Pred tedni smo že objavili članka v katerih smo pisali o bivših prvoligaških nogometaših, ki sedaj nastopajo za klube v 3. SNL vzhod oziroma 3. SNL zahod. V tokrat pregledu pa si lahko v nadaljevanju članka preberete o bivših prvoligaških nogometaših, ki v spomladanskem delu prvenstva nastopajo v 2. SNL. Tako kot v obeh prejšnjih pregledih smo tudi tokrat v obzir vzeli le nogometaše, ki v klubih 2. SNL ne igrajo kot posojeni oziroma na dvojni registraciji. Razen Dravinje Kostroj in Šampiona imajo v vseh preostalih drugoligaših vsaj enega nogometaša, ki je v preteklosti igral v prvoligaški konkurenci. Sicer tudi za Dravinjo Kostroj in Šampion nastopajo nogometaši z izkušnjami iz 1. SNL, vendar imajo vsi status posojenih nogometašev. Za Šampion tako igra posojeni član Celja Žan Horvat, za Dravinjo pa nastopa Marko Radan, sicer član Maribora.


V 2. SNL spomladi po našem štetju nastopa enainpetdeset nogometašev s prvoligaškimi izkušnjami. Največ, kar enajst, jih je članov tretjeuvrščene ekipe lige Krke, katere član je tudi Matko Obradović, ki je bil v preteklosti član Olimpije in Luke Koper, vendar za nobenega od klubov ni odigral uradne tekme v 1. SNL, zato ga nismo zajeli v spodnji razpredelnici. Deset nogometašev z izkušnjami iz 1. SNL igra za prvouvrščeni Zavrč, enega manj pa imajo v drugouvrščenem Roltek Dobu. Pri Beli krajini in Kalcer Radomljah igra šest bivših prvoligaških nogometašev, pet jih igra pri Garmin Šenčurju, trije pri Krškem in en pri Šmartnemu. Kot smo že prej omenili, pri nekaterih klubih igrajo tudi mlajši nogometaši, ki so posojeni iz vrst prvoligaških klubov, ki pa jih v tem članku nismo zajeli.

Največ izkušenj z igranjem v 1. SNL ima Mitja Brulc, ki je na prvoligaških zelenicah zbral 310 nastopov oziroma 22.323 minut. Danes 33-letni napadalec je prvo priložnost dobil v sezoni 1999/2000, ko je pod vodstvom trenerja Marijana Pušnika debitiral v dresu Dravograda. V debitantski sezoni je sicer le dvakrat meril v polno, a se kljub vsemu, tako kot še nekaj takratnih nogometašev Dravograda po uvodni prvoligaški sezoni kluba, uspešno “prodal” v druge slovenske klub. V Novi Gorici pa mu ni šlo najbolje, saj razen devetih rumenih in enega rdečega kartona, v statistiko ni vpisal nobenega zadetka, zato je že v naslednji sezoni 2001/02 ponovno združil moči z Marijanom Pušnikom, ki je tedaj treniral Celje. Brulc je bil član Celja od leta 2001 do 2007, s premorom v letu 2005, ko je za pol leta oblekel dres norveškega Moldeja, kjer pa se ni proslavil in se po pol leta vrnil v mesto v Savinji. V rumeno-modrem dresu je zbral 148 nastopov v 1. SNL in se veselil 35 zadetkov. V sezoni 2007/08 je še tretjič v karieri sodeloval z Marijanom Pušnikom, tokrat pri Mariboru, ki pa ga je zapustil po polovici sezoni in se odpravil na posojo k islandskemu Kópavogsu. V naslednji sezoni je okrepil vrste Kopra, kjer je ostal tri sezone in v 85 nastopih zbral devetnajst zadetkov, po koncu sezone 2010/11 se je vrnil v rodno Novo Mesto, kamor ga je z ambicioznim projektom zvabil bivši član zlate generacije in trenutno športni direktor novomeške Krke Sašo Udovič. Brulc je kapetan ekipe in v letošnji sezoni z enajstimi zadetki tudi prvi strelec moštva in drugi strelec lige, kar dokazuje, da še ni pozabil tresti mrež, ki jih je v 1. SNL skupno zatresel 58-krat.

