Z spomladanskimi tekmovalnimi obveznostmi danes in jutri pričenjajo tudi tretjeligaši iz vzhodne skupine. Dobro leto nazaj je pričetek spomladanskega dela zaznamovalo zelo slabo vreme, zaradi česar je bilo vodstvo tekmovanja prisiljeno nekaj tekem celo prestaviti, letos pa bodo lahko gledalci vsaj sobotne tekme spremljali v lepem vremenu, v upanju da bo le-to vplivalo tudi na dobre predstave nogometašev.


Kadrovske spremembe pri tretjeligaših smo podrobneje predstavili že pred tedni, če pa ste članek zamudili pa si ga lahko preberete na tej povezavi. Novih pomembnejših prihodov v vmesnem času ni bilo, velja omeniti le Davida Tomažiča Šerugo, ki bo ptujski Dravi pomagal pri lovljenju Dravinje.

Ekipi iz Ptuja in Slovenskih Konjic spomladi branili lepo prednost pred zasledovalci, kljub temu, da so si Ptujčani po nekaj spodrsljajih nabrali šest točk zaostanka za jeseni neporaženimi Konjičani, pa zmagovalec vseeno še ni odločen. Moštvo iz najstarejšega slovenskega mesta pa v želji za napredovanje v 2. SNL spomladi ne bo smelo izgubljati točk pri ekipah, iz spodnje polovice lestvice, saj so jeseni le remizirali z Gradom in Bistrico, klecnili pa so tudi proti prvemu presenečenju jesenskega dela sezone – Rakičanu. Varovanci trenerja Franca Fridla bodo spomladanski del sezone odprli z gostovanjem pri dvanajstem Šentjurju, ki so ga jeseni premagali s 3:0. Pri šentjurskih sosedih bodo gostovali nogometaši Dravinje, podobno kot Šentju pa je tudi Šmarje pri Jelšah uvodno dejanje letošnje sezone izgubilo s 3:0. Ptujčani in Konjičani z današnjima nasprotnikoma ne bi smeli imeti pretiranih težav, zato lahko z zagotovostjo trdimo, da bi bilo vse drugo kot tri točke, za oba tabora veliko razočaranje, a se v taboru Šentjurja in Šmarja seveda ne bodo kar tako predali.

Več pozornosti bosta danes pritegnila obračuna štirih sosedov v zgornji polovici lestvice. Mladi ekipi Malečnika in Rakičana sta jeseni pripravili lepi presenečenji, saj so varovanci trenerja Petra Breznika oziroma Franca Cifra izkoristili slabšo formo nekaterih favoritov in se zavihteli v zgornjo polovico lestvice. V obeh taborih so pred spomladanskim delom sezone posegli po kar nekaj spremembah, podobno kot za jesenski obračun, ki se je končal z delitvijo točk, pa bo tudi današnji obračun najverjetneje precej tesen, a velja poudariti, da je ekipa iz obrobja Maribora jeseni doživela le dva poraza. Zanimivo zna biti tudi na obračunu Ljutomera in Nafte. Prleki so izkoristili izenačenost ekip na sredini lestvice in jeseni posegli po četrtem mestu, Lendavčani pa jim z istim točkovnim izkupičkom, obe ekipi sta zbrali 20 točk, dihajo za ovratnik. Ljutomerčani niso posegali po velikih spremembah, bo pa lahko trener Boštjan Zemljič spomladi računal na Roka Buzetija, ki ima za sabo tudi precej prvoligaške kilometrine. Nafta se je držala završkega recepta in svoje vrste okrepila z nogometaši iz sosednje Madžarske in Hrvaške, ki bodo skušali izboljšati igro v napadu, ki jeseni ni bila močnejša stran ekipe. Pred današnjim obračunom so v manjši prednosti gostje, saj domači strateg Zemljič ne bo smel računati na tri kaznovane nogometaše, saj bo Goran Šnajder, Miha Rakovec in Sašo Habjanič izpustili uvodno dejanje spomladanskega dela prvenstva, jeseni so se zmage po zadetku Igorja Beda veselili v taboru Nafte.

V obračunu dna lestvice se bosta v uvodnem spomladanskem krogu pomerili moštvi Aha Emmi Bistrice in Čarde iz Martjancev, ki sta jeseni zbrali vsega šest točk. Ekipi sta se zmage veselili le enkrat, Prekmurci so v predzadnjem dejanju jesenskega dela tekmovanje doma premagali Šentjur, Štajerci pa so bili v gosteh s 4:1 boljši od Šmarja. Bistričani so sicer sezono dobro začeli, na prvih treh tekmah prav tolikokrat tudi remizirali, v gosteh točko ukradli Dravi, nakar so sledili trije tesni porazi z Rakičanom, Malečnikom in Šentjurjem, po visokem porazu v Odrancih pa je forma nogometašev močno padla in nasprotniki so pridno polnili bistriško mrežo. Kljub temu je naziv najslabše obrambe lige pripadel ekipi Čarde, ki je trinajstih tekmah prejela kar 45 zadetkov, s sedmimi zadetki so mrežo ekipe iz Martjancev najbolj napolnili nogometaši Drave in Odrancev. Vodstvo kluba je pozimi poseglo po številnih menjavah, nov pa je tudi trener, Evgena Sapača je zamenjal Štefan Škaper, ki se je pred leti z moštvom Odrancev že veselil naslova prvakov.

