Sloveniji v švicarskem Bernu ni uspelo priti do nove uvrstitve v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na Svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Braziliji. Švicarji so z zadetkom Xhake, ki je zadel že na prvi tekmi v Švici, prišli do vseh treh točk in niz nepremagljivosti podaljšali na dolgih štirinajst tekem. V všečni tekmi na razmočeni zelenici sta imeli obe ekipi precej priložnosti, a sta živce napadalcev parala oba vratarja, Sommer in Handanović, sta namreč preprečila kar nekaj zadetkov. Uvrstitve v dodatne kvalifikacije so se tako prvič veselili Islandci, ki so v Oslu remizirali z Norveško. A večina se strinja, Slovenija je uvrstitev na Svetovno prvenstvo zapravila že na prvih štirih-petih tekmah.


Kvalifikacije za SP – 10. krog. Glavni sodnik: Björn Kuipers.
Bern: Stade de Suisse, 25.000 gledalcev.
ŠVICA 1:0 SLOVENIJA
Strelci: Xhaka (74)

Švica: Sommer; M. Lang, Djorou, Senderos, Ziegler, Inler, Dzemaili, Xhaka, Mehmedi (87 Fernandes), Barnetta (71 Kasami), Seferović (71 Derdiyok). Selektor: Ottmar Hitzfeld.
Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Mertelj (79 Ljubijankić), Pečnik (43 Matavž), Kurtić, Kampl (86 Lazarević), Kirm, Novaković. Selektor: Srečko Katanec.

1′ – Iz sredine igrišča so začeli Slovenci, ki napadajo peto zaporedno zmago.
6′ – Slovenci so pogumno začeli tekmo in skušajo z visoko postavljeno obrambo onemogočiti organizacijsko švicarske igre.
7′ – Pritisk na švicarske branilce se je izplačal, naši so prišli do žoge, za strel iz razdalje pa se je odločil Mertelj, Sommer pa je imel z obrambo kar nekaj težav.
8′ – Slovenci so znova krenili v hiter protinapad, iz 25 metrov pa je sprožil Pečnik, a se je eden od Švicarjev dotaknil žoge in jo preusmeril v kot.
11′ – Prva nevarnejša akcija domačinov, a je bil Brečko dovolj pozoren in žogo izbil na robu kazenskega prostora. Nogometaši pa s prvo obetavnejšo akcijo prebudili tudi navijače na tribunah.
12′ – Prvi kot tudi za domačine, a Slovenci niso imeli težav z izbijanjem žoge.
15′ – Nov kot za domačine. Pred golom naših je bil najvišji Seferović, pred Mehmedijem pa je izbil Handanović.
19′ – Naši so po prestreženi podaji hitro krenili v napad, Kampl pa je na robu kazenskega prostora z domiselno podajo zaposlil Kirma, a je Lang uspel izbiti pred Ljubljančanom.
25′ – Slovenci so krenili v hiter napad, a je Kampl predolgo držal žogo, Pečnik pa se je ob podaji znašel v prepovedanem položaju.
28′ – Znova sta bila na delu Kampl in Pečnik, ki je streljal iz desne strani, a je žoga zadela Barnetto in končala za golom.
30′ – Dobre novice tudi iz Osla, saj so Norvežani uspeli izenačiti. Po hitrem protinapadu in podaji Skjelbreda je zadel Braaten.
33′ – Iliću dobrih 24 metrov od gola ni preostalo drugega kot, da spravi nevarnega Seferovića na tla. Kuipers pa je slovenskemu branilcu pokazal rumeni karton.
34′ – Iz prostega strela je z močnim strelom po tleh zagrozil Ziegler, a je Handanović uspel odbiti.
37′ – Nov rumeni karton za slovensko reprezentanco. Pečnik je na sredini igrišča iz hrbta podrl Inlerja, Kuipersu pa je še drugič posegel po rumenem kartonu.
38′ – Na sredini igrišča sta po trku obležala Kampl in Mertelj, Švicarji pa niso ustavili igre in krenili v napad, iz roba kazenskega prostora pa je preko gola sprožil Mehmedi.
39′ – Po odvzeti žogi, so Švicarji znova krenili v hiter napad, še drugič zapored pa je zaključil Mehmedi, sodniki pa so ocenili, da se je žoge dotaknil nekdo od naših.
40′ – Prvi rumeni karton tudi za domače. Kuipers ga je po nevarnem drsečem štartu pokazal Xhaki.
42′ – Kuipers rumeni kartone deli kot vroče žemljice. Struna je ob stranski črti podrl Xhako in tako postal še tretji porumenili v vrstah Slovenije.
43′ – Prva zamenjava pri Sloveniji, Katanec je iz igre potegnil Pečnika, namesto katerega je vstopil Matavž.
45′ – Pritisk Švicarjev se v zaključku prvega polčasa stopnjuje, a se naši zaenkrat uspešno branijo.

