Po točno desetih letih se na sceno vrača primorska verzija 3. SNL zahod, ki je letos nastala po spremembah slovenskih nižjeligaških tekmovanj. Nova (stara) liga bo obsegala teritorij lanske EPNL, če smo čisto natančni pa ne bo šlo za izključno primorsko ligo, saj so med novinci tudi predstavniki Notranjske, ki bodo tako vsaj nekoliko poživili sicer osiromašeno tekmovanje. Z odhodom gorenjskih in ljubljanskih predstavnikov bo zahodna skupina, vsaj po mnenju večine spremljevalcev, namreč precej izgubila na kvaliteti, sploh če vemo, da primorski klubi v skupni ligi lani praviloma niso krojili vrha lestvice. Največji problem nove lige naj bi tako predstavljalo morebitno napredovanje, za katerega se bo prvak moral v dodatnih kvalifikacijah pomeriti s prvakom centra, kar bo glede na moč tamkajšnjih klubov kar težak zalogaj. Kakorkoli, za razprave o tem bo dovolj časa po končani sezoni, klube pa najprej čaka dolgih 27 krogov. Liga namreč za razliko od ostalih skupin šteje le 10 predstavnikov in se bo zatorej igrala po ne najbolj priljubljenem trikrožnem modelu.


Kdo so favoriti je kot vselej težko reči, saj je marsikje prišlo do sprememb, kar štirje klubi pa bodo v tekmovanju zaigrali kot novinci. Pred desetletjem so slavile Korte, v vsakem primeru pa je jasno, da naslova ne bodo mogle ubraniti, saj jih letos v ligi ne bo. Bi pa med favorite lahko šteli bližnjo Izolo, ki se je lani izmed preostale zahodne druščine še najbolje odrezala, saj je zasedla zelo solidno peto mesto. Ob tem je zabila tudi največ golov v ligi, velik del sicer propadlemu Kamniku, imela pa je tudi drugega strelca tekmovanja Perošo. Že to Izolane hočeš nočeš postavlja v vlogo enega od glavnih kandidatov za naslov, vse skupaj pa postane še očitneje, če pogledamo poletne spremembe v igralskem kadru. V staro jato so se namreč vrnili Sanjin Gavrič, Rok Vatovec, Uroš Mačkovšek in tudi Darko Kremenović, ki je zadnje pol sezone preživel v Avstriji, poleg tega pa sta se ekipi pridružila še mlada Luka Novak iz Jadrana in Miha Knafelc iz Kopra. Bistvenih odhodov ni bilo, tako da bo imel Aljoša Čotar na voljo še močnejšo ekipo od tiste, ki je nastopala lani. To je bilo opazno tudi na zadnjih pripravljalnih tekmah, ko so ribiči visoko premagali Jadran (7:2) in italijanski Kras (4:3). Za razliko od prejšnjih let bo Izola tokrat že od začetka lahko igrala na prenovljenem domačem stadionu, sezono pa bo odprla z (vsaj na papirju) nekoliko lažjo gostujočo tekmo v Ilirski Bistrici.

Drugi kandidat za visoka mesta naj bi bil Tabor, ki je bil lani resda šele deveti, a so poleti v Sežani kar resno poprijeli za delo. Najprej so poskrbeli za spremembe v igralskem kadru, ki so se mu pridružili vratar Haris Hasanbegović iz Postojne, Luka Tragin iz Gorice, Luka Stepančič in Andrej Lukač iz Jadrana (Dekani), Klemen Dokič iz Komna in Matej Rojc iz Jadrana (Hrpelje-Kozina). Omenjeni igralci naj bi prevzeli pomembne vloge v ekipi in ob tem tudi nadomestili odhode Tribušona, Jerkiča in P. Baruta. Poleg tega so v klubu z občino podpisali pogodbo za izgradnjo tribun in slačilnic na domačem objektu, do sprememb pa je prišlo tudi na formalnem področju. Sežanski klub se bo namreč zopet imenoval NK Tabor, vrnili pa so tudi legendarni stari grb, pod katerim so rdeče-črni nastopali tudi v zlatih prvoligaških časih. Na podlagi vsega tega v vodstvu napovedujejo boj za drugo ligo, varovanci Davida Kompare pa bodo morali to potrditi še na igrišču. Za enkrat deluje dobro, po zmagi z Muggio in remiju z Ilirijo so Kraševci na pokalni tekmi v torek namreč premagali drugoligaški Aluminij in se tako prebili v drugi krog. Zdaj bodo morali formo potrditi še v prvenstvu, kjer jih v prvem kolu čaka obračun v Piranu.

