Lendavi bo nocoj vsaj za en dan pripadel naziv slovenske nogometne prestolnice. Upamo si trditi, da se bo prav na tribunah lendavskega Športnega parka zbralo največ ljubiteljev najpomembnejše postranske stvari na zemeljskem obličju, saj se bosta v prekmurskem derbiju udarila stara rivala – Nafta in Mura.


Pričakovanja lendavske zasedbe je že pred dnevi predstavil novi strateg Franc Fridl, ki je še v jesenskem derbiju sedel na soboški klopi, po sobotnem porazu v Turnišču in slovesu Slobodana Đurića pa se je odzval povabilu Lendavčanov in sprejel vodenje modrih. Nekdanji igralec in trener Mure bo v derbi krenil z drugega mesta, saj so se na vrh lestvice 3. SNL vzhod po lendavskem spodrsljaju zavihteli črno-beli. Tekmeca sta v 17 tekmah prejela vsega 11 zadetkov, soboški čuvaj mreže Aleš Luk je nepremagan že 388 minut, kot zadnji pa ga je v dvoboju z Odranci premagal Patrik Horvat. Izkušeni vratar bo skušal tudi v Lendavi podaljšati svoj niz, svoj del naloge pa bodo morali opraviti tudi napadalci, saj je Mura daleč najučinkovitejše moštvo lige – soboška zasedba je dosegla kar 64 zadetkov, 17 več od Nafte.

A v derbijih kot je spopad Nafte in Mura pretekli rezultati, tako kot tudi statistika, ne pomenijo prav veliko, česar se zaveda tudi Arpad Vaš. Z otrokom lendavske Nafte, ki pa se je poleti vrnil v Fazanerijo, smo se pogovarjali včeraj, po zadnjem treningu pred nocojšnjim derbijem. “Verjetno bo moštvo z morebitno zmago v psihološki prednosti. Zmaga bo ekipo v naslednje tekme ponesla z dodatno samozavestjo in samozaupanjem. Upam, da se bo razpletlo po naših željah. Naredili bomo vse, da izpolnimo cilj, ki smo si ga zadali,” se zaveda z desetimi zadetki drugi strelec Mure, ki se je strinjal, da je bil jeseni prav remi z Nafto tisti, ki je črno-bele pahnil v brezno skromnejših rezultatov: “Jeseni smo po derbiju pričeli nizati slabše rezultate. Verjamem, da bi verjetno nadaljevali z uspešnimi rezultati, če ne bi v derbiju v zadnji minuti prejeli izenačujočega zadetka.”

Kot že zapisano, se Lendavčani v derbi podajajo z novim strategom Francem Fridlom, ki večino nogometašev Mure dobro pozna, tudi Arpada Vaša. “Franc Fridl nas je treniral nekaj časa in nas pozna, nekateri bolj, druge manj. Pozna naše prednosti in tudi slabosti, upam pa, da jih ne izkoristil v svojo korist,” poudarja nizkorasli vezist, ki bo verjetno znova tudi ‘tarča’ domače navijaške skupine, saj so Gorgone nekdanjemu ljubljencu poseben ‘sprejem’ pripravile že jeseni. Vaš pravi, da se na dogajanja na tribunah ne bo oziral, ga pa veseli, da si bo derbi ogledalo veliko število gledalcev. Napovedi o predprodaji vstopnic napovedujejo pravi nogometni praznik: “Res je. Čeprav gre za tretjo ligo, se tudi prvoligaši ne bi branili takšnega obiska in vzdušja. Nogometaši za to treniramo in živimo, lahko si zgolj želimo, da bi se to ponavljalo večkrat ter da bi večkrat uživali v takšnih tekmah, tako mi kot tudi gledalci.”

Pred naš mikrofon smo po treningu povabili tudi soboškega stratega Zlatka Gaborja, ki po vrnitvi na klop Mure s svojo ekipo še ni oddal točke. Soboški tretjeligaš je pod Gaborjevo taktirko odigral osem ligaških dvobojev in vknjižil prav toliko zmag. Je nocojšnji dvoboj tudi za Muro že obračun sezone? Če ne v tekmovalnem, pa v psihološkem smislu? “Ne bi dejal, da gre za tekmo sezone. Za nas je pomembna vsaka tekma. Spomladi smo brez prejetega zadetka zmagali vse tri tekme. Lahko smo zadovoljni, smo na prvem mestu. Tekma v Lendavi je za nas kot vsaka druga, z zmago pa hočemo ohraniti prvo mesto. Na igralcih Nafte je večji pritisk, saj so zamenjali trenerja, morajo zmagati, saj igrajo doma, in se želijo vrniti na prvo mesto, s čimer pa se seveda mi ne strinjamo. V Lendavi bomo skušali zmagati,” napoveduje Gabor.

Fridl pozna večino nogometašev Mure, med njimi tudi nekaj zimskih novincev, a Gabor pred derbijem sporoča prav nasprotno: “Do potankosti vemo, kako bodo igrali, oni pa zagotovo ne vedo, kakšna bo naša igra. Pripravljamo nekaj presenečenj.” Bodo presenečenja Muri prinesla zmago?

Foto: Aleš Cipot/Fotolens.si

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najboljša strelca Dobrovc bosta počivala vse do aprila

Znan je epilog medsebojnega obračunavanja Adriana Bloudka in Nicka Hanika Horvata, ki je z…