Pred dnevi smo se v članku že dotaknili kadrovskih sprememb v zahodni skupini 3. Slovenske nogometne lige, predvsem v smeri prihodov, v tokratnem članku pa preverjamo še stanje v vzhodni skupini, kjer se za vrh lestvice praktično borita le še dva kluba – Dravinja in Drava, medtem ko je gneča nižje po lestvici zelo zgoščena. Za razliko od klubov v zahodni skupini 3. SNL pa v klubih iz vzhodne polovice v januarskem prestopnem roku niso posegali po “zvezdniških” prestopih, saj se je med tretjeligaše preselilo bolj malo igralcev s prvoligaško kilometrino. Moštvo Ljutomera je okrepil Rok Buzeti, medtem ko sta v Beltince vrnila Leon Sreš in Dejan Nemec, ki pa se bo posvetil vlogi tehnične vodje.


Slovenjekonjiški Dravinji po polovici sezone kaže odlično, saj je moštvo trenerja Simona Sešlarja na poti k ekspresni vrnitvi med drugoligaše, kar je tudi klubski cilj. Moštvo je v jesenskem delu sezone ostalo neporaženo, točki pa so izgubili le dvakrat in sicer po remijih z lendavsko Nafto in Malečnikom, nasprotnik pa je uspel mrežo Dravinje zatresti vsega petkrat. Dravinja je pred spomladanskim delom sezone doživelo nekaj sprememb, saj je Nejc Stres odšel v Avstrijo, Januš Štante in Rok Kropej, ki sicer jeseni nista dobila veliko priložnosti, pa sta prenehala z aktivnim igranjem. Sešlar je izgubil tudi Nejca Plesca, ki je v Slovenskih Konjicah igral na dvojni registraciji. Moštvu se je priključil Črt Čander, ki je znova pričel s treningi, Jakob Jelenko pa se bo po poškodbi kolena vključeval postopoma. Priložnost pa bi lahko spomladi dobil tudi kakšen od perspektivnejših mladincev.

S čvrsto obrambo so se izkazali tudi pri najbližjem zasledovalcu Dravinje – ptujski Dravi, ki bo spomladi skušala nadoknaditi zaostanek za vodilnim klubom. Ptujčani so se po slavju v ptujski Superligi dobro znašli med tretjeligaši, saj je obramba na trinajstih tekmah klonila vsega sedemkrat. Varovanci trenerja Franca Fridla so ob dveh remijih z Aha Emmi Bistrico in Rakičanom, dvakrat morali priznati tudi poraz. Zanimivo, Dravinja in Rakičan sta slavila v gosteh. Tudi moštvo iz najstarejšega slovenskega mesta je pred spomladanskim delom sezone doživelo kar nekaj sprememb, saj so se od ptujskega Športnega parka poslovili Matej Rumež, Matija Goričan, Naser Kajtazi in Boštjan Frangež. Dres Drave pa bo spomladi nosila četverica novincev, Triglav je na posojo poslal Luko Lavrinca, Maribor pa  Marcela Vezovnika, moštvu trenerja Fridla pa sta se priključila še Tadej Strelec in Rok Kajzer.

Foto: Franc Fridl
Trener Drave Franc Fridl bo skušal spomladi ujeti vodilno Dravinjo. Foto: Lado Vavpetič

Naziv najbližjega zasledovalca vodilnega dvojca je po koncu jesenskega dela sezone pripadel moštvu Odrancev, ki ohranja kontinuiteto visokih uvrstitev pa čeprav so se jeseni po odličnem spomladanskem delu prejšnje sezone rezultatsko precej lovili. Roman Gostan, ki je s petnajstimi zadetki tudi prvi strelec tekmovanja, je vodil najboljši napad lige, nekoliko slabše je šlo Prekmurcem v obrambi. Prihodov v zimskem prestopnem roku ni bilo, zato pa trener Rudi Viher upa na uspešno vrnitev poškodovanega dvojca – Nikole Tompa in Denisa Vogrinca. Moštvo je zapustil branilec Saša Levačić, ki bo kariero nadaljeval pri severnih sosedih. Klub je dobil novega predsednika, Branka Ferenčaka je zamenjal nekdanji nogometaš kluba Damjan Zakojč, pri delu pa mu bo pomagal podpredsednik Alen Hajdinjak.

Kar malce presenetljivo so se na četrtem mestu znašli nogometaši Ljutomera, ki izkoristili izenačenost tekmovanja in na tekmah z neposrednimi konkurenti pridno nabirali točke. Trener Boštjan Zemljič bo lahko spomladi računal tudi na nekdanjega člana Mure, Maribora, Nafte, Gorice in Zavrča Roka Buzetija, Andrej Fajfar pa je futsal gol zamenjal za veliko igrišče. Po nekaj spremembah so se ozrli tudi v Lendavi, kjer so se po preboju iz Pomurske lige tudi v tretjeligaškem tekmovanju dobro znašli. Lendavčani se pri oblikovanju igralske zasedbe poslužujejo podobnega scenarija kot Zavrčani, saj tudi barve Nafte brani kar nekaj nogometašev iz bližnjih krajev Hrvaške in Madžarske. Moštvo so namreč okrepili s tremi Madžari in enim Hrvatom. Peter Szabo, László Czövek, Tamas Kovacs in Vilim Puclim bodo zaostrili konkurenco v moštvu madžarskega strokovnjaka Imreja Nemetha.