Le dveh zadetkov manj se je na prvoligaških igriščih veselil prekmurski golgeter Jože Benko, ki je svojo prvoligaško kariero začel v črno-belem dresu Mure, kjer je z osemnajstimi leti debitiral v sezoni 1998/99. A začetki niso kazali na najboljšo kariero, saj v štirih sezonah pri Muri ni dobil veliko priložnosti za dokazovanje, zbral je 21 nastopov in še to večino kot rezervist, edinega prvoligaškega zadetka pa se je veselil v četrti sezoni, ko je zadel proti Mariboru. Nogometno kariero je vmes skorajda že končal zaradi hude prometne nesreče, kljub vsemu pa se je leta 2005 z Nafto vrnil na prvoligaški zemljevid. Član lendavskega kluba je bil dve sezoni, na 55 tekmah pa je zadel 23 golov, kar je bilo dovolj za prvo selitev v tujino, natančneje v grški Iraklis, kjer pa je ostal le pol leta in se že januarja leta 2008 vrnil na prvoligaške zelenice, potem, ko je okrepil vrste domžalskega kluba. V spomladanskem delu sezone 2007/08 je na enajstih srečanjih prikazal odlično formo in se veselil osmih zadetkov. V naslednji sezoni ni bil tako zelo uspešen, na 35 obračunih se je enajstkrat vpisal med strelce, nakar se je poleti 2009 znova odločil za selitev v tujino, tudi tokrat v grško govorečo državo, saj je okrepil ciprski AEK iz Larnace, kjer pa je zaradi neizpolnjevanje pogodbe s strani kluba ostal vsega pol leta, čeprav se je v enajstih nastopih veselil treh zadetkov. Spomladi leta 2010 se je tako vrnil v lendavsko Nafto, kjer ji je s tremi zadetki pomagal do obstanka med prvoligaši, v sezoni 2010/11 pa je znova prikazal odlično formo in v jesenskem delu na osemnajstih obračunih enajstkrat premagal nasprotnega vratarja, tako se je zadetkov veselil na sedmih zaporednih tekmah, ko je zabil devet zadetkov. Odlična forma ga je odpeljala na Kitajsko, kjer je zaigral za kitajskega drugoligaša Hubei Zhongbo, kjer pa znova ni imel sreče, saj so mu že na drugi tekmi zlomili nogo in tako se je še tretja pustolovščina na tujem končala s predčasnim koncem. Leto 2012 je preživel pri vzhodnih sosedih, kjer je branil barve drugoligaša Lombard-Pape. V letošnjem zimskem prestopnem roku pa se je odločil za prestop v Zavrč, kjer zaenkrat kaže izredno formo, saj se je na osmih tekmah devetkrat vpisal med strelce in trenutno zaseda peto mesto na lestvici najboljših strelcev lige.

