Nasprotnik Kopra v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Europa, nogometni (oziroma fudbalski) klub Čelik, prihaja iz prostora nekdanje Jugoslavije, a v Sloveniji ni prav dobro poznan klub. Ne gre namreč za zeniški Čelik, ki se ga marsikdo verjetno spomni iz jugoslovanske lige, pač pa za klub iz Črne Gore, točneje Nikšića.


Nikšić je, kljub temu da ima zgolj dobrih petdeset tisoč prebivalcev, eno od tistih mest, ki se lahko pohvali s spodobnim mestnim derbijem, saj tam delujeta dva izmed trenutno najboljših črnogorskih klubov, Čelik in Sutjeska. Slednja je resda bolj znana in tudi nekoliko bolj uspešna, toda nikakor ni možno trditi, da je Čelik klub brez tradicije ali navijačev. Ustanovljen je bil leta 1957 po propadu Javoraka, ime pa je (v takrat običajnem slogu) dobil v čast bližnje železarne in njenih nogometno navdušenih delavcev. Čelik kot verjetno veste pomeni jeklo, ime pa je klub za razliko od nekaterih drugih s ponosom obdržal vse do danes. Za časa Jugoslavije Čelik kakšnih vidnejših uspehov ni dosegel, saj je igral večinoma v črnogorski republiški ligi, ki je predstavljala (dokaj nizkokvaliteten) tretji ali četrti nivo tekmovanja. Omembe vreden ligaški dosežek mu je uspel le v letu 1968, ko se je za eno sezono uvrstil v drugo zvezno ligo jug, poleg tega pa je pred tem osvojil še en republiški pokal. Do postopnega dviga je nato prišlo šele v osemdesetih in devetdesetih, ko se je klub po razpadu socializma iz tretje prebil v drugo jugoslovansko ligo. Slednja se je najprej igrala v treh skupinah, leta 2000 pa se je oblikovala južna skupina, v kateri so igrali samo črnogorski klubi. Tako je nastala nekakšna črnogorska liga brez velikanov Budućnosti in Sutjeske, s čimer se je za Čelik in ostale začelo neko resnejše tekmovanje na tem prostoru. Metalurgi, kot rečejo nogometašem Čelika, so v prvih letih nove lige igrali kar pomembno vlogo, v tem času pa se je formirala tudi navijaška skupina. Toda sledil je padec in izpad v tretji rang, ki se je leta 2006 z osamosvojitvijo Črne Gore pretvoril v drugo črnogorsko ligo. Čelik je tam igral kar šest sezon, preden se mu je dve leti nazaj prvič v zgodovini končno uspelo uvrstiti v elitni rang. Da je bil uspeh popoln, so nogometaši poskrbeli še v pokalu, kjer so presenetljivo osvojili naslov črnogorskega prvaka.

Foto: Jure Banfi
Jaka Štromajer bo skušal prebiti “jekleni” zid Čelika. (Foto: Jure Banfi)

Zadnji dve leti je Čelik igral tako v prvi črnogorski ligi kot tudi v evropskih tekmovanjih. Doma mu je šlo zelo dobro, saj je bil obakrat tretji, v Evropi pa malo slabše, a je na to vplivalo več faktorjev. V svoji debitantski sezoni 2012/13 so metalurgi v prvem krogu presenetljivo ugnali bolj renomiranega Borca iz Banja Luke, potem ko jim je uspelo remizirati na obeh tekmah, v drugem pa je bil premočan Metalurg iz Donjecka, ki je slavil skupno kar z 2:11, toda treba je povedati, da so Nikšičani v Ukrajini nastopili direktno po 70 ur dolgem potovanju z avtobusom. Še večji poraz pa je nato Čelik doživel lani, ko ga je Honved v Budimpešti premagal kar 9:0, pri čemer pa se je na koncu izkazalo, da je bila tekma nameščena. Poleg tega je bil Čelik v Evropi prikrajšan za igranje na svojem »stadionu železarne«, ki je sicer za črnogorske razmere kar soliden, a vseeno ne izpolnjuje standardov UEFA. Čeprav so se v medijih pojavljale tudi drugačne informacije, bo Čelik domače tekme le igral na sosednjem objektu Sutjeske in ne v oddaljeni Podgorici. Domači teren je sicer velika prednost za rdeče, ki jih (kot je bilo že omenjeno) redno spodbuja pred dobrim desetletjem ustanovljena navijaška skupina. Slednja si je nadela ime FAP Mašina (Fabrika Alkoholičara Pab), znana pa je predvsem po antihuliganizmu in sodi med največje v Črni Gori. Dve leti nazaj naj bi Fapovci dosegli celo rekord kar se tiče domačih gostovanj, saj jih je na finale pokala v Podgorico prišlo kar 900.

Kar se igralskega kadra tiče, Čelik za razliko od nekaterih tekmecev nima kakšnih prav posebej znanih igralcev, omeniti pa velja morda nekdanjega Partizanovca Nikolo Vujovića in lokalnega golgeterja Miloša Đalca. Med najboljšimi v letošnji sezoni je bil sicer mladi Darko Zorić, ki je odšel v AEK, poleg njega pa so klub zapustili še Krsteski, Mujdragić in Hadžibulić. Za dodatne težave je pred srečanjem s Koprom poskrbel še trener Slavoljub Bubanja, ki je še enkrat več sporočil, da se ne bo vrnil v klub, moštvo pa bo tako vodil dozdajšnji pomočnik Željko Ćeha. Med okrepitvami se za zdaj omenja le Milanka Raškovića, izkušenega napadalca, ki je nekoč igral za Zvezdo, a ni jasno, ali bo slednji že nared za evropske tekme. S kakšno postavo bo jutri nastopil Čelik, je torej težko reči, prav tako je vprašanje, kako bodo reagirali navijači po blamaži iz prejšnjega leta. Toda izkušena ekipa z malo mlajšim, a zanesljivim vratarjem GIljenom je ne glede na vse težave okrog kluba v Nikšiću vedno sposobna izvleči vsaj remi. Če seveda ni zopet stavila na nasprotnika…

  • Podcast #12: Dejan Kopasić

    Dejan je nogometni trener, ki se zadnjih nekaj let specializira za video analitiko nogomet…
  • Podcast #11: Pripravljalno obdobje

    V tokratni epizodi Igor in Nace vodiva samostojen pogovor, v katerem deliva svoje poglede,…
  • Bilje na Portovalu do remija

    Na tekmi 18. kroga 2. SNL sta se v Novem mestu pomerila Krka in Bilje. Ekipi, ki v zadnjem…
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Koprčani v deževni Šiški potopili Bravo

Danes sta se v 18. krogu Prve lige Telemach pomerila Bravo in Koper. Na deževen dan v Spod…