Slovenija se je na današnjem uradnem treningu pobližje spoznala z zelenico največjega angleškega nogometnega objekta, ki pod svojo streho sprejme kar 90 tisoč duš. Igrišče, potem ko so ga v minulem tednu razrili krepki možje ameriškega nogometa, ni v idealnem stanju, za dodatne težave je poskrbelo tudi precejšnje deževje, a se s tem v našem taboru ne obremenjujejo.


“Zavedamo se, da bomo morali delati v obrambi in napadu. Vsi se bomo morali podrediti, ne bomo smeli poizkušati narediti nekaj po svoje, čeprav bomo v določenih situacijah morali poseči tudi po tem. Potrebno bo odigrati brez napak, izpadov oziroma slabih minut, ki smo jih v preteklosti že imeli. Vemo, da so Angleži zelo močni iz protinapadov, na to bomo morali paziti in igrati kot ekipa, se po igrišču gor in dol pomikati skupaj ter nasprotniku ne puščati toliko prostora, da bi prišel do nevarnih priložnosti,” je na novinarski konferenci dejal Valter Birsa, ki bi lahko srečanje na kultnem Wembleyju pričel od začetnega žvižga 45-letnega sodnika Olegaria Benquerence. Optimizem in pričakovanja pred jutrišnjim spopadom z reprezentanco, ki v treh tekmah kvalifikacij še ni oddala točke, so po zmagah nad Švico in Litvo visoka, tudi primorski krilni vezist poudarja, da so razlika na tekmah majhne: “Mislim, da ga lahko damo, leta 2009 smo ga že dosegli. Mislim, da so tekme dokaj izenačene, tudi ko je Anglija igrala proti drugim ekipam, so bile tekme dokaj izenačene in brez velikih razlik. Tekma z Anglijo je v preteklosti že pomenila neko prelomnico, saj je po tisti tekmi šlo vse navzgor.”

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

“Zmaga v Londonu bi bila za nas velik preskok, v pomenu kvalifikacij samih in tudi možnosti za preboj na evropsko prvenstvo. Vsi se zavedamo, kaj tekma prinaša z zmago. S pozitivnim rezultatom se nam možnosti glede preboja na prvenstvo odprejo na najboljši možni način. Zavedamo se, kaj lahko izgubimo… Morda se zdi ob gostovanju v Angliji nekoliko čudno izjaviti, da nimaš kaj izgubiti, ampak enostavno, tudi mi lahko kaj izgubimo,” je o morebitni zmagi, kar bi bilo ne glede na vse veliko presenečenje, dejal nogometaš veronskega Chieva. Nekdanji član Milana poudarja, da lahko tudi Slovenija z zmago veliko pridobi, zato so se na tekmeca dobro pripravili. Slovenija je v štirih dneh spoznala slabosti in prednosti domače izbrane vrste, ki jih bo skušala obrniti v svojo korist, še dodaja nogometaš iz Šempetra pri Novi Gorici:“Kot sem že dejal, smo izredno moči po protinapadih. Iz nekaterih normalnih situacij znajo potegniti proti golu, predvsem s hitrimi napadalci, s katerimi so precej močnejši kot v preteklosti. Tudi v zvezni vrsti imajo svojo kakovost in nivo igre, je pa res, da smo dokaj dobro igrali tudi proti prejšnji generaciji, ki je imela izredno dobre skakalce. Vemo pa na kaj paziti pri njihovi igri, s tem smo se že spoznali, jutri pa bomo videli, kako se bomo na njih tudi odzvali. Verjamem, da lahko ob pravem pristopu tudi njim povzročamo težave in zaustavimo njihove najmočnejše adute.”

Domača sedma sila ni mogla niti mimo domačega kapetana Wayna Rooneyja, ki bo jutri odigral jubilejno stoto tekmo v dresu z državnim dresom, Birsa je ob tem dejal: “Rooney je igralec svetovnega kova, kroji vrh nogometa ter zna narediti razliko in odločiti srečanje. Konec koncev igra tudi v največjem angleškem klubu. Ampak sami bomo poizkušali narediti vse, da mu pokvarimo stoto tekmo za Anglijo in našemu kapetanu Cesarju polepšamo izkušnjo ob njegovem jubilejnem nastopu.”3

Iz Londona Jure Banfi in Peter Dominko.

EuroGO

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kekovi izbranci novembra proti Romuniji in Črni gori

Slovenska nogometna reprezentanca bo v novembru odigrala pripravljalni tekmi proti repreze…