Janez Zavrl je edini od nogometašev iz seznama, ki ima poleg igranja v 1. SNL, tudi izkušnje z igranjem v članski reprezentanci. Nečak bivšega predsednika NZS Rudija Zavrla, je v članski reprezentanci zbral štiri nastope v času, ko je bil selektor Branko Oblak. Danes 30-letni nogometaš je v 1. SNL debitiral v sezoni 2001/02, ko je Olimpijo vodil Mihajlo Petrović, v dveh sezonah pri članski ekipi Olimpije se je vezist ni naigral, saj je zbral le šest nastopov, zato je v sezoni 2003/04 okrepil vrste mestnega tekmeca Ljubljane, kjer je ostal dve sezoni in se v 48 nastopih osemkrat vpisal med strelce, Ljubljana po koncu sezone 2004/05 ni dobila licence za igranje med prvoligaši, zato je sledil prestop v Domžale, kjer je v jesenskem delu sezone 2005/06 zbral petnajst nastopov in pozimi prestopil v norveški Brann, s katerim je zaigral tudi v nekdanjem Pokalu UEFA, v norveškem prvenstvu pa je zbral sedem nastopov, v tem času pa je zaigral tudi za reprezentanco. Po letu dni na severu Skandinavije, je januarja 2007 postal član še tretjega ljubljanskega kluba v svoji karieri, postal je član Pečečnikovega Interblocka, za katerega je igral dve leti in v tem času zbral 41 nastopov in se enkrat tudi vpisal med strelce, v zimskem prestopnem roku sezone 2008/09 je prestopil v vrste Celja, ki ga je takrat vodil Slaviša Stojanović, s katerim je Zavrl sodeloval še v času igranja pri Domžalah. Celjski dres je oblekel dvanajstkrat, po koncu sezone pa so se začele težave celjskega kluba, zato je prvo polovico sezone 2009/10 preživel pri drugoligaškem Livarju, drugi del pa pri kranjskem Triglavu, s katerim se je po koncu sezone prebil v 1. SNL. V jesenskem delu sezone 2010/11 je za Kranjčane zbral sedem nastopov, pozimi pa prestopil na Kitajsko, kjer je v drugi ligi nastopal za Shenzhen Ruby in zaigral na trinajstih tekmah. Januarja lani je zapustil deželo na daljnem vzhodu in okrepil vrste Kalcer Radomelj, za katere igra tudi v letošnji sezoni.

Za nekoliko nasprotno pot v primerjavi z vrstniki, se je letos pozimi odločil Marko Roškar, ki se je v jesenskem delu letošnje sezone uveljavil v branilski vrsti kranjskega Triglava. V jesenskem delu letošnje sezone je nastopil na osemnajstih tekmah in se z dobrimi predstavami prebil tudi v vrste mlade reprezentance, pozimi pa se je odločil za prestop v 2. SNL, kjer je okrepil Zavrč. 20-letni branilec je sicer v 1. SNL debitiral že s sedemnajstimi leti v sezoni 2009/10, ko je nastopal v dresu ptujske Drave, za katero je zbral devet tekem. Na Ptuju je ostal tudi v sezoni 2010/11, ko so Ptujčani nastopali še v 2. SNL, poleti 2007 pa je zaradi šolanja in tudi propada ptujskega kluba prestopil v vrste ljubljanskega Interblocka in zaigral na devetnajstih tekmah. Lani poleti po razpustu članske ekipe Interblocka pa je prestopil v vrste Triglava, kjer je v jesenskem delu odlično izkoristil priložnost, ki mu jo je namenil trener Siniša Brkić.

Aleš Čeh je le eden od mnogih nogometašev, ki je izziv našel v 2. SNL. Foto: Jure Banfi 

