Že danes se z obračunom Zavrča in Gorice nadaljuje 22. krog Prve lige Telekom Slovenije, ki bo po dveh tednih prinesel nov obračun Olimpije in Maribora. Zeleno-beli in vijoličasti se bodo v Stožicah pomerili pred praznimi tribunami, saj mora Olimpija odslužiti kazen treh tekem brez gledalcev. Še pred obračunom večnih tekmecev bosta v soboto na sporedu dve tekmi. Nogometaši kranjskega Triglava bodo skušali v Velenju prekiniti neugodno tradicijo, saj so zadnjo točko v Velenju osvojili pred skoraj tremi leti. Na zahtevno gostovanje v Koper odhajajo tudi Celjani, medtem ko bodo Novomeščani v edini nedeljski tekmi zmago nad Olimpijo skušali potrditi z novim presenečenjem proti Domžalam.


Pari 22. kroga Prve lige Telekom Slovenije:
ZAVRČ – GORICA (petek ob 18:00)
RUDAR VELENJE – TRIGLAV (sobota ob 16:00)
LUKA KOPER – CELJE (sobota ob 16:30)
OLIMPIJA – MARIBOR (sobota ob 20:00)
KRKA – DOMŽALE (nedelja ob 15:00)

ZAVRČ   GORICA
0 0 2 Medsebojne tekme (Z-N-P) 2 0 0
0 0 1 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 1 0 0
Zadnja zmaga 5. oktober 2013 (4:0)
P-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z
Najvišja zmaga 5. oktober 2013 (4:0)
Josip Golubar, Marko Roškar, Sandi Čeh Manjkajoči nogometaši Luca Berardocco, Alessandro Favalli, Amadej Vetrih, Welle N’diaye

Obračuni Prve lige Telekom Slovenije se ob terminih, ko Zavrč igra na domačem igrišču, sedaj že tradicionalno začenjajo ob petkih zvečer. Drugi spomladanski krog bodo Zavrčani odprli z obračunom z Gorico, ki je jeseni kot edino od gostujočih ekip odneslo vse tri točke. Goričani moštvu iz obrobja haloških gričev ne ustrezajo, saj završki napadalci na obeh jesenskih tekmah žoge še niso uspeli spraviti za hrbet vratarja Cordaza, medtem ko se je mreža vratarja Finka na medsebojnih tekmah zatresla šestkrat, resda dvakrat iz najstrožje kazni, ki sta ju na domačem igrišču izkoristila Misuraca in Lapadula, avtogol je prispeval Kurbus, mrežo pa je načel Coda, ki je zadel tudi na prvi tekmi v Zavrču, ko se je med strelce vpisal tudi N’Diaye, na katerega pa novogoriški strateg Apolloni ne računa več.

V taboru Zavrča z uvodno tekmo spomladanskega dela sezone ne morejo biti zadovoljni. Zaspan začetek tekme so Gorenjci hitro kaznovali z dvema zadetkoma, završki napadi pa so bili tudi v nadaljevanju tekme precej jalovi. Morda se je poznala tudi odsotnost motorja igre Golubarja, ki bo zaradi izključitve na tekmi z Mariborom počival tudi na današnjem obračunu. S točko so bili po tekmi z Domžalčani zadovoljni v novogoriškem taboru, saj so praktično celotno srečanje odigrali z igralcem manj, kljub temu pa ostaja grenak priokus, saj so tudi po zgodnji izključitvi Berardocca pripravili nekaj zrelih priložnosti. So pa z remijem prekinili niz treh zaporednih domačih porazov proti domžalskemu prvoligašu.

Goriška ekspedicija se je na Štajersko odpravila že včeraj popoldne. Zasedba, ki jo je za današnji dan izbral trener Apolloni je prenočila na Ptuju in danes dopoldne opravila še trening v Kidričevem. Italijanski strokovnjak danes ne bo smel računati na že omenjenega Berardocca, četrti rumeni karton pa sta proti Domžalam prejela Vetrih in Favalli. Kljub temu to ne bi smela biti prevelika ovira za goriško četo, saj ima Apolloni na voljo najširši kader v ligi. V domačem taboru po turbolentni nedelji upajo, da bo šok terapija z zamenjavo trenerja, Trenevskega je nasledil dosedanji pomočnik Orehovec, dobro vplivala na nogometaše, ki so po porazu s Triglavom izgubili mesto na lestvici, saj jih je prehitela prav Gorica. Morebitni zmagovalec današnjega obračuna bi se vsaj za dan prebil na drugo mesto ligaške razpredelnice, ki ga trenutno držijo Koprčani, ki se bodo jutri pomerili s Celjani.