Navijaška skupina Gorgone bo tudi spomladi glasna spodbuda za nogometaše Nafte. Foto: Jure Banfi
Navijaška skupina Gorgone bo tudi spomladi glasna spodbuda za nogometaše Nafte. Foto: Jure Banfi

Presenetili so tudi pri Rakičanu, ki po nekaterih informacijah razpolaga z najmanjšim proračunom v 3. SNL vzhod. Trener Feri Cifer je poleti sestavil konkurenčno zasedbo, pred spomladanskim delom prvenstva pa se je moštvu priključilo še nekaj novincev, ki bodo skušali zaostriti konkurenco v šestouvrščenem moštvu. Danijel in Tadej Faršang sta prišla iz Hotize, Uroš Kos iz Čarde, Tadej Cipot in Mihael Karas pa sta nazadnje igrala v Avstriji. Prijetno presenečenje predstavlja tudi ekipa Malečnika, ki je ob Nafti edino moštvo, ki je jeseni Dravinji uspelo ukrasti točko, obenem pa je bilo moštvo trenerja Petra Breznika jeseni poraženo vsega dvakrat. V mladem moštvu, ki sta mu jeseni pomagala tudi izkušena Suad Fileković in Sebastian Berko, bo tudi spomladi igral Rok Sirk, sicer napadalec Maribora, ki je v pripravljalnih tekmah prikazal dobro formo. Novinci pa so Aljaž Knezar, Miha Likovič, Nenad Rogić, Vito Šimonka in Miha Zajc.

Če lahko za Rakičan in Malečnik trdimo, da predstavljata eno prijetnejših presenečenj jesenskega dela sezone, pa z doseženim ne morejo biti zadovoljni v Beltincih, kjer so si pred pričetkom sezone želeli uvrstitve med prvih pet ekip. Čeprav zaostanek za tretjeuvrščenimi Odranci znaša le štiri točke, pa v taboru Beltinčanov, ki so se lani dolgo borili za preboj med drugoligaše, ne morejo biti zadovoljni, saj je moštvo doživelo kar šest porazov. Po neuspeli epizodi pri Zavrču se je v Beltince vrnil Leon Sreš, ki bo spomladi moči združil s starejšim bratom Dejanom, s katerim sta bili v preteklih letih ponavadi konkurenta na igrišču, v klub pa se je vrnil tudi bivši reprezentančni vratar Dejan Nemec, ki bo odslej tehnični vodja ekipe, po potrebi pa bo tudi rezervni vratar. Iz posoje se je v Beltince vrnil Sašo Azola, ekipo trenerja Gorana Gutalja pa sta na lastno željo zapustila Gregor Pavel in Mitja Šemen.

Leon Sreš bo spomladi igral za Beltinci, kjer bo moči združil s starejšim bratom Dejanom. Foto: Aleš Cipot
Leon Sreš bo spomladi igral za Beltinci, kjer bo moči združil s starejšim bratom Dejanom. Foto: Aleš Cipot

Med klubi iz spodnje polovice lestvice so bili med prestopnim rokom precej dejavni pri Tromejniku iz Kuzme, v ekipo trenerja Dominika Kovačiča, ki je ostal brez Dejana Šnurerja, pa so prišli Tadej Hari, Sebastian Rajnar, Andrejek Szabolcs in nekdanji član Domžal Tobias Mencigar, ki bodo zaostrili konkurenco v moštvu. V Šmarju pri Jelšah je trenersko funkcijo prevzel Leopold Kores, ki spomladi ne bo računal na nekdanjega nogometaša Aluminija Žigo Vraničarja, saj s šestimi zadetki prvi strelec moštva kariero nadaljeval v Avstriji. Novincev ni, so pa k članskemu moštvu priključili nekaj mladincev in dva najobetavnejša kadeta. Po trenerski spremembi so posegli tudi pri Gradu, novi trener je Robi Glavina, v klub se je vrnil Niko Vrabelj, novinec pa je tudi Karlo Balent. Skromni z novinci so bili tudi pri dvanajstouvrščenem Šentjurju, kjer sta se moštvu priključila dva nogometaša celjskega Šampiona Jernej Lampret in Klemen Novak.

Težka naloga je spomladi pred zadnjeuvščenim dvojcem, ki si je po neuspešnem jesenskem delu nabral že lep zaostanek za mesti, ki ohranjajo obstanek v ligi. Morda pa bo tudi zadnje mesto dovolj, da AHA Emmi Bistrica in Čarda ne izpadeta iz tretjeligaškega tekmovanja, seveda, če bo prišlo do sprememb tekmovalnega sistema. Bistričani so k moštvu priključili pet novih nogometašev, novinci so Mario Damše, Amadej Cungl, Aljaž Leskovar, Tim Bezjak in Urban Obrovnik. Po številnih spremembah so posegli tudi pri klubu iz Martjancev, ki je obilo kadrovskih sprememb doživel že jeseni. Novi trener Štefan Škaper bo lahko spomladi računal na Marka Bagarija, Daniela Cifra, Aleksa Horvata, Mišela Legeniča, Boruta Puhana, Matjaža Vöröša in Sandra Zadravca, moštvo pa je zapustil nekdanji vratar Mure Filip Drakovič, ki bo kariero nadaljeval pri drugoligašu iz Radomelj.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga vzhod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Derbi Posavja v izdihljajih tekme pripadel Brežičanom, Drava ostaja na vrhu

Po tem, ko nas je pretekli vikend vreme oropalo treh tekem, je bil to soboto (z izjemo tek…