Že nekaj časa je znano, da bo od prihodnje sezone v 2. SNL igralo šestnajst in ne zgolj deset klubov. Zdaj pa je tudi uradno potrjeno, kakšen bo po koncu letošnje sezone sistem napredovanja iz tretjega v drugoligaški rang tekmovanja.


Igranje v novi sezoni 2. SNL si zagotovijo ekipe med tretjim in osmim mestom lestvice. Deveta in deseta ekipe lige izpadeta v eno od ustreznih štirih tretjih lig, ob izpadlemu prvoligašu pa se ligi pridruži tudi poraženec dodatnih kvalifikacij za popolnitev 1. SNL. Med drugoligaše pa se bo v prihodnji sezoni zaradi omenjene širitve tekmovanja prebilo kar osem tretjeligašev, po dva iz vsake skupine, ki bosta izpolnjevala pogoje za nastop v drugoligaški konkurenci. Klubi morajo namreč za tekmovanje v tekmovanjih NZS pridobiti ustrezno licenco, ki jo podeljuje zveza.

Ob tem je možnost napredovanja v 2. SNL zagotovljena tudi B ekipam prvoligašev, s katero trenutno razpolaga zgolj NK Maribor. “Na podlagi primerjalne analize glede ureditve tega področja v drugih evropskih državah je delovna skupina predlagala tudi spremembo Pravilnika o drugi članski ekipi kluba 1. SNL, in sicer tako, da se drugi članski ekipi kluba 1. SNL omogoči nastopanje v 2. SNL. Namen takšne ureditve je, da se omogoči tekmovanje v kakovostnejšem rangu, hkrati pa se zagotavlja večja konkurenčnost ekip v 2. SNL,” so v obrazložitvi zapisali pri NZS.

Sprememba tekmovalnega sistema 2. SNL je bila sprejeta “na pobudo nogometnih deležnikov in na podlagi izvedenih analiz obstoječega sistema z namenom, da se igralcem po končanem nastopanju v mladinskih kategorijah omogoči čim bolj aktivno igranje v članskih kategorijah na državnem nivoju. Predlog spremembe sistema je obravnavala posebna delovna skupina, ki je pripravila ustrezna izhodišča, za mnenja pa so bili pozvani klubi 1. SNL in 2. SNL, medobčinske nogometne zveze, ZNSS in ZNTS ter Strokovna komisija NZS.”

V NZS so sicer število drugih članskih ekip v 2. SNL omejili na največ štiri, zaenkrat pa ostaja več neznank o popolnitvi tretjih lig.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

V NK Triglav Kranj ponovno iščejo predsednika

V “Orlovem gnezdu”, so se iskanja predsednika v preteklosti že lotili. Prvič s…