Kakšnih 500 gledalcev si je prišlo na Brajdo ogledat šampionsko moštva iz Tolmina, ki je zasluženo dvignilo pokal za osvojeni naslov v 3.SNL in tako doseglo največji uspeh v zgodovini kluba. A še pred tem je moralo odigrati lokalni dvoboj z Brdi, ki so se teoretično še vedno potegovala za tretjo mesto. Izidi na ostalih tekmah so potekali v skladu z željami Bricev, tudi sami pa so prek Rijavca dobili prvi polčas z 0:1. Toda tudi moštvo Florijana Debenjaka v zaključku proti favoriziranemu nasprotniku ni zdržalo in še enkrat več je prišlo do popolnega preobrata. Za rdeče-črne je deset minut pred koncem iz enajstmetrovke izenačil Šuligoj, zmago pa jim je malo pred zadnjim sodnikovim žvižgom prinesel gostujoči igralec Kavčič, ki je nesrečno zadel lastna vrata. Tolminci torej tudi na zadnji tekmi niso popustili nasprotniku, tako da se je niz neporaženosti povzpel že na petnajst tekem. Četa Davida Kanalca je nazadnje klonila v začetku novembra, spomladi pa je zbrala enajst zmag in dva remija. Ostali seveda niso mogli slediti takšnemu tempu, tako da naslov povsem zasluženo prvič potuje v Tolmin. Zdaj čakamo le še na odločitev uprave, ali bodo lahko v klubu poleg naslova prvaka slavili tudi napredovanje v 2.SNL.


Na drugem mestu je končala Zarica, a tam trenutno nimajo kaj dosti razlogov za slavje. To je sicer izjemen rezultat, Kranjčani s svojim omejenim kadrom realno niti niso mogli doseči kaj dosti več in vzroki za nezadovoljstvo so tokrat povsem drugje. Kranjski klub je ob štiridesetletnici tekmovanja namreč ostal brez tekmovalne licence za tretjo ligo, kar je bilo za nogometno javnost kar precejšnje presenečenje. Ne glede na vse težave pa se je ekipa Janeza Zupančiča zbrala še za zadnje srečanje pred domačimi gledalci in za konec tekmovalno odlične sezone dosegla še eno zmago. Sežanski Tabor se je sicer dolgo časa dobro upiral in po zadetkih superstrelca Šujice za domače ter izkušenega Makivića za goste je bil izid dobrih dvajset minut pred koncem še izenačen. Nato pa so domači postavili stvari na svoje mesto, zadela sta Nazić in kapetan Robnik ter zmaga je ostala doma. Rdeči vragi so v svoji šestnajsti tretjeligaški sezoni zbrali osupljivih 53 točk, kar je njihov absolutni rekord, toda to je le slaba uteha za dogajanje ob koncu sezone. Kakšen bo razplet licenčnega postopka, bomo v prihodnje še poročali.

Nekako najzanimivejše in tudi najpomembnejše pa je bilo v boju za tretje mesto, v katerem so neposredno sodelovali kar štirje klubi. Posredno pa še dva, Ivančna Gorica, ki je tekmo proti Kamniku dobila brez boja, ter Izola, ki pričakovano ni imela preveč težav s predzadnjo Savo. Obe moštvi sta imeli tako 40 točk, toda ne glede na ostale rezultate zaradi slabših medsebojnih izkupičkov na tretje mesto nista več mogli upati. Poraz Brd v Tolminu je že znan, enako oziroma podobno usodo pa so doživeli tudi ostali kandidati. V Zagorju sta se v medsebojnem dvoboju pomerila istoimenski domačin in Jadran iz Dekanov. Obe moštvi sta bolj kot ne potrebovali zmago in kot se v takih primerih rado pripeti, se je tekma seveda končala z remijem. Pesjani, ki so tokrat nastopili v nekoliko premešani zasedbi so dobili prvi polčas, izkušenejši proletarci pa so v nadaljevanju uspeli izenačiti. Na koncu se je izkazalo, da je bilo tudi to dovolj za osvojitev tretjega mesta, saj se je na ostalih igriščih odvila praktično edina zanje ugodna kombinacija. Ob spodrsljaju vseh štirih kandidatov za tretje mesto in ob omenjeni zmagi Izole so se namreč kar štirje klubi znašli v krogu z enakim številom točk, zaradi malenkostne prednosti v medsebojni gol-razliki pa je uspelo Zagorje.

