Drugoligaši so pred dobrima dvema tednoma zaključili z jesenskim delom prvenstva. Minuli vikend bi morala Šmartno in Krško odigrati še drugi polčas prestavljenega obračuna, a je znova zagodlo vreme in obračun je bil prestavljen v spomladanski del prvenstva. Drugoligaši bodo spomladi odigrali še dvanajst krogov, že sedaj pa je jasno, da se bosta morala Aluminij in Radomlje krepko potruditi, v koliko bosta želela iz vrha izriniti Dob. Dobljani so jeseni le enkrat izgubila in remizirali, zato je prednost enajstih točk razumljiva.


[leagueengine_show_table lid=309 sid=320]

Lahko Aluminij in Radomlje ulovita Dob?

Aluminij kljub izpadu iz Prve Lige ni doživel osipa ogrodja ekipe, saj so Kurež, Drevenšek, Bloudek, Bingo in ostali niso odločili za odhod, s trenerjem Šimundžo pa sta se med “šumarje” preselila Horvat in Vaš. Kidričani so bili tako pred sezono prvi favorit za vrh lestvice in ekspresno vrnitev med prvoligaše, spomladi preostane boj za drugo mesto in morebitno upanje na kakšen spodrsljaj Dobljanov. Slednji so si po nekaj kidriških spodrsljajih v uvodu sezone hitro nabrali lepo prednost pred Štajerci, ki so se pobrali šele po menjavi trenerja. Robert Pevnik je Aluminij vodil na šestih tekmah in jih pet tudi dobil in če bodo rdeče-beli tudi spomladi nadaljevali v podobnem ritmu, jim najmanj drugo mesto ne bi smelo uiti. Nekdanji strateg Drave, Domžal, Olimpije, Mure in Radomelj je uspel popraviti tudi strelsko formo svojih varovancev. Od 25 zadetkov v jesenskem delu prvenstva so Kidričani v zadnjih šestih krogih dosegli kar šestnajst zadetkov in posledično na lestvici ujeli tudi Radomljane, ki so v zadnjih krogih zapadli v manjšo krizo, saj so v zaključku jesenskega dela izgubili ravno z neposrednima konkurentoma iz Doba in Kidričevega. Je pa Radomljane, ki so pred sezono na trenersko klop iz domžalskega kluba zvabili Dejana Djuranovića, v jesenskem delu krasil tudi najboljši napad lige. “Mlinarji”, ki so v tej sezoni sestavili močno in konkurenčno zasedbo, so mrežo nasprotnikov zatresli kar 37-krat, kar je skoraj dva in pol zadetka na srečanje, s prihodom vratarja Brljaka pa so dobili tudi zanesljivega moža na zadnji črti. Radomljane verjetno še najbolj bolita oba poraza proti sosedom iz Doba, na prvem sosedskem derbiju v tej sezoni, ki je ena redkih popestritev drugoligaškega tekmovanja, se je zbralo čez tisoč gledalcev.

Aluminij se je pod vodstvom Pevnika pobral. Foto: Aleš Cipot
Aluminij se je pod vodstvom Pevnika pobral. Foto: Aleš Cipot

Radomljani resda nimajo tako zveneče zasedbe, kot sosedi iz Doba, imajo pa zato v svojih vrstah kar nekaj perspektivnih fantov, ki so tudi letos dokazali svojo vrednost. V prvi vrsti gre izpostaviti mladega Zalaznika, ki se je v preteklosti udeležil tudi priprav mladinske reprezentance in bil v odlični formi predvsem v uvodnem delu sezone. V zaključku sezone je njegovo vlogo prevzel nekdanji član Interblocka in Domžal Vrhunc, ki je štiri od sedmih zadetkov prispeval v zadnjih štirih krogih. Enega od teh je zabil tudi sosedom iz Doba, ki pa ni bil dovolj za točke. Tudi sicer Dobljani v letošnji sezoni niso pokazali veliko slabosti, še najbolj v oči bodi presenetljiv in predvsem visok poraz v Šenčurju, Dob pa je točke izgubil le še na gostovanju v Kidričevem, kjer je remiziral. Četa trenerja Romiha, ki se je po nekaj spodrsljajih v spomladanskem delu minule sezone, v letošnji sezoni utrdil na klopi Doba, tako zasluženo kraljuje na lestvici. Izkušena zasedba Doba je v jesenskem delu odlično odigrala predvsem v obrambi, saj je vratar Vezirović le dvanajstkrat pobral žogo iz svoje mreže.