46′ – Začel se je drugi polčas, oba selektorja pa pred začetkom drugega polčasa nista posegla po menjavah.
49′ – Izgleda, da prisotnost predsednika FIFA Švicarja Seppa Blatterja, vpliva tudi na nizozemske sodnike, ki so danes nekajkrat s spornimi odločitvami oškodovali slovensko reprezentanco.
51′ – Prvi poizkus Švicarjev, iz 20 metrov je preko slovenskih vrat sprožil Dzemaili.
54′ – Nova nevarnost za slovenska vrata. Iz sredine igrišča je krenil Inler, ki je z lepo podajo zaposlil Seferovića, ki je pred golom iskal Barnetto, ki pa ga je Struna oviral do te mere, da Švicar ni prišel do strela.
55′ – Novaković je po stiku z Djouroujem hitro padel v kazenskem prostoru, sodnik Kuipers pa je le odmahnil z roko.
57′ – Kuipers je znova posegel po rumenem kartonu, po ostrem štartu nad Barnetto ga je pokazal Mertlju.
59′ – Brečko je na levi strani s prekrškom zaustavil Mehmedija, po prostem strelu Barnette pa je nenatančno meril z glavo.
60′ – Nevarna akcija Slovencev, Struna je imel na levi strani veliko prostora, skušal žogo poslati pred gol, a je Djorou podajo blokiral.
63′ – Nova hitra akcija Slovencev. Kampl je krenil v hiter napad, meril proti daljši vratnici, a je Sommer prebral njegovo namero. Mladi vezist je imel morda boljšo opcijo na drugi strani, kjer je na podajo čakal Novaković.
65′ – Svojo desnico je preizkusil tudi Kurtić, ki je streljal iz razdalje, a sta žogo v kot preusmerila kar dva Švicarja.
66′ – Po kotu naših so domači ekspresno krenili v napad in imeli kar štiri nogometaše, v slovenski obrambi pa sta ostala le Brečko in Struna, ki se je izkazal in blokiral strel Dzemailija.
71′ – Švicarski selektor Hitzfeld je posegel po dveh menjavah. Seferovića je zamenjal Derdiyok, Kasami pa je vstopil namesto Barnette.
72′ – Tokrat je Slovenijo dvakrat rešil Handanović, najprej je žogo odbil pred Derdiyokom, nato pa jo je snel še iz noge Xhake.
73′ – Slovenci so po obrambi Handanovića krenili v hiter napad, a se v zaključku preveč zapletli, Novaković pa je iz obrata streljal preslabo.
74′ – GOOOL! Švicarji so zasluženo povedli. V zadnjih minutah so imeli kar nekaj priložnosti, prvo pa je priložnost v gol pretvoril Xhaka, ki je po podaji Dzemailija lepo zadel iz 20 metrov.
75′ – Naši so se hitro odzvali, a je Kampl iz bližine zadel le zunanji del mreže.
79′ – Sloveniji ne preostane nič drugega, kot popoln napad. Katanec je iz igre potegnil Mertlja, namesto katerega je vstopil Ljubijankić.
80′ – Dve priložnosti za Slovenijo, najlepši na srečanju. Najprej je imel Sommer ogromno dela po strelu Matavža, ki je po podaji Kampla meril v bližnji kot. Po kotu pa je bil na prvi vratnici najvišji Novaković, ki je podaljšal do Ljubijankića, ta pa je žogo z glavo preusmeril v prečnik.
81′ – Trije streli na nasprotni strani, po hitrem protinapadu in razredčeni obrambi je najprej sprožil Derdiyok, Handanović je odbil, a le do Xhake, ki mu je Handanović preprečil veselje, v tretje pa je Mehmedi sprožil preko vrat.
83′ – Znova se je izkazal Handanović, tokrat je streljal Kasami, a premalo močno in natančno, da bi premagal našega vratarja.
86′ – Še zadnja menjava pri Sloveniji. Izmučenega Kampla je zamenjal hitri Lazarević.
88′ – Po prekršku Cesarja 20 metrov od gola, je prosti strel izvedel Derdiyok, znova pa je bil na mestu Handanović.
89′ – Našim danes res ne gre v napadu. Po prestreženi podaji je Matavž zaposlil Novakovića, ki se je znašel sam pred golom, a meril v vratarja Sommerja.
92′ – Še v drugo je iz razdalje meril Kurtić, tudi tokrat pa se Sommer ni pustil premagati.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
  • Kek: Čestitke fantom

    Slovenija še ostaja živa in ima sedaj pred torkovo tekmo na Švedskem vse niti v svojih rok…
  • Bijol: ”Fuzbal” ti ponavadi vrne

    Slovenija je včeraj s fantastično predstavo pred polnimi Stožicami premagala reprezentanco…
  • Slovenci visoko premagali Moldavce

    Po stari celini te dni potekajo kvalifikacijski turnirji reprezentanc do 19. leta starosti…
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kek: Čestitke fantom

Slovenija še ostaja živa in ima sedaj pred torkovo tekmo na Švedskem vse niti v svojih rok…