Sloveniji v švicarskem Bernu ni uspelo priti do nove uvrstitve v dodatne kvalifikacije za uvrstitev na Svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Braziliji. Švicarji so z zadetkom Xhake, ki je zadel že na prvi tekmi v Švici, prišli do vseh treh točk in niz nepremagljivosti podaljšali na dolgih štirinajst tekem. V všečni tekmi na razmočeni zelenici sta imeli obe ekipi precej priložnosti, a sta živce napadalcev parala oba vratarja, Sommer in Handanović, sta namreč preprečila kar nekaj zadetkov. Uvrstitve v dodatne kvalifikacije so se tako prvič veselili Islandci, ki so v Oslu remizirali z Norveško. A večina se strinja, Slovenija je uvrstitev na Svetovno prvenstvo zapravila že na prvih štirih-petih tekmah.


Kvalifikacije za SP – 10. krog. Glavni sodnik: Björn Kuipers.
Bern: Stade de Suisse, 25.000 gledalcev.
ŠVICA 1:0 SLOVENIJA
Strelci: Xhaka (74)

Švica: Sommer; M. Lang, Djorou, Senderos, Ziegler, Inler, Dzemaili, Xhaka, Mehmedi (87 Fernandes), Barnetta (71 Kasami), Seferović (71 Derdiyok). Selektor: Ottmar Hitzfeld.
Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Struna, Mertelj (79 Ljubijankić), Pečnik (43 Matavž), Kurtić, Kampl (86 Lazarević), Kirm, Novaković. Selektor: Srečko Katanec.

1′ – Iz sredine igrišča so začeli Slovenci, ki napadajo peto zaporedno zmago.
6′ – Slovenci so pogumno začeli tekmo in skušajo z visoko postavljeno obrambo onemogočiti organizacijsko švicarske igre.
7′ – Pritisk na švicarske branilce se je izplačal, naši so prišli do žoge, za strel iz razdalje pa se je odločil Mertelj, Sommer pa je imel z obrambo kar nekaj težav.
8′ – Slovenci so znova krenili v hiter protinapad, iz 25 metrov pa je sprožil Pečnik, a se je eden od Švicarjev dotaknil žoge in jo preusmeril v kot.
11′ – Prva nevarnejša akcija domačinov, a je bil Brečko dovolj pozoren in žogo izbil na robu kazenskega prostora. Nogometaši pa s prvo obetavnejšo akcijo prebudili tudi navijače na tribunah.
12′ – Prvi kot tudi za domačine, a Slovenci niso imeli težav z izbijanjem žoge.
15′ – Nov kot za domačine. Pred golom naših je bil najvišji Seferović, pred Mehmedijem pa je izbil Handanović.
19′ – Naši so po prestreženi podaji hitro krenili v napad, Kampl pa je na robu kazenskega prostora z domiselno podajo zaposlil Kirma, a je Lang uspel izbiti pred Ljubljančanom.
25′ – Slovenci so krenili v hiter napad, a je Kampl predolgo držal žogo, Pečnik pa se je ob podaji znašel v prepovedanem položaju.
28′ – Znova sta bila na delu Kampl in Pečnik, ki je streljal iz desne strani, a je žoga zadela Barnetto in končala za golom.
30′ – Dobre novice tudi iz Osla, saj so Norvežani uspeli izenačiti. Po hitrem protinapadu in podaji Skjelbreda je zadel Braaten.
33′ – Iliću dobrih 24 metrov od gola ni preostalo drugega kot, da spravi nevarnega Seferovića na tla. Kuipers pa je slovenskemu branilcu pokazal rumeni karton.
34′ – Iz prostega strela je z močnim strelom po tleh zagrozil Ziegler, a je Handanović uspel odbiti.
37′ – Nov rumeni karton za slovensko reprezentanco. Pečnik je na sredini igrišča iz hrbta podrl Inlerja, Kuipersu pa je še drugič posegel po rumenem kartonu.
38′ – Na sredini igrišča sta po trku obležala Kampl in Mertelj, Švicarji pa niso ustavili igre in krenili v napad, iz roba kazenskega prostora pa je preko gola sprožil Mehmedi.
39′ – Po odvzeti žogi, so Švicarji znova krenili v hiter napad, še drugič zapored pa je zaključil Mehmedi, sodniki pa so ocenili, da se je žoge dotaknil nekdo od naših.
40′ – Prvi rumeni karton tudi za domače. Kuipers ga je po nevarnem drsečem štartu pokazal Xhaki.
42′ – Kuipers rumeni kartone deli kot vroče žemljice. Struna je ob stranski črti podrl Xhako in tako postal še tretji porumenili v vrstah Slovenije.
43′ – Prva zamenjava pri Sloveniji, Katanec je iz igre potegnil Pečnika, namesto katerega je vstopil Matavž.
45′ – Pritisk Švicarjev se v zaključku prvega polčasa stopnjuje, a se naši zaenkrat uspešno branijo.