RUDAR VELENJE   TRIGLAV
13 4 3 Medsebojne tekme (Z-N-P) 3 4 13
9 1 1 Domače tekme (Z-N-P) 2 3 4
4 3 2 Gostujoče tekme (Z-N-P) 1 1 9
3. avgust 2013 (3:0) Zadnja zmaga 17. marec 2013 (3:1)
N-Z-P-Z-N Zadnjih pet tekem nasprotnikov N-P-Z-P-N
23. julij 2011 (5:0) Najvišja zmaga 24. april 2002 (1:4)
Aleš Jeseničnik, David Kašnik Manjkajoči nogometaši Ajdin Redžić, Lamin Diallo, Ernest Grvala, Klemen Šturm

Podobno kot Zavrčani proti Gorici, bodo skušali neugodne rezultate na gostovanju v Velenju prekiniti tudi nogometaši edinega gorenjskega prvoligaša. Slednji na tri točke v Velenju čakajo že vse od leta 2002, ko so knape odpravili s 4:1. Dvakrat se je med strelce vpisal Jamina, zadel je še Feigel, avtogol pa je prispeval Roman Plesec, oče Nejca Plesca, ki sledi očetovim stopinjam v dresu Rudarja. Prvi letošnji obračun sobotnih tekmecev se je končal z visoko zmago knapov, saj je Eterović mrežo mladega Sorčana, ki je vmes prestopil v italijanski Chievo, načel že v 4. minuti, po dobri uri igre pa zadel še drugič. Zmago pa je v izdihljajih srečanja potrdil še Podlogar. Obračun v Kranju je bil tesnejši, v izenačenem dvoboju pa so gledalci oba zadetka videli med 50. in 53. minuto, ko je Peternel domače povedel v vodstvo, a je vsega štiri minute kasneje izid poravnal Eterović.

Kranjčani v Velenje prihajajo s popotnico velike zmage nad Zavrčem, še bolj kot tri točke pa lahko Gorenjce veseli dobra igra v napadu in učinkovitost napadalcev, saj so se med strelce vpisali vsi trije, Redžić, M. Poplatnik in Majcen, ki je, za zanimivost, ta teden ostal brez zaščitnega znaka – brade. Zmage so se v minulem krogu razveselili tudi Velenjčani, ki so še petič letos dobili savinjsko-šaleški obračun. Odhod Bratanovića se v Celju ni kaj prida poznal, saj so knapi v napadu pokazali poletno igro in pretili predvsem preko Črnčiča in Firerja, ki bosta ob Eteroviću tudi v soboto glavna nevarnost za kranjskega vratarja Pelka.

V sobotni tekmi bodo v vlogi favorita znova Velenjčani, ki pa se v letošnji sezoni v tej vlogi dobro znajdejo. Javornik in Brkić imata kar nekaj težav s sestavo ekipe, domači strateg bo moral zadnjo vrsto sestaviti brez izkušenih Jeseničnika in Kašnika, ki je obračun s Celjani končal že po dobrih 20 minutah igre, medtem ko ima Brkić težave s kaznovanimi nogometaši. Mladi Grvala si je po vstopu v igro v petnajstih minutah na igrišču prislužil dva rumena kartona, zaradi dopolnjene kvote štirih rumenih kartonov pa bosta jutrišnje srečanje izpustila tudi kapetan Šturm in Diallo. A Gorenjci, tradicionalno trmasti in nepopustljivi, poudarjajo, da se niti slučajno bodo predali že na Trojanah… Se bo tradicija velenjskih obračunov Rudarja in Triglava nadaljevala ali lahko Kranjčani pripravijo še eno presenečenje?

LUKA KOPER   CELJE
29 14 19 Medsebojne tekme (Z-N-P) 19 14 29
15 8 6 Domače tekme (Z-N-P) 13 6 14
14 6 13 Gostujoče tekme (Z-N-P) 6 8 15
5. oktober 2013 (0:3) Zadnja zmaga 6. apr 2013 (0:1)
Z-N-N-P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov P-N-N-Z-P
13. nov 2010 (7:3) Najvišja zmaga 22. sep 1996 (6:2)
Igor Nenezić, Miha Blažič, Urban Žibert Manjkajoči nogometaši Marko Krajcer, Matic Žitko

Koprčani in Celjani imajo z medsebojnimi obračuni že bogato tradicijo, saj sta ekipi do sedaj odigrali že 66 tekem državnega prvenstva. Rezultati medsebojnih srečanj so v tem trenutku pošteno na strani Primorcev, ki so v primerjavi s Štajerci zbrali kar deset zmag več. Bežen pogled na zadnjih deset obračunov Kopra in Celja pove, da ekipi pred domačimi gledalci težko zmagujeta, tako Koprčani kot Celjani so do treh točk na zadnjih desetih tekmah pred domačimi gledalci prišli le enkrat. Prvi jesenski obračun se je v Kopru končal z delitvijo točk, iz bele točke je najprej zadel zdaj že nekdanji nogometaš Mavrič Rožič, prednost kanarčkov pa je kmalu po izključitvi Štulca izničil Bajde. Drugi obračun pa so Koprčani v svojo korist obrnili v zadnje pol ure igre, ko je mrežo Kotnika sprva zatresel Palčič, zmago pa sta potrdila Žibert in Galešić, ki je izkoristil enajstmetrovko.

