Ni bil evforičen, je bil pa zadovoljen. Darko Milanič je na novinarski konferenci zmago v večnem derbiju pokomentiral z umirjenim tonom, čustva je pustil ob igrišču, kjer je po zadnjem sodniškem žvižgu Damirja Skomine prav tako poskočil od sreče. Maribor se v zadnjih 15 krogov prvenstva podaja s tremi točkami prednosti pred rivalom in s psihološkim potiskom.


“Zelo sem zadovoljen, saj je šlo za prvo tekmo v spomladanskem delu sezone, za povrhu pa še derbi. Skušali smo biti optimalni. Moštveni duh je bil fantastičen, imeli smo nadzor nad tekmo, v prvem polčasu nam je v napadu manjkal kakšen sprejem več, saj bi lahko kakšen protinapad bolje izkoristili. Fantje so se na igrišču dobro gibali, nasprotniku nismo dovolili veliko. Zadovoljen sem, saj je šlo za prvo tekmo po premoru, kar je specifika. To smo mora čutili še bolj kot nasprotnik, zadovoljen sem s predstavo in zmago,” je po koncu srečanja uvodoma dejal domači strateg.

Vseeno brez težav ni šlo, prvi polčas ni postregel z mariborsko priložnostjo, Ljubljančani so nekajkrat zapretili tik pred odmorom. Kaj se je spremenilo v nadaljevanju?“Ob polčasu smo opozorili na to, da smo lahko bistveno bolj sproščeni v sprejemu in igri v napadu. Kar se tiče drugega, je bilo relativno dobro. Že v prvem polčasu se je videlo, da je bil nasprotnik v težavah, ko smo vršili pritisk na njihovo zadnjo vrsto. Nekajkrat smo bili blizu. Dogovor je bil, da vztrajamo pri tem. Na igrišču, kot je trenutno, znajo biti rizične podaje problematične. Ugaja nam, ko imamo nekaj več prostora, ki se ponavadi pojavi v drugem polčasu. To znamo izkoristiti. Nič nenavadnega ni, da je Luka vzel to žogo, gre za takšen profil igralca in to je pač on,” je prvega strelca pohvalil Milanič.

“Naredili smo veliko dobrih stvari. Ne zgodi se dostikrat, da imaš tako veliko časa za pripravo na tekmo. Veliko smo trenirali visok pritisk na nasprotnika, kar smo danes malce prilagodili in dobro zapirali tudi na svojo polovici. V prvem polčasu bi lahko bili kaznovani, ko smo izpadli po našem levem boku, a se nam takšen način igre poplača. Ne vem, če je to zgolj naša kakovost ali tudi slabše posredovanje nasprotnika. V vsakem primeru sem zadovoljen, da je bil Luka na pravem mestu in bil zelo precizen,” je še razlagal Primorec na klopi Maribora, ki ni presenetil z izbiro začetne enajsterice.

Ljubljančani so v prvem polčasu dobro zaustavili tudi Dareta Vršiča, ki pa je v drugem polčasu le dobil nekaj več prostora: “V postavitvi nasprotnika je logično, da bo imel Vršič direktnega nasprotnika. V kontroli igre smo imeli višek, saj imamo na sredini igrišča moža več. Bočna branilca smo težko spravili v igro, saj so njihovi krilni napadalci hitro in agresivno napadli Vilerja in Palčica, še posebej v prvem polčasu. V nadaljevanju je imel Dare vsaj v določenih trenutkih več prostora, kar pa je posledica tega, da v drugih polčasih nihče ni več tako kompakten. Dare zna ob nekaj več prostora odlično sprejeti žogo in se obnašati v medprostorih. Ta razlika je vselej zelo podobna, ko je kakovost nasprotnika slabša kot danes, je prostora še več in ga Dare še boljše izkorišča.”

Pristaši vijoličastih so najbolj dvomili v bočna branilca, tudi zaradi opevane hitrosti obeh ljubljanskih krilnih napadalcev. Mitja Viler je zapolnil luknjo po odhodu Erika Janže, Matej Palčič je zaradi poškodb v zadnjem obdobju odigral zgolj nekaj tekem. Milanič je pohvalil oba primorska rojaka: “Oba sta odigrala zelo dobro. Viler je že jeseni odigral zelo korektno in bil eden od tistih, ki si v določenem trenutku upajo igrati, tako je bilo tudi danes. Je pa imel nasprotni hitrega igralca, zato je bil ob vsakem sprejemu žoge hitro zaprt. Ni imel lahke naloge, a jo je generalno opravil zelo dobro. Če sem pri Palčiču v pripravah pogrešal agresivnost in napadalno usmerjenost, je to danes pokazal. Bil je agresiven, v drugem polčasu je prestregel nekaj žog, jo odnesel visoko, da smo se znebili pritiska. Ko bo pričel verjeti, da je zdrav, bo pridobil na dinamiki in delal višek. Razumevanje različnih situacij v obrambi in napadu je odlično.”

V mariborskem taboru so bili po tekmi enotni, da je sezona še dolga, že naslednja preizkušnja pa ne bo nič manj zahtevna, saj Štajerci gostujejo v Novi Gorici.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

V Celju hitijo z evropskimi pripravami

Na stadionu Z’dežele je kljub koncu tekmovalne sezone zelo živahno. Po zadnji tekmi so gra…