekme svojih ljubljencev.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Se obeta vrnitev dvojca Zahović-Milanič?

Po včerajšnjem porazu Dinama na derbiju proti Hajduku hrvaški mediji že poročajo o spremem…