Ime in priimek Trenutni klub Število
nastopov
Število
minut
Število
golov
Rumeni/
rdeči kar.
Klubi v 1. SNL
Amel Mujaković Bela krajina 239 17199 24 64/2 Rudar, Bela krajina, Maribor, Nafta, Celje
Josip Špelić Bela krajina 75 4412 10 8/0 Bela krajina, Triglav
Marko Žagar Bela krajina 50 3035 3 12/1 Bela krajina
Matjaž Lunder Bela krajina 188 15743 8 58/4 Koper, Mura, Drava, Nafta, Maribor
Patrik Bordon Bela krajina 33 1261 3 10/0 Koper, Drava
Tadej Vrščaj Bela krajina 75 6318 0 25/1 Bela krajina
Bernard Stjepanović Garmin Šenčur 46 3808 5 12/2 Triglav
David Bunderla Garmin Šenčur 124 6318 21 13/0 Primorje, Maribor, Koper
Denis Selimović Garmin Šenčur 89 6823 0 35/1 Triglav, Ljubljana, Drava, Primorje
Janez Aljančič Garmin Šenčur 199 14949 5 21/0 Triglav, Olimpija, Ljubljana, Domžale, Maribor
Damir Marijan Garmin Šenčur 30 934 0 4/1 Triglav, Celje
Dario Šmitran Kalcer Radomlje 5 265 0 0/0 Gorica, Celje
Dejan Zadnikar Kalcer Radomlje 31 1174 4 1/0 Interblock, Domžale
Janez Zavrl Kalcer Radomlje 128 9744 9 31/3 Olimpija, Ljubljana, Domžale, Interblock, Celje, Triglav
Jure Škafar Kalcer Radomlje 9 486 0 0/0 Celje, Domžale
Matic Seferovič Kalcer Radomlje 23 1491 0 5/0 Livar, Domžale
Velimir Varga Kalcer Radomlje 138 11629 8 19/0 Domžale
Alen Vučkić Krka 26 1289 0 2/0 Domžale, Olimpija
Anže Košnik Krka 17 932 0 0/0 Triglav
Davor Škerjanc Krka 228 14896 27 38/0 Primorje, Olimpija
Dejan Burgar Krka 65 4287 14 5/0 Triglav
Dino Stančič Krka 17 581 3 2/0 Koper
Domen Božjak Krka 19 1710 0 2/0 Primorje
Gregor Režonja Krka 66 3465 5 12/1 Ljubljana, Celje, Aluminij
Miroslav Cvijanović Krka 169 13987 4 58/5 Primorje, Olimpija
Mitja Brulc Krka 310 22323 58 54/5 Dravograd, Gorica, Celje, Maribor, Koper
Peter Stojanovič Krka 42 1155 0 12/1 Celje, Olimpija, Koper
Volarič Luka Krka 8 314 0 0/0 Gorica
Blaž Dolinar Krško 13 785 2 0/0 Nafta, Aluminij
Dejan Urbanč Krško 141 9329 3 39/1 Celje, Olimpija
Slaviša Dvorančič Krško 134 7863 41 31/0 Domžale, Bela krajina, Celje, Nafta
Aleksander Sašo Avbelj Roltek Dob 5 60 0 1/0 Domžale
Amer Krcić Roltek Dob 57 2784 4 6/0 Domžale
Blaž Mohar Roltek Dob 5 230 0 0/0 Domžale
Blaž Škof Roltek Dob 89 5570 4 15/0 Domžale, Koper, Ljubljana
Denis Mešanović Roltek Dob 14 760 0 1/1 Domžale, Livar
Klemen Kunstelj Roltek Dob 20 1451 1 5/0 Domžale
Luka Prašnikar Roltek Dob 61 2204 7 7/0 Primorje, Rudar, Olimpija, Nafta
Marko Lunder Roltek Dob 63 2599 4 15/2 Domžale, Livar
Nik Cimprič Roltek Dob 8 278 0 2/0 Domžale
Matej Kolenc Šmartno 35 1275 0 3/0 Šmartno, Rudar
Aleš Čeh Zavrč 189 15318 27 45/2 Maribor, Drava, Nafta
Doris Kelenc Zavrč 182 12405 17 15/0 Drava, Rudar, Koper
Dugolin Andrej Zavrč 20 1112 0 5/0 Olimpija
Gregor Fink Zavrč 33 2736 0 2/0 Celje, Drava, Rudar
Jože Benko Zavrč 150 9791 56 30/1 Mura, Nafta, Domžale
Leon Sreš Zavrč 36 1334 1 4/0 Mura
Marko Roškar Zavrč 27 2211 0 10/2 Drava, Triglav
Miha Kokol Zavrč 9 148 1 1/0 Maribor, Nafta
Nino Kouter Zavrč 36 2067 0 8/0 Mura
Rok Buzeti Zavrč 116 8510 5 6/0 Maribor, Nafta, Gorica, Mura

Avtor: Peter Dominko

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V NK Triglav Kranj ponovno iščejo predsednika

V “Orlovem gnezdu”, so se iskanja predsednika v preteklosti že lotili. Prvič s…