Nedelja bo rezervirana za dva prekmurska obračuna, v Kuzmi na Goričkem bodo pri domačem Tromejniku gostovali Beltinci, medtem ko bodo rivali Tromejnika – nogometaši Grada, gostovali pri beltinških sosedih – Odrancih. V taboru Beltincev po jesenskem delu sezone ne morejo biti zadovoljni s prikazanim, saj ekipa trenerja Gorana Gutalja zaseda šele osmo mesto, nogometaši pa so na trinajstih tekmah dosegli le pet zmag. Gutalj bo lahko spomladi računal na nekdanjega vezista Mure in Zavrča Leona Sreša, ki se je v beltinškem Športnem parku pridružil starejšemu bratu Dejanu, v Beltince pa se je vrnil tudi Dejan Nemec, ki pa bo predvidoma opravljal naloge tehnične vodje. Precej nestanovitni so bili jeseni tudi v taboru Tromejnika, saj so igrišče kar sedemkrat zapuščali sklonjenih glav, med drugim tudi na medsebojnem obračunu z Beltinci. Trener Dominik Kovačič je lahko zadovoljen s pripravljalnim obdobjem, saj je moštvo na sedmih tekmah zabeležilo sedem zmag, v napadu pa bo skušal Damirja Čontalo, ki je jeseni dosegel enajst od dvajsetih zadetkov ekipe, razbremeniti obetavni Tobias Mencigar, nekdanji nogometaš Domžal, ki je v pripravah pokazal dobro strelsko formo. Pri Beltincih bo srečanje izpustil Timotej Pavel, več težav s sestavo ekipe pa ima domači strateg, saj bodo zaradi kartonov tekmo izpustili Daniel Mešič, Denis Sukič in Dejan Šnurer.

Po trenerski spremembi so med zimskim odmorom posegli tudi pri Gradu, kjer je Slobodana Djurića zamenjal Robi Glavina. Črno-beli so pred pričetkom priprav doživeli kar nekaj sprememb, novinca pa sta Karlo Vrabel in Niko Vrabel, ki se je vrnil v ekipo. V taboru tretjeuvrščenih Odrancev novincev ni, od standardnih igralcev pa je ekipo zapustil le Saša Levačič, se je pa zato po dolgi poškodbi v moštvo vrnil Niko Tompa. Klub je med zimskim premorom dolgo iskal novo vodstvo, nogometaši pa nekaj časa niso trenirali, zaradi česar je moštvo trenerja Rudija Vihra v manjšem zaostanku za ostalimi ekipami. Jesenski obračun se je končal z nekoliko presenetljivo zmago Grada, a so Odranci v nadaljevanju prvenstva z učinkovito igro v napadu splezali po lestvici navzgor in pred nadaljevanjem prvenstva zasedajo tretje mesto, čeprav so na trinajstih tekmah prejeli kar 22 zadetkov, a so bili najuspešnejši tudi v napadu, saj so dosegli kar 35 zadetkov, 15 od njih je bilo delo prvega strelca lige Romana Gostana, ki je jeseni doživljal svojo drugo nogometno pomlad.

Kot smo že zapisali, se bosta za vrh več ali manj spopadla le Dravinja in Drava, medtem ko bo toliko bolj zadovoljno v boju za preostale pozicije, saj Odrance, ki zasedajo tretje mesto, in enajstouvrščeni Grad, loči vsega šest točk razlike.

Pari 14. kroga 3. SNL vzhod:
AVTO RAJH LJUTOMER – NAFTA 1903
ŠMARJE PRI JELŠAH – DRAVINJA KOSTROJ
AHA EMMI BISTRICA – ČARDA MARTJANCI
FOSILUM ŠENTJUR – DRAVA PTUJ
MALEČNIK – RAKIČAN (vse v soboto ob 15:00)
TROMEJNIK G-SUKIČ – AVTO ŠKAFAR BELTINCI
ODRANCI – GRAD (obe v nedeljo ob 15:00)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga vzhod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Ptujska najstnika potopila Dravinjo

Na umetni zelenici stadiona v Slovenskih Konjicah je Dravinja prvič po petih krogih igrišč…