Zgoščena sredina

Če so se vodilni trije nekoliko odlepili od preostanka lestvice, pa je podobno kot v prejšnjih letih, precej bolj zgoščeno v nadaljevanju lestvice, saj oba novinca med drugoligaši, četrti Veržej in osmi AH Mas Tech loči le štiri točke razlike. Peterico klubov, ki ju ob omenjenih novincih sestavljajo še Šenčur, Šmartno in Krško, v spomladanskem delu sezone čaka boj za prestiž, torej četrto mesto, večina od njih pa se bo najverjetneje sprijaznila tudi s čimprejšnjim obstankom med drugoligaši, saj po vrhu lestvice ne morejo več poseči.

Novinec iz Prlekije, ki sicer med drugoligaši ne igra prvič, je najprijetnejše presenečenje jesenskega dela sezone. Strateg Gabor, ki je pozimi zamenjal  Trenevskega, ki je Gaborja nasledil v Zavrču, je z mariborsko pomočjo sestavil mlado in talentirano zasedbo, ki se je dobro predstavila na drugoligaški sceni. Prleki so sicer v zaključku nekoliko pokvarili dosežek, saj so izgubili tri od štirih srečanj in na teh treh tekmah prejeli kar štirinajst zadetkov. Obramba, ki sicer ni ravno najmočnejše orožje Prlekov, je veliko izgubila z odhodom Vukliševića, ki je po dobrih predstavah v dresu Veržeja, priložnost dobil v članski ekipi vijoličastih. Ob nekaterih Mariborčanih, so priložnost s pridom izkoristili tudi nekateri domači fantje, kot so Mauko, Trstenjak, Lukač, ki je priložnost dobil prav po odhodu Vukliševića, brata Vinković in drugi, na kateri bo spomladi verjetno še več odgovornosti.

Prleki so v primerjavi z drugim novincem iz Primorske pustili boljši vtis. Foto: Jure Banfi
Prleki so v primerjavi z drugim novincem iz Primorske pustili boljši vtis. Foto: Jure Banfi

Šenčur, Šmartno in Krško so podobno kot v prejšnjih letih, tudi letos igrali po sistemu toplo-hladno in si predvsem po zaslugi slabih predstav Šampiona in Bele krajine pred dnom lestvice priigrali kar nekaj točk zaloge. V gorenjskem drugoligašu so pred sezono ostali brez glavnega sponzorja, nekoliko prevetrili zasedbo in priložnost ponudili mlajšim nogometašem, predvsem Nunić, nekdanji član Olimpije, in Košnik pa sta jo dokaj dobro izkoristila. Šenčurjani, ki kot edini še niso zaključili s sezono, saj jih čaka še povratni pokalni obračun z Mariborom, so med sezono ostali brez poškodovanega Aljančiča, se je pa zato v staro jato vrnil vratar Šmajd, trener Pavlin pa v spomladanskem delu sezone pričakuje še več od izkušenih nogometašev.

Krško in Šmartno sta za razliko od ostalih jesenski del zaključila s tekmo manj, saj je obilno deževje kar dvakrat preprečilo dokončanje tekme štirinajstega kroga. V Krškem so morda po zelo dobrem spomladanskem delu prejšnje sezone, jeseni pričakovali določeno nadgradnjo, ki pa ni najbolj uspela. Izkušeni Dvorančić ni imel najboljše pomoči mlajših soigralcev. Krčani, ki so tudi letos precej oklestili proračun, imajo sicer dokaj mlado ekipo, a lahko kaj podobnega trdimo tudi za preostala moštva. Obetavni mladci, ki jih v posavskem moštvu ne manjka bodo morali spomladi slediti stopinjam izkušenega mentorja Dvorančića, ki je jeseni dosegel osem od 22 zadetkov Krškega. Tudi v vrstah Šmartnega najdemo nogometaša, ki vsaj po zadetkih močno izstopa od preostanka ekipe. Lovro Bizjak skupaj z šenčurškim Nunićem zaseda vrh lestvice najboljših strelcev, oba sta v polno merila enajstkrat. Bizjak pa je dosegel več kot polovico zadetkov svojega moštva, še posebej je blestel med drugim in šestim krogom, ko je žogo osemkrat spravil za hrbet nasprotnih vratarjev. In ravno odlična forma mladega napadalca je bila eden glavnih dejavnikov, da je Šmartno nekaj časa zasedala mesta pod samim vrhom lestvice. Kljub temu pa je forma čete trenerja Drobneta v drugi polovici jesenskega dela sezone močno padla, saj na zadnjih sedmih tekmah niso uspeli priti do zmage, zato so pričakovano padli na šesto mesto.