Ambicije ostalih so precej bolj vprašljive. Brda, ki so lani zasedla osmo mesto, so ostala brez večjega dela ekipe, saj so se zaradi dogodkov v Gorici številni posojeni igralci vrnili domov. Brici se bodo tako v novi sezoni bolj naslonili na domač kader, kar pa ni nujno slabo, saj je očitno, da lanska goriška kombinacija kljub papirnati kvaliteti na terenu ni delovala najbolje. Dolg neuspeha je plačal tudi trener Florijan Debenjak, tako da bo moštvo v novi sezoni vodil domači strateg Dimitrij Mavrič. Ta bo stavil predvsem na izkušene domačine na čelu z Živcem, novinci pa so Krasniqi, Batič, Fortunat, Zuljan Simčič (vsi Gorica), Rožič, Mavrič (oba Adria) in Tribušon (Tabor). Začetek sezone ni bil ravno po željah rdeče-belih, saj so pokalno tekmo na Prevaljah proti Korotanu izgubili, priložnost za popravljanje gostujočega vtisa pa bo že ta vikend v Cerknici. Podobnih sprememb so bili deležni tudi pri Jadranu, ki sodeluje s Koprom, le da bodo tu določene odhode lanskih mladih sil nadomestili »neki novi klinci« iz Kopra. Povprečna starost ekipe bo tudi v novi sezoni očitno okrog 20 let, najbolj pa bi se znal poznati odhod odličnega strelca Smrtnika, ki je odšel v Radomlje. Tudi pesjani so letošnjo sezono začeli s pokalnim porazom, doma proti Zavrču, medtem ko so na prijateljskih tekmah igrali dokaj spremenljivo. Mlada četa starega lisjaka Švicka Jermaniša ligaški del začenja doma proti Biljam.

Od staroselcev bo tu še Ajdovščina Škou, ki je prav tako doživela nekaj sprememb. Moštvo bo v novi sezoni vodil dvojec nekdanjih nogometašev Primorja Vidic – Kalin, ki je skupaj v prvi ligi zbral čez 200 nastopov. Te izkušnje naj bi še kako pomagale pri vodenju mlade ekipe, ki je lani zasedla skromno deseto mesto. Med pripravami so oranžni odigrali tudi dve tekmi proti primorskima drugoligašema, ki pa so ju po pričakovanjih izgubili. Ligaški tekmeci naj bi bili primernejši, predvsem prvi, Ajdovci bodo namreč v sezono krenili s tekmo v Mirnu. Tudi tam med premorom ni bilo bistvenih sprememb, moštvo je zapustil Frelih, prišel je Jerkič, pridružilo pa se je nekaj bivših mladincev. Ekipo Adrie bo še naprej vodil Igor Mozetič, cilj pa bo najverjetneje enak kot lani, miren obstanek v ligi. V sredo Mirencem ni šlo najbolje, saj so doma morali priznati premoč novemu prvoligašu iz Radomelj kar z 1:6, realnejšo oceno pa bo dala omenjena tekma proti Ajdovcem. Čeprav bo šlo za edino uvodno tekmo, v kateri se bosta med seboj pomerila tekmeca iz lanske sezone, pa bi srečanje pri Štantu težko označili za obračun kroga.

