Vročica narašča iz ure v uro. Do derbija, ki resda ne bo odločil prvenstva, a lahko močno vpliva na nadaljnji boj za naslov državnega prvaka, nas loči le še ena noč. Jutri petnajst čez dvajseto bo že šlo zares, tako v taboru Olimpije kot Maribora pa pred spopadom za vrh lestvice vztrajno ponavljajo, da je edini cilj zgolj zmaga. To je na današnji novinarski konferenci v Ljudskem vrtu zatrdil tudi Darko Milanič.


“Pripravljalni smo se dolgo, pričeli smo pred sedmimi tedni. Mislim, da smo jih uspešno opravili in naredili praktično vse po planu. Prvi del priprav je služil tudi prilagoditvi na vremenske razmere, v Turčiji pa smo imeli optimalne razmere za delo, podobno kot po vrnitvi domov, ko smo lahko trenirali na naravni podlagi. Zadnji teden je že služil pripravi na prvega nasprotnika. Osredotočili smo se na prvenstvo in prvo tekmo nadaljevanje sezone pričakujemo zelo dobro pripravljeni,” je uvodoma dejal Darko Milanič, ki pred uvodno tekmovalno preizkušnjo nima težav s poškodovanimi nogometaši.

Izolan na klopi Maribora lahko izbira med široko zasedbo, a v začetni enajsterici ne gre pričakovati presenečenj. Še največ vprašanj je povezanih s sestavo napada, saj za dve mesti v konici napada konkurirajo Marcos Tavares, Milivoje Novaković in Luka Zahović. Prvi je odločil že nemalo tekem, Novaković je zadel na zadnjih treh derbijih, Zahović pa je z desetimi zadetki prvi strelec lige. “Pomemben je celoten kader osemnajstih igralcev in glede tega še nisem povsem odločen. Tekma gledam kot strategijo, tako da še ni vse rešeno. Danes in jutri imam še dovolj časa za razmislek, fantje imajo vse informacije. Skozi teden smo podrobnosti reševali s celotnim moštvom in ne zgolj z enajstimi. Kakorkoli se bom že odločil, so fantje pripravljeni,” odgovarja Primorec.

Če v povezavi s sestavo mariborske enajsterice ni večjih neznank, lahko za Olimpijo zapišemo v minulih dneh že večkrat slišane besede – predvidljivo je zgolj to, da je Olimpija nepredvidljiva. Moštvo je doživelo popolni remont, kaj lahko se zgodi, da bosta derbi v Ljudskem vrtu pričela zgolj dva nogometaša, ki sta tudi zadnjega v Stožicah – Denis Klinar in Leon Benko. Milanič je s sodelavci Ljubljančane od blizu spremljal tudi na pripravah v Beleku, zato je še enkrat zatrdil, da v štajerski zasedbi vedo, kakšna bo ljubljanska strategija: “Vemo, ker so to jasno pokazali na pripravljalnih tekmah. Tekme Olimpije so bile ne glede na tekmeca zelo podobne, vidna je bila strategija in kaj hočejo. To so na vseh tekmah delali zelo uporno in jasno je, kako bodo nastopili. Biti pa moramo pripravljeni tudi na to, če se bodo postavili drugače in na igrišču delali kaj drugega.”

Foto: Matej Pučko

Eno od močnejših orožij Olimpije utegne biti hitrost, ki je predvsem kvaliteta Nathana Oduwe in Kingsleyja Boatenga. “Krilni napadalci so res hitri. Videli smo, da gradijo na tem, da bi imeli hitre prehode v napad. Jasno je, kaj to povleče na naši strani. Biti moramo pametni, tako v organizaciji igre in naših napadih. To pomeni, da se od samega začetka v vsakem trenutku v napad ne bomo vključevali s prevelikim številom igralcev. Iskali bomo ravnovesje, ko želimo napadati, raznovrstni in razigrani, hkrati pa moramo biti tudi pametni. Njihove močne strani bomo morali z našo postavitvijo eliminirati. To se da storiti tudi brez neprestanega branjenja. Želimo napadati in imeti nadzor, vselej pa moramo imeti na umu, da bo tisti, ki ne napada, dodatna rešitev v fazi napada, a tudi branjenja,” je del mariborske strategije razkril Milanič.

Trener Maribora priznava, da tokratni derbi prinaša specifično situacijo, saj gre za prvo uradno tekmo po dolgem premoru, a to ne odtehta želje po zmagi. Tri točke bi vijoličastim prinesle še dodatno ugodnost, saj bi bili Štajerci z remijem in dvema zmagama v primeru enakega števila točk po koncu sezone v boljšem položaju kot rival s prestolnice. A na kalkulacije se Milanič ne ozira pretirano: “Želimo si zmage in s takšnim razmišljanjem so vse kalkulacije odveč. Zmaga prinese marsikaj, sam pa razmišljam samo o tem, kako bi moje moštvo igralo dobro in bi se držali dogovora, znotraj tega pa bi vsak posameznik izrazil nekaj svojega. Na igrišču je potrebno poiskati način, kako premagati nasprotnika in priti do njegovega gola. Vemo, da imamo v tekmah z Olimpijo boljše razmerje, tako bi bilo tudi v primeru neodločenega rezultata. Zagotovo pa bomo igrali na zmago, ne bomo se ozirali na to razmerje, saj vemo, da nas čaka še štirinajst tekem. Potrebno bo dobiti tudi ‘male’ tekme, ki so izjemno zahtevne.”

“Ne pričakujemo sprehajanja, pred nami je težka tekma, vendar je kakovost na naši strani in to moramo pokazati tudi na igrišču. O tem je lahko govoriti, bistveno lažje, kot to po tem pokazati na igrišču. Imamo sposobnost, kakovost in izkušnje z igranjem takšnih tekem, zato nam mora uspeti,” je zaključil mariborski strateg, ki se je strinjal z razmišljanjem, da morajo njegovi varovanci izkoristiti tudi dejstvo, da bo ljubljanski obrambni par skupaj odigral prvo uradno tekmo.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Aleš Arnol o novih izzivih: “Iskreni odnosi in odlična energija nas vodijo naprej”

NK Bravo je po izjemni sezoni 2023/24, v kateri so dosegli rekordnih 50 točk in se uvrstil…