Celjani so v prvem spomladanskem krogu gostili sosede iz Velenja, s katerimi so se pomerili še petič v tej sezoni. Varovanci trenerja Rusa znova niso našli recepta za velenjske napade, saj so knapi dobili tudi peti medsebojni obračun v letošnji sezoni. Celjani so ostali brez točk, medtem ko sta se z zmagama osmemu mestu približali ekipi Krke in Triglava. So pa grofje prekinili vsaj strelski post, ki je do zadetka Gobca, ki je v polno meril v 57. minuti, trajal kar 335 minut. Koprčani so se s taktično dovršeno igro dobro upirali mariborskemu moštvu, varovanci trenerja Vanolija so 25. minuti povedli iz prve priložnosti, po predložku Galešića je zadel povratnik Štromajer, tik pred koncem srečanja pa so po hitrem protinapadu Črnigoja in Pučka povedli še drugič, a so se vijoličasti z zadetkom Cvijanovića tik pred zadnjim sodniškim žvižgom uspeli prebiti do točke.

Obračuni Kopra in Celja so v zadnjem času dokaj nepredvidljivi, kljub temu pa status favorita glede na položaj na lestvici pripada domačim nogometašem. Strateg Vanoli bo moral tokrat najverjetneje poseči do rahlo drugačni taktiki, saj Celjani najverjetneje ne bodo brezglavo napadali ter se bodo po vsej verjetnosti poslužili prav koprskega recepta in pretili predvsem iz hitrih protinapadov, saj bo imel celjski strateg Rus tokrat na voljo tudi hitrega Verbiča, ki je zaradi kartonov izpustil prvi spomladanski krog. Vanoli ima kljub vsemu v rokavu še enega aduta in sicer prekinitve, iz katerih so Koprčani izredno nevarni, saj so Galešićeve podaje na glave visokih Ćovila, Hadžića, Halilovića, Štromajerja in ostalih, ponavadi kirurško natančne.

OLIMPIJA   MARIBOR
1 7 10 Medsebojne tekme (Z-N-P) 10 7 1
1 4 4 Domače tekme (Z-N-P) 6 3 0
0 3 6 Gostujoče tekme (Z-N-P) 4 4 1
28. avgust 2011 (4:1) Zadnja zmaga 2. marec 2014 (0:3)
P-P-P-N-P Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-Z-Z-N-Z
28. avgust 2011 (4:1) Najvišja zmaga 2. marec 2014 (0:3)
Rok Baskera, Enis Djurković, Boban Jović, Antonio Delamea Mlinar, Miha Šporar Manjkajoči nogometaši Matic Črnic

Tokratni večni derbi Olimpije in Maribora bo nekoliko drugačen kot prejšnji, saj se bo prvič zgodilo, da bo odigran pred praznimi tribunami. Razlog za to je znan, navijaška skupina Green Dragons je z neprimernim vedenjem pripomogla h kazni in temu, da bo jutrišnji obračun verjetno eden bolje gledanih preko televizijskih sprejemnikov. Oba obračuna večnih tekmecev sta se končala z zanesljivo zmago vijoličastih. Spomin na drugi obračun je še dokaj svež, saj sta se tekmeca pomerila pred dobrima dvema tednoma, po zaspanem začetku pa so vijoličasti stvari hitro postavili v svojo korist in z zadetki Boharja, Fajića in Mendyja prišli trinajste zmage v tej sezoni. Zanimivo, Bohar in Mendy sta za zmago poskrbela tudi na prvi tekmi, ko sta v Ljudskem vrtu prispevala oba zadetka za zmago Mariborčanov.

Ljubljančani s pričetkom spomladanskega dela sezone ne morejo in ne smejo biti zadovoljni. Če je bil poraz proti Mariboru pričakovan, pa je minulo soboto sol v rane zeleno-belih natrosila še Krka in s poznim zadetkom Perića iz Stožic odšla z vsemi tremi točkami. S točko morajo biti po koncu tekme zadovoljni v mariborskem taboru, saj so do nje prišli v zadnjih sekundah, Koprčani pa so znova opozorili na slabosti nekaterih posameznikov, ki so si privoščili nekaj napak preveč, ki so vijoličaste skorajda pripeljale do šestega poraza v letošnji sezoni.

