Vemo, da se glasba in šport vedno tako ali drugače prepletata. Tako je domala pri vseh športih, da ne mine tekma brez glasbe. Športniki, ko so v fitnesu, na kolesu ali pri teku si nadenejo bodisi slušalke, ali pa je glasba že prisotna v vadbenem centru. Tako je povečini tudi v nogometu, kjer se na objektih vrti raznovrstna glasba, ki daje tako obiskovalcem kot nogometašem nek drug občutek. Številni nogometaši so v svojem igralnem času nastopali pred kamerami. Nekateri celo v kakih filmih, spet drugi v videospotu, nekateri so postali podjetniki, spet tretji novinarji…


Obstajajo pa tudi taki, ki so se preizkusili v glasbi. Med njimi je tudi 27-letni Koprčan Roy Rudonja. Gre za prvega otroka našega nekdanjega reprezentančnega napadalca, člana tiste zlate generacije. To je seveda danes 51-letni Mladen Rudonja, nekdanji legionar in športni direktor Olimpije, ki sta z ženo vsem trem otrokom (sinovom) dala imena z začetnico R kot Rudonja.

Roy je prvi dve leti živel v Kopru, nato pa pet let v tujini. Kamor se je kasneje z družina znova vrnil. Destinacije pa Belgija, Anglija in Ciper. Spoznal je razne kulture, kar ga je zaznamovalo. Afrobeat, Freestyle in rap so glasbene zvrsti, ki ga navdušujejo že od malih nog. Pred osmimi leti je denimo nahitro “spesnil” napovednik tekme.

To, da mu je bil nogomet položen v zibko vemo. Oče je bil levi krilni napadalec, Roy pa je igral v sami konici napada. Za žogo se je podil v petih državah za 12 različnih klubov, od tega je bila deseterica članskih klubov. V Sloveniji je igral za Domžale, Ankaran, Tolmin, Krško, Dravo, Brežice ter Dekane. Zbral je 18 nastopov za mlajše selekcije Slovenije, nastopal pa je tako v prvi kot drugi ligi. Zakaj pišem “igral”, ker naj bi sklenil nogometno pot, a kdo ve kaj bo prinesel drugi del sezone 22/23…

Foto: Darko Kodrič
Foto: NK Krško

Sredi minulega meseca je izdal svoj glasbeni prvenec Journalist (novinar). Vedno je bil pod drobnogledom sedme sile kot prvorojenec “turbo Rudija”, ubadal se je s številnimi poškodbami, kar ga je na nek način tudi pripeljalo do tega, da je sprejel odločitev o zaključku športne poti. Nazadnje je igral na Malti za klub Senglea. Ima tudi dva mlajša brata. Rob bo prihodnji mesec dopolnil 21 let in lahko igra na večih položajih, najbolje se bojda znajde na položaju osrednjega branilca. Trenutno je član drugoligaša iz Krškega. Drugi brat, najmlajši izmed otrok našega junaka kvalifikacij pa je Rai, ki je konec minulega meseca dopolnil 19 let in je član Dekanov, kjer igra v zvezni vrsti stratega Alena Šćulca.

Roy Rudonja v svetu glasbe nastopa pod imenom BigRoy, za njim je že nekaj nastopov na Primorskem in v prestolnici. Nekatere pesmi so že, druge še nastajajo in bodo s to na njegovem prvem albumu, ki ga načrtuje izdati kmalu. Konec leta, v času praznikov pa se bo podal na črno celino, kjer bo imel nekaj nastopov.

Nekaj stavkov o BigRoyu nam je povedal tudi njegov nekdanji trener, ki ga je imel v Ankaranu v tedanji drugoligaški konkurenci.

” Roy je pošten fant, ki bi se lahko razvil v izjemnega nogometaša. A okoliščine in poškodbe so pač krojile njegovo kariero. Taktično je bil morda malo slabši, drugače pa sta ga krasili hitrost in moč. Bil je borben in nepopustljiv, kjer je v tem segmentu spominjal na očeta. Sva v kontaktu, se slišiva in kdo ve, morda bova v bližnji prihodnosti še sodelovala. “

So bile besede zdajšnjega stratega Izole, sicer njegovega sokrajana Vlada Badžima.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

V Celju hitijo z evropskimi pripravami

Na s tadionu Z’dežele je kljub koncu tekmovalne sezone zelo živahno. Po zadnji tekmi so gr…