V zgornjo polovico lestvice si želijo tudi pri Ilirski Bistrici, ki se je lani šele na zadnji tekmi spretno in srečno uvrstila v višji rang. Nekdanji Transport je bil razmeroma reden in uspešen član takratne tretje lige, po izpadu leta 2002 pa si ni več prav opomogel in tudi zadnja epizoda dve leti nazaj se ni končala ravno najbolje. Zdaj želijo v Ilirski Bistrici začeti novo zgodbo in se za začetek vsaj stabilizirati v tej (roko na srce) ne najmočnejši ligi. Za treninge so pred časom uredili stari legendarni »Kampo«, moštvo pa je prevzel Mitja Zatkovič, ki je še lani deloval kot trener-igralec. Letos naj bi se ob številčnem kadru in nekaj okrepitvah odlični napadalec posvetil predvsem delovanju s klopi, a glede na mogoče zasuke tekom dolge sezone tudi njegovi nastopi niso izključeni. Med novinci omenimo Dragana Meša iz Kort in Leona Kuduzovića, ki je nazadnje igral za Naprijed iz Hreljina, vijolični pa bodo sicer stavili predvsem na domače adute. V pripravljalnih tekmah so Bistričani igrali kar dobro, izpostaviti pa gre predvsem remi z močnim drugoligašem iz Ankarana. Športni center Trnovo, ki sicer še vedno čaka na prenovo, bo na prvi tekmi gostil izredno močno ekipo Izole, tako da se v Ilirski Bistrici po daljšem času spet obeta bolj kvaliteten nogomet.

Podobno še toliko bolj velja za drugega novinca z notranjskih koncev, lani tretjo Cerknico, ki se je po prvi zavrnitvi tokrat le odločila za napredovanje. Cerkničani s tretjo ligo kakih bistvenih izkušenj nimajo, saj so pred več kot desetletjem tam nastopili zgolj enkrat, pa še to precej neuspešno. Tudi tokrat si Notranjci ne delajo iluzij in bi bili vsekakor zadovoljni že z obstankom. Kaj več bi morda lahko dosegel Portorož-Piran, ki se je že lani izkazal z nekaterimi dobrimi rezultati v EPNL, zdaj pa bo ekipa Ivana Patariča skušala mešati štrene še v višji ligi. Moštvu se je med drugim pridružil Bojan Đukić, ki ima izkušnje tudi iz prve lige, ostajata pa tudi oba odlična strelca, Šabanagić in Lizalović. Gusarji so bili pred desetimi leti sedmi, tokrat pa verjetno ciljajo še na kakšno mesto višje. Začetek skoraj ne bi mogel biti težji, prvi gost stadiona pod obzidjem bo namreč favorizirani Tabor. Dobro bi lahko šlo tudi Biljam, ki so v četrtem rangu suvereno slavile in bodo zdaj končno nastopale tam, kjer so želele že lani. Moštvo bo v novi sezoni vodil nekdanji igralec Primorja Šefik Mulahmetović, prvo ime pa ostaja izkušeni Tomaž Žniderčič. Za uvod bodo Biljenci gostovali v Dekanih, kjer jih nedvomno čaka težka naloga in že prvi pravi preizkus moči lige.

Pari 1. kroga 3. SNL zahod:
ADRIA : AJDOVŠČINA ŠKOU
ILIRSKA BISTRICA: MNK IZOLA
PORTOROŽ PIRAN :TABOR SEŽANA
CERKNICA : BRDA (vse v soboto ob 17:30)
JADRAN DEKANI : BILJE (nedelje ob 17:30)

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Cirkulane ostajajo strupene za Bistrico, ki bo 2. SNL lovila z lepo prednostjo

S tekmo v Cirkulanah se je končal jesenski del tudi v vzhodni polovici 3. SNL. Vodilni Bis…