Za morebitne špekulacije o zavrnitvah, izstopih, licencah, napredovanjih in izpadih bo še dovolj časa, dejstvo pa je, da je Zagorje že samo s tretjim mestom doseglo zelo lep uspeh. Rdeči so bili resda jesenski prvaki, a je bilo glede na stanje v klubu težko pričakovati, da bi lahko zdržali do konca. Jesenska zaloga je spomladi hitro kopnela, a na koncu je moštvo Danila Bantana spretno in srečno le izvleklo tretjo pozicijo. Morda se bi našel kdo, ki bi trdil, da je to glede na kvaliteto ekip nekoliko nezasluženo, toda kvaliteto je treba potrditi na igrišču, tam pa je bilo Zagorje glede na trenutno veljavna pravila pač boljše od nasprotnikov. Precej slabše volje so lahko na drugi strani hriba, saj bi Rudarju zadoščala že točka proti skromnemu moštvu Adrie, a mu ni uspelo osvojiti niti te. V Mirnu so pred nekaj deset gledalci gostje nastopili precej oslabljeni in kajpak tudi obremenjeni, domači pa so vse to uspeli izkoristiti. V Drugem polčasu je edini zadetek na tekmi dosegel Žibernik, zmaga pa je domače popeljala na enajsto mesto, ki bi tudi v običajnih okoliščinah zadoščalo za obstanek. Ko so videli ostale izide, so se lahko knapi še bolj razburili, saj jim je do tretjega mesta zmanjkal le en gol, tako pa so končali kot šesti. Toda tudi to je konec koncev kar realno, saj je bilo za kaj več med sezono enostavno preveč nihanj. Novi strateg Rajko Jeršin v nekaj krogih pač ni mogel rešiti izgubljenega na začetku pomladi.

Še bolj so se lahko tolkli po glavi pri Izoli, ki je zabila daleč največ golov v ligi in ima tudi daleč najboljšo razliko v zadetkih med kandidati za tretje mesto, toda pravila pač določajo drugače. Ribiči so priložnost zakockali že v prejšnjem krogu, ko so ob vodstvu z igralcem več dopustili Jadranu, da izenači praktično v zadnji sekundi. Za mlado moštvo na čelu z drugim strelcem lige Perošo je tudi peto mesto soliden uspeh, toda glede na potek dogodkov v zaključku sezone bo zagotovo ostal grenak priokus. Sploh, če bi zveza tretjeuvrščenemu slučajno ponudila možnost napredovanja, torej nekaj, kar se je Izolanom za malo izmaknilo že lani.

Za konec moramo omeniti še sicer povsem nepomembno srečanje v Medvodah, kjer je Jezero proti Ajdovščini Škou končno doseglo novo domačo zmago. Za klub, ki je imel kar nekaj smole, je to lep zaključek sezone in obet, da bodo ljubitelji nogometa ob Sori v prihodnje le spremljali boljše izide svojega moštva.

Najboljši strelec lige je pričakovano postal Kranjčan Blaž Šujica iz Zarice, ki je v polno meril 19-krat.

Rezultati (zadnjega) 26. kroga:
TOLMIN 2:1 BRDA
ADRIA 1:0 RUDAR (T)
IZOLA 5:2 SAVA
ZAGORJE 1:1 JADRAN (D)
JEZERO 3:0 ŠKOU
ZARICA 3:1 TABOR (S)
KAMNIK 0:3 b.b. IVANČNA GORICA

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Nekdanji slovenski prvoligaš ostal brez igralcev

Koronsko leto 2021 se bliža koncu, s tem pa tudi čas prestopnega roka, ki stopi v veljavo …