“Mislim, da bo to najkrajša v zgodovini Maribora. Lahko je predstaviti trenerja, ki ima devet lovorik. Je pionir novodobnega Maribora, ki je zatem njegovo zgodbo uspel nadgraditi. Sedaj pa pričakujemo, da bo dodal tisto, kar Maribor potrebuje. Srečno, Darko,” so bile uvodne besede mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahoviča ob današnji predstavitvi novega/starega stratega Darka Milaniča.


“Veselim se izzivov. Zavedam se, da Maribor ni isti in je v vmesnem času zrasel, zgodilo se je marsikaj izredno lepega,” pa je ob vrnitvi v Ljudski vrt priznal novi/stari strateg Maribora. Milanič se je med vijolice vrnil po dobrih dveh letih in pol. Najprej je bil malce več kot leto dni trener graškega Sturma, od katerega pa se je poslovil z željo, da se preizkusi na Otoku, a je na klopi Leeds Uniteda zdržal zgolj dober mesec, saj se je moral po šestih tekmah brez doseženega zmage hitro posloviti. Kaj je Izolana prepričalo v vrnitev v klub, v katerem je dosegal največje uspehe v trenerski karieri? “Iskreno povabilo in želja športnega direktorja v trenutku, ko nisem imel več nobenih ovir, so me prepričali v eni sekundi. Ni še dokončal stavka, ko sem že potrdil prihod in vrnitev.”

Foto: Gregor Krajnčič
“Veselim se izzivov. Zavedam se, da Maribor ni isti in je v vmesnem času zrasel.” (Foto: Gregor Krajnčič)

Oseminštiridesetletnik je že včeraj spremljal trening tekmo Maribora z B moštvom, kot poudarja sam, pa se že veseli snidenja z nogometaši, tako s starimi znanci kot tudi novimi obrazi. “Veselim se snidenja s fanti, ki jih že poznam, pa tudi s tistimi, s katerimi še nisem bil v stiku. Želim vzpostaviti hiter kontakt, se z njimi dobro spoznati, oni pa z mojim načinom dela in razmišljanja. Jasno je, da bo to zahtevno, vsi bomo morali dodati svoj delež,” je dejal Milanič, ki je Maribor v petih letih vodenja popeljal do devetih lovorik in dvakratnega igranja skupinskega dela evropske lige. Že takoj po vrnitvi v staro jato nekdanjega branilca čaka tekma sezone, saj v Ljudski vrt prihaja Olimpija, ki ima pred večnim rivalom šest točk prednosti. Štajerci si novega spodrsljaja ne smejo privoščiti: “Do tekme imam malo časa, vendar vseeno dovolj. Čas treningov, pogovorov in sestankov bomo izkoristili, da bodo fantje dojeli moje želje. Osebno pa se mi zdi še pomembneje, da se spravimo na nivo, ko bomo delovali in dihali kot eno ter se žrtvovali za skupni cilj. To je zelo lahko izreči, bistveno težje pa doseči na igriščo. Prav to hočemo videti vsi skupaj, da bo moštvo teklo, imelo ritem ter od prvega in do zadnjega trenutka upoštevalo dana navodila.”

“Še dobro, da sem bil v nedeljo na tekmi, če se malce pošalim. (smeh) Derbi je vselej posebna zgodba, kot športnik se takšnih tekem vselej veseliš. Gre za velikega nasprotnika, ki ga želimo premagati in potrudili se bomo, da bomo našli pot do uspeha,” se je sobotnega derbija še dotaknil Milanič in priznal, da je tudi Olimpija drugačna kot v preteklosti. Drugačna pa je tudi kot je bila še v začetku lanskega decembra, ko je Milanič dogajanje v slovenskem prvenstvu spremljal še z razdalje: “Sem spremljal, vendar je spremljanje s tribun ali preko televizije povsem nekaj drugega kot biti v slačilnici in biti v stiku z dogajanjem v klubu. Gre za dva različna svetova. Ko si na tribuni, vsakodnevne problematike ne poznaš in posledično se ti marsikdaj kaj zdi tudi nelogičnega.”

Pred dvema letoma in pol razhod Milaniča in Maribora ni bil najlepši, saj je Izolan še nekaj dni pred tem poudarjal, da ostaja osredotočen na delo v Ljudskem vrtu. Čeprav se avstrijska epizoda legendi graškega Sturma ni ravno posrečila, novi/stari strateg vijolic tedanje odločitve ne obžaluje. “Odločam se po občutku. Za napaki, ki jih delam, stojim in se jih ne sramujem. Verjetno pa bom kakšno napako storil tudi v preostanku življenja in naj bo tako, saj se odločam sam in mislim, da je tako tudi najbolj prav. Lahko rečem, da sem iz Maribora odšel, da bi se nekega dne vrnil in ta dan je prišel danes.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

En komentar

  1. weingerl branko

    2. 3. 2016 na 15:13

Dodaj odgovor

Poglejte še

Zvezda 11. kroga PLT: Kotnik, Kronaveter ali Pedro?

Zaključil se je 11. krog Prve lige Telemach, zato smo izbrali 3 igralce, ki so najbolj nav…