Tri tedne po prvi in en teden po drugi se na zelenice vrača tudi zahodna skupina tretje lige. Stanje na vrhu je po prvem delu izjemno izenačeno, nekaj klubov ne skriva ciljev po napredovanju in zdi se, da so najboljša moštva  dobro pripravljena za odločilni del. Že za uvod bomo videli kar dve medsebojni tekmi najboljših, ki bi lahko v določeni meri že nakazali nadaljnji potek prvenstva.


V soboto se bosta na trboveljskem stadionu z umetno travo pomerila za mnoge glavna favorita prvenstva, domači Rudar ter TKK Tolmin, kot se po novem imenuje ta severnoprimorski klub. Pri knapih se je stanje po redni skupščini, menjavi uprave in prihodu novega predsednika Ervina Renka očitno umirilo, cilj kluba pa ostaja boj za drugo ligo. Po odhodu izkušenega Klančarja in prihodu Šergana iz Šenčurja je ekipa morda malenkost izgubila, toda s svojo značilno igro je vsekakor sposobna premagati tudi goste in Tolmina, ki bodo na gostovanje prišli brez kaznovanih Jarca in Kalakovića, ki imata zaradi kartonov prepoved igranja. Glede na jesenske predstave bi Rudar sicer težko označili za favorita, toda forma na pripravljalnih tekmah z drugoligaši in prednost domačega terena bi lahko prevesili tehtnico, kar bi dalo potrditev domači ekipi in verjetno naredilo prvenstvo še bolj zanimivo.

Na drugi strani bo stal Tolmin, ki je dobil jesensko medsebojno tekmo, v skupnem seštevku pa ima za 10 zadetkov boljšo gol-razliko in je statistično v rahli prednosti. Toda še pomembnejša od statistike je situacija v tolminskem klubu, ki je pozimi dobil že omenjenega novega generalnega sponzorja TKK in tudi nekoliko prevetril ekipo Davida Kanalca, v katero se ob bratih Sokanović vrača tudi prvoligaški kaliber Volarič. V napovedih delujejo Tolminci izredno samozavestno in najbolj jasno od vseh napovedujejo prvo mesto, toda to bo treba potrditi tudi na igrišču. Tekma v Trbovljah tako za spremljevalce tretje lige prihaja kot naročena, saj bi si težko zamislili težje gostovanje in boljšo publiko,  kot jo imajo v Zasavju.

Drugi predstavnik tistega konca in še zadnji člen v vodilni trojki, ki bo ta vikend odločila o prevzemu vrha lestvice, torej Zagorje, tokrat čaka na Gorenjce. Kar se tiče uradnih napovedi in ambicij pri tem klubu niso tako jasni in glasni kot pri tekmecih, saj finančna situacija kot smo že navajeni iz zadnjih let ni ravno rožnata. Kljub vsemu so proletarci jeseni prikazali največ in tako začenjajo pomladni del s prve pozicije, katero si številni navijači seveda želijo ohraniti vse do konca. Mlada domača ekipa okrepljena z Vodebom iz Krškega je tega bržkone sposobna, je pa vprašanje kako bo reagirala ob morebitnem pritisku v zaključku. Tudi zasavski rdeči bodo to s težkimi tekmami preizkusili kar takoj, saj jih v Kranjčanih čaka eden najtežjih naprotnikov.

Gre seveda za četrtouvrščeno Zarico, ki prav tako še ni rekla zadnje v boju za najvišja mesta. Z eno samo zmago Kranjčani sicer ne bi prevzeli vodstva, toda že s tem bi se situacija lahko povsem zapletla in v dolgem pomladanskem delu je vsekakor možno še marsikaj. Česa je kar močno okrepljena ekipa zmožna je težko reči, v klubu pa napovedujejo predvsem kvalitetne predstave. Za te naj bi ob razigranem kapetanu Robniku poskrbela še novinca Stojnić in Božičič, ob katerih bi se tudi mlajši igralci lahko izognili začetniškim napakam, ki so rdeče vrage nekajkrat stale točk. Če bo trenerju Zupančiču uspelo dobro uigrati moštvo, v katerem nastopa tudi kar nekaj prvoligaških mladcev na posojah in dvojnih registracijah, bo tudi Zarica lahko vse do konca izredno visoko.

