Domžalčani se bodo v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Europa udarili z romunskim predstavnikom Astro Giurgiu. Giurgiu leži slabih 60 kilometrov južno od Bukarešte tik ob reki Donavi na meji z Bolgarijo. Mesto je tudi rojstno mesto lastnika Ioana Niculaeja, sicer bogatega poslovneža, ki je vpleten v kar nekaj gospodarskih afer.


Niculae je klub pred dobrim letom, kljub negodovanju in protestom navijačev, iz mesta Ploiești preselil v Giurgiu, potezo pa obrazložil z besedami, da se je klub v Ploieştiju soočal s krizo identitete. Astra tako domače tekme v Giurgiuju igra na stadionu Marin Anastasovici, ki sprejme okrog sedem tisoč gledalcev. Ligaške tekme je v minuli sezoni v povprečju obiskovalo nekaj več kot 2600 gledalcev, kar jih sicer uvršča v spodnjo polovico glede gledanosti domačih tekem.

Astra bo 4. julija v Domžalah odigrala krstno evropsko srečanje, saj do letošnje sezone še ni igrala v evropskih tekmovanjih. Do letošnjega leta, ko je klub osvojil četrto mesto in si s tem zagotovil nastop v kvalifikacijah za Ligo Europa, je bil najboljši dosežek kluba deveto mesto, ki ga je osvojil v sezoni 2002/03, a nato izstopil iz lige. Klub je tako v sezoni 2007/08 igral v tretjeligaški konkurenci, dve sezoni kasneje pa se je zopet prebil med prvoligaše, kjer je zbral vsega devet sezon v svoji zgodovini.

Trener Astre je 40-letni Daniel Isaila, ki večjih trenerskih uspehov zaenkrat še nima, ima pa zato na razpolago mednarodno zasedbo, v kateri igrajo kakovostni nogometaši iz Romunije in tujine. Prva imena ekipe so romunska reprezentanta Silviu Lung Jr. in Valerica Gaman, ter napadalca Kehinde Fatai in Constantin Budescu, s 14 oziroma 12 zadetki četrti in šesti strelec minule sezone romunskega prvenstva.

“O našem prvem nasprotniku ni veliko informacij, vsekakor pa prihaja iz nogometno velike države. Navkljub temu, da so prvič v evropskih tekmovanjih, so v tem paru v vlogi favorita. Pridobili smo nekaj posnetkov njihovih tekem, na podlagi katerih se bomo poizkusili čim bolje pripraviti. Verjamemo v uspeh in napredovanje v drugo kolo kvalifikacij,” je o prvi oviri v kvalifikacijah za Ligo Europa povedal športni direktor Domžal Matej Oražem.

Kapetan Domžalčanov Nejc Skubic, ki ima z Astro izkušnje še iz časov, ko je igral pri ekipi Otelula, se je strinjal z mnenjem športnega direktorja: “Izmed petih nasprotnikov, ki bi jih lahko dobili, nam je žreb namenil najtežjega. Veliko lažje bi bilo igrati proti kateri od ekip iz področja bivše Jugoslavije, toda takšen je žreb. Romunska liga je zelo kakovostna, igra pa se zelo agresiven nogomet. Osvojitev četrtega mesta v Romuniji pomeni, da je nasprotnik zelo močan.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma med Koprom in Muro prestavljena na kasnejši termin

Nogometna zveza Slovenije se je odločila, da zaradi neljubih dogodkov z nedeljskega derbij…