Mariborčani v Ljubljano prihajajo z jasnim ciljem, po zmago in tri točke. Strateg vijolic Šimundža nima pretiranih težav s sestavo enajsterice, saj bosta večerni obračun izpustila le poškodovana Črnic in Šuler, ki pa sta blizu povratka na zelenice. V moštvo se po odsluženi kazni vrača Mendy, ki bo znova največja nevarnost za domača vrata. Precej več težav ima s sestavo ekipe stanovski kolega na klopi Olimpije, saj Kosanović zaradi prepovedi igranja ne bo smel računati na Jovića in Delameo Mlinarja, že dlje časa sta poškodovana Djurković in Baskera, vprašljiv pa je tudi nastop Šporarja. Koprčani so v soboto pokazali recept kako se upreti Mariborčanom, igra kanarčkov resda ni bila lepa za oko, kljub vsemu pa po tekmi vedno štejejo točke. Ljubljančani bodo morali za morebiten uspeh pozabiti na lepoto v igri, saj se v v odprti igri v tem trenutku ne morejo kosati z Mariborčani. Seveda pa je vprašanje, če Kosanović razpolaga s podobnim kalibrom igralcev, kot koprski strateg Vanoli, ki ima na voljo pestro paleto različnih nogometašev?

KRKA   DOMŽALE
1 0 1 Medsebojne tekme (Z-N-P) 1 0 1
1 0 0 Domače tekme (Z-N-P) 1 0 0
0 0 1 Gostujoče tekme (Z-N-P) 0 0 1
3. avgust 2013 (3:0) Zadnja zmaga 5. oktober 2013 (4:0)
P-Z Zadnjih pet tekem nasprotnikov Z-P
3. avgust 2013 (3:0) Najvišja zmaga 5. oktober 2013 (4:0)
Thierry Alain Mbognou, Matija Novosel Manjkajoči nogometaši Darko Zec, Aleks Pihler, Nejc Skubic

Drugo poglavje spomladanskega dela sezone bodo z nedeljskim obračunom zaprli nogometaši Krke in Domžal. Oba medsebojna obračuna sta se jeseni končala z visokima zmagama domačih ekip. Prvi so do dokaj presenetljive zmage pred domačimi gledalci prišli Novomeščani, ki so slavili z zadetki Volariča, Maroševića in Bešića, a so jim Domžalčani slaba dva meseca kasneje s podobno mero vrnili pred domačimi gledalci, ko so zadeli Husmani, S. Vuk in Parker, ki se je med strelce vpisal dvakrat.

Z uvodnim dejanjem spomladanskega dela sezone so lahko bolj zadovoljni pri dolenjskem prvoligašu, saj so varovanci trenerja Zildžovića po potrpežljivi obrambni igri, po poznem zadetku Perića še drugič v tej sezoni vzeli skalp ljubljanske Olimpije. Domžalčani so gostovali v Novi Gorici, kjer so se morali po treh zaporednih zmagah tokrat zadovoljiti zgolj s točko, čeprav so praktično celotno srečanje odigrali z igralcem več in imeli v izdihljajih tekme priložnost za zmago, a razpoloženi Parker v drugo ni izkoristil najstrožje kazni, ki jo je priigral sam.

Tudi v nedeljo se na novomeškem Portovalu obeta zanimiv obračun, saj Dolenjci, za katere je vsaka spomladanska tekma kvalifikacijska za obstanek med elito, na domačem igrišču igrajo pogumneje kot v gosteh. Tudi tokrat ne gre pričakovati brezglavih napadov proti golu domžalskega čuvaja mreže Vidmarja, ki pa bo moral biti še posebej pazljiv ob protinapadih Krke, iz katerih so Novomeščani v letošnji sezoni že presenetili kakovostnejše ekipe. Domžalčani, ki bodo zaigrali tudi brez kaznovanega kapetana Zeca, skušajo zmanjšati zaostanek za zgornjim delom lestvice, Novomeščani pa bi ob ugodnem razpletu lahko na osmem mestu prehiteli celjskega prvoligaša, ki gostuje na Obali.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
  • Kapetan Olimpije z novim agentom

    Po tem, ko je dobre igre s prejšnje sezone nadaljeval tudi v evropskem poletju si je Timi …
  • Derbi kroga s prijateljskim izidom

    V derbiju 10. kroga Prve lige Telemach smo lahko v Stožicah spremljali obračun med tretjeu…
  • Niz je prekinjen!

    V četrtkovem popoldnevu sta se v Ljudskem Vrtu udarili ekipi Maribora in Radomelj. Obe z n…
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kapetan Olimpije z novim agentom

Po tem, ko je dobre igre s prejšnje sezone nadaljeval tudi v evropskem poletju si je Timi …