Ostali bodo poizkušali presenetiti iz ozadja, pri čemer med kvalitetnejše zasedbe verjetno sodita predvsem Brda in Izola, ki se bosta med seboj pomerili v Vipolžah. Ekipa Florijana Debenjaka, ki je lani postala praktično filiala filiale, v jesenskem delu kljub izkušnjam in kvaliteti ni funkcionirala najbolje in ima že ogromen zaostanek za najboljšami. Brici bodo tako skušali spomladi verjetno predvsem popraviti vtis in motivirati goriške igralce za igranje v tretjeligaški druščini. Manj težav z motivacijo naj bi imeli Izolani, ki jih naslednji teden čaka prva uradna tekma na prenovljenem mestnem stadionu. Okrepljena z Gavričem, Tomažičem, Mehićem in drugimi bi si četa Aljoše Čotarja z morebitnim uspehom v Vipolžah pripravila lepo popotnico za tretjeligaški spektakel proti Rudarju.

V Ivančni Gorici se bodo domači zoperstavili Jezeru iz Medvod, obe ekipi pa kljub nekoliko slabšim rezultatom razpolagata z dobrima zasedbama in znata biti spomladi nevarni marsikomu. Ivančani bodo tokrat računali tudi na nekatere »odpadnike« Olimpije in Triglava, Medvodčani pa bodo v spomladanske boje optimistično krenili na krilih dobrih predstav na pripravljalnih tekmah. Glede na zaostanke, prednosti in napovedano reformo tekma najverjetneje ne bo odločala o ničemer, a si vseeno (morda ravno zradi tega) gledalci lahko obetajo lepo predstavo.

Sežanski Tabor v spomladanski del vstopa s strarim grbom in novim trenerjem Davidom Komparo, glavna zvezda prestopnega roka pa je nedvomno izkušeni Barut, ki se vrača v domače kraje.Za uvod bodo rdeče-črni gostili Kamnik, ki naj bi po videnem jeseni ne imel nikakršnih možnosti ne na tej tekmi ne v celotnem prvenstvu, toda pustimo se presenetiti. Moštvu se je namreč med drugim priključil nekdanji prvoligaški igralec Tabot in morda bo na igrišču vse skupaj čudežno izgledalo povsem drugače.

Med seboj se bosta pomerili še dvanajsto in trinajstouvrščeni ekipi Adrie in Ajdovščine, kar bi v normalnih pogojih zadostovalo za izredno napeto tekmo, tako pa odločitev nogometne zveze zadeve nekoliko spreminja. Kakorkoli, odločitve še niso dokončne, nihče ne ve kaj bo z zadnjeuvrščeno ekipo in tudi Kamnik bi se teoretično lahko dvignil, zato nobeno moštvo ne bo želelo tvegati zapletanja lastne situacije in potem čakati na odločitve drugih. Zmaga torej prinaša mir pred nadaljevanjem, kdo bi jo lahko dosegel pa je težko reči, saj sta ekipi izredno izenačeni. Jeseni je v Mirnu slavila Adria.

Zadnja tekma bo v Stražišču, kjer bo domača Sava pričakala dekanski Jadran. Domači, ki bodo nastopili okrepljeni z odličnim vratarjem Pečnikom, za spomladanski del še niso uspeli uradno potrditi trenerja, gostujoča ekipa »Kopra B« pa nadaljuje v podobni zasedbi kot jeseni. Tudi ta tekma ne odloča o ničemer, glede na siceršnje predstave omenjenih klubov pa se tudi tu pričakuje odprta igra po godu gledalcev.

Pari 14. Kroga 3. SNL zahod:
TABOR SEŽANA : CALCIT KAMNIK
SAVA KRANJ : JADRAN DEKANI
RUDAR TRBOVLJE : TKK TOLMIN
IVANČNA GORICA : JEZERO MEDVODE
SAVA KRANJ : JADRAN DEKANI (vse v soboto ob 15:30)
AJDOVŠČINA ŠKOU : ADRIA
BRDA : MNK IZOLA
ZAGORJE : ZARICA KRANJ (vse v nedeljo ob 15:30)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga zahod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Žalosten zaključek na zahodu, Tolmin do zmage brez boja

Zadnji obračun zahodne skupine 3. SNL med ekipama Tolmina in Postojne ni bil odigran in bo…