Moštvo Ankaran Hrvatinov se je letos premierno predstavilo v 2. SNL, kamor so se Primorci uvrstili kot zmagovalci 3. SNL zahod. Četa priznanega trenerja Badžima, ki po starosti spada med najizkušenejša moštva lige, pa se je v jesenskem delu še malce lovilo. Ekipa je pred sezono pričakovano ostala brez Jakomina, ki je nogometne čevlje obesil na klin, med sezono pa je klub zapustil tudi Šahinović, ki je bil v lanski sezoni prvi strelec 3. SNL zahod. Ekipa, ki je v veliki meri sestavljena iz nekdanjih nogometašev Kopra, je prikazala nekaj solidnih predstav, vmes zašla v krizo, saj ekipa kar šest tekem ni okusila slasti zmage, za boljši jesenski vtis pa so nogometaši poskrbeli s tremi zmagami v zadnjih štirih krogih, ko so napolnili mrežo Veržeja in Bele krajine.

Šampion in Bela krajina spomladi po rešilno bilko

Šampion in Bela krajina sta jeseni razočarala. Večina javnosti ju je morda pričakovala na dnu lestvice, a so oboji prikazali precej manj od pričakovanj. Celjanom, najmlajši ekipi lige, se predvsem v obrambi pozna neizkušenost in naivnost nekaterih nogometašev, saj so na petnajstih tekmah prejeli kar 43 zadetkov, kar je daleč največ med vsemi moštvi. Ekipo stratega Žilnika je v napadu reševal mladi Škoflek, ki je v tretji drugoligaški sezoni izkoristil ponujeno priložnost in bil vodja ekipe v napadu. V Celju pa ne morejo biti zadovoljni z učinkom Kovača, ki je s 26 leti praktično najizkušenejši član celjske ekipe. Kljub vsemu pa vse ni tako črno kot morda izgleda na prvi pogled, mladi Celjani so namreč kar nekajkrat prikazali povsem solidne predstave, a tudi z nekaj pomanjkanja sreče ostali brez kakšne dodatne točke in v uvodu sezone z remijem presenetili Aluminij, proti Dobu pa so vse do zadnjih minut držali točko. A za obstanek med drugoligaši bo potrebno spomladi zbrati kar precej več točk.

Tudi Belokrajnci ne morejo biti zadovoljni z jesenskim delom sezone, Črnomaljci so v jesenskem delu sezone zbrali vsega tri točke in petkrat zatresli mrežo nasprotnikov. Vmes so nezadovoljni navijači zahtevali odhod vodstva kluba in trenerja Hadžića, ki so želji ugodili in mlado moštvo potisnili v razburkano morje brez pravega vodstva. Belo krajino je v zadnjih krogih vodil stari znanec belokranjskega nogometa, Branko Vrščaj, ki je s povsem domačo ekipo v zadnjih dveh krogih visoko izgubil proti Ankaranu in Radomljam. Več kot jasno je, da Črnomaljce, v kolikor bodo glede na nejasno situacijo sploh nadaljevali z igranjem, v spomladanskem delu sezone čaka hudičevo zahtevna naloga, obeti vsekakor niso najboljši.

V zaključku članka si lahko ogledate še nekaj statistike o gledanosti domačih tekem, doseženih in prejetih zadetkih. Prav tako pa lahko preveriti kdo najboljši strelci in največkrat kaznovani nogometaši 2. SNL.

gledanost
dani goli
prejeti goli
strelci
kaznovani

[author ]Kdo pa je vas najbolj razočaral/presenetil? Kakšna so vaša pričakovanja pred nadaljevanjem sezone? Bo prišlo do preobratov?
Vabljeni k debati o 2. SNL![/author]

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Mariborčani in Bistričani odigrali še eno pripravljalno srečanje

Današnje popoldne so Mariborčani izkoristili za odigranje še enega pripravljalnega srečanj…