Napovedali smo polne tribune … bile so prepolne. Natrpane so bile ne le do zadnjega sedeža, ampak do vsakega kotička, ki ga nudita lendavski tribuni. Zagotovo pa ga ni bilo junaka, ki bi pred derbijem prekmurskih rivalov upal dejati, da bo pod lendavskimi griči padlo kar sedem zadetkov. Takšnega bi verjetno vsi označili za zblojenega bedaka, a bi, če bi vplačal stavni listek, s takšno napovedjo mastno zaslužil.


V nasprotju s pričakovanji se je namreč dogodilo prav to. Okrog 2900 gledalcev, da, prav ste prebrali- 2900, več kot na vseh treh včerajšnjih prvoligaških tekmah, je videlo spektakel, ki se ga ne bi sramovale niti največje lige. Odprtih rok bi ga z gotovostjo sprejela tudi Prva liga Telekom Slovenije, ki trenutno pogreša več z lokalnim rivalstvom podkrepljenih spopadov. (Pre)polne tribune lendavskega Športnega parka so videle predstavo vredno naziva (prvoligaškega) derbija. Glede na rezultat, razumljivo, dvoboj ni mogel navdušiti pristašev Mure, ki so v Lendavo priromali v velikem številu. To je bilo ob vožnji proti najvzhodnejšemu slovenskemu mestu moč opaziti tudi na avtocesti, ki pelje od Murske Sobote proti Lendavi.

Po prvi polovici polčasa so gostujoči navijači slavili izdatno prednost, saj so njihovi ljubljenci z dvema zadetkoma Alena Kozarja že vodili z 0:2, a nato predvsem v drugem polčasu nerazumljivo padli. Pravzaprav je bil to epski padec. Padec, ki je bil verjetno še globlji kot tisti slovenske reprezentance v belgijskem Charleroiju, ali pa morda mariborski v sklopu evropske lige, v tekmi s Club Bruggeom. Soboški kolaps v drugem polčasu je na tribunah ponudil obratno sliko kot v prvem polčasu, oživeli so domači gledalci, gostje so utihnili, prej visoko dvignjene šale in zastave pa sramežljivo pospravili na manj vidno mesto.

Gostitelji, ki jih je s klopi prvič vodil bivši soboški strateg Franc Fridl, so s pridom izkoriščali napake v zadnji vrsti Mure, kot pa je razvidno iz povzetka srečanja, pa ni šlo zgolj za srečo in napake nasprotnika, ampak tudi znanje. Zimski prišlek Marko Marciuš, ki je med premorom dvignil precej prahu zaradi spogledovanja z obema rivaloma, je morda že ob koncu prvega polčasa poskrbel za prelomni dogodek dvoboja. Črno-beli so se v končnici polčasa že pomaknili na svojo polovico in bili za to kaznovani z lepim udarcem nizkoraslega hrvaškega vezista, ki je dobro meril z roba kazenskega prostora.

O dogajanju v drugem delu derbija vse pove že pogled na rezultat in video gradivo. Čeprav so varovanci trenerja Zlatka Gaborja zapravili nekaj priložnosti, v dveh se je znašel Rok Zorko, so Lendavčani vstali kot feniks iz pepela in v nadaljevanju igrali svojo tekmo. Za jokerja s klopi se je izkazal še en zimski novinec v zasedbi Nafte. Fridl je pred drugim polčasu v igro poslal Marka Roginića, ki je bil zadetek v polno. 21-letnik je z dolgim korakom lovil globinske podaje soigralcev in prehiteval nasprotne branilce. V 57. minuti je najprej zadel za izenačenje, pet minut zatem izsilil prekršek za najstrožjo kazen, pred koncem dvoboja pa z golom za 4:2 dokončno zapečatil usodo Mure, ki je poklapana zapuščala lendavsko zelenico.

Foto: Jure Banfi

Lendavčani so se po sanjskem preobratu vrnili na vrh ligaške razpredelnice in poskrbeli za slavje svojih pristašev, ki so imeli kaj videti. To velja tudi za nevtralne gledalce, ki jih ravno tako ni manjkalo, obenem pa včerajšnji razplet napoveduje tudi izjemno nadaljevanje prvenstva, ki bo ponudilo še osem krogov, že v naslednjem bo na sporedu nov derbi, v soboški Fazaneriji bodo namreč gostovali Beltinci. Če se bo razpletlo po željah Naftašev in Murašev, pa si morda že čez kakšno leto, dve ali tri v Lendavi in Murski Soboti v povezavi s prvoligaškim nogometom ne bomo prepevali: “Naj ne bodo le spomini, kar ostalo je od starih dni…”

Včerajšnji spektakel je namreč dokaz, da tudi prva liga potrebuje tako Nafto kot tudi Muro, ki pa bosta morala biti, to je potrebno opozoriti, zgrajena na trdnejših temeljih kot v preteklosti. Grenki spomini na bridko slovo od prvoligaških igriščih tako Nafte, Mure in tudi Beltincev so še vedno v glavah prekmurskih ljubiteljev nogometa.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najboljša strelca Dobrovc bosta počivala vse do aprila

Znan je epilog medsebojnega obračunavanja Adriana Bloudka in Nicka Hanika Horvata, ki je z…