46′ – Začel se je drugi polčas, oba selektorja pa pred začetkom drugega polčasa nista posegla po menjavah.
49′ – Izgleda, da prisotnost predsednika FIFA Švicarja Seppa Blatterja, vpliva tudi na nizozemske sodnike, ki so danes nekajkrat s spornimi odločitvami oškodovali slovensko reprezentanco.
51′ – Prvi poizkus Švicarjev, iz 20 metrov je preko slovenskih vrat sprožil Dzemaili.
54′ – Nova nevarnost za slovenska vrata. Iz sredine igrišča je krenil Inler, ki je z lepo podajo zaposlil Seferovića, ki je pred golom iskal Barnetto, ki pa ga je Struna oviral do te mere, da Švicar ni prišel do strela.
55′ – Novaković je po stiku z Djouroujem hitro padel v kazenskem prostoru, sodnik Kuipers pa je le odmahnil z roko.
57′ – Kuipers je znova posegel po rumenem kartonu, po ostrem štartu nad Barnetto ga je pokazal Mertlju.
59′ – Brečko je na levi strani s prekrškom zaustavil Mehmedija, po prostem strelu Barnette pa je nenatančno meril z glavo.
60′ – Nevarna akcija Slovencev, Struna je imel na levi strani veliko prostora, skušal žogo poslati pred gol, a je Djorou podajo blokiral.
63′ – Nova hitra akcija Slovencev. Kampl je krenil v hiter napad, meril proti daljši vratnici, a je Sommer prebral njegovo namero. Mladi vezist je imel morda boljšo opcijo na drugi strani, kjer je na podajo čakal Novaković.
65′ – Svojo desnico je preizkusil tudi Kurtić, ki je streljal iz razdalje, a sta žogo v kot preusmerila kar dva Švicarja.
66′ – Po kotu naših so domači ekspresno krenili v napad in imeli kar štiri nogometaše, v slovenski obrambi pa sta ostala le Brečko in Struna, ki se je izkazal in blokiral strel Dzemailija.
71′ – Švicarski selektor Hitzfeld je posegel po dveh menjavah. Seferovića je zamenjal Derdiyok, Kasami pa je vstopil namesto Barnette.
72′ – Tokrat je Slovenijo dvakrat rešil Handanović, najprej je žogo odbil pred Derdiyokom, nato pa jo je snel še iz noge Xhake.
73′ – Slovenci so po obrambi Handanovića krenili v hiter napad, a se v zaključku preveč zapletli, Novaković pa je iz obrata streljal preslabo.
74′ – GOOOL! Švicarji so zasluženo povedli. V zadnjih minutah so imeli kar nekaj priložnosti, prvo pa je priložnost v gol pretvoril Xhaka, ki je po podaji Dzemailija lepo zadel iz 20 metrov.
75′ – Naši so se hitro odzvali, a je Kampl iz bližine zadel le zunanji del mreže.
79′ – Sloveniji ne preostane nič drugega, kot popoln napad. Katanec je iz igre potegnil Mertlja, namesto katerega je vstopil Ljubijankić.
80′ – Dve priložnosti za Slovenijo, najlepši na srečanju. Najprej je imel Sommer ogromno dela po strelu Matavža, ki je po podaji Kampla meril v bližnji kot. Po kotu pa je bil na prvi vratnici najvišji Novaković, ki je podaljšal do Ljubijankića, ta pa je žogo z glavo preusmeril v prečnik.
81′ – Trije streli na nasprotni strani, po hitrem protinapadu in razredčeni obrambi je najprej sprožil Derdiyok, Handanović je odbil, a le do Xhake, ki mu je Handanović preprečil veselje, v tretje pa je Mehmedi sprožil preko vrat.
83′ – Znova se je izkazal Handanović, tokrat je streljal Kasami, a premalo močno in natančno, da bi premagal našega vratarja.
86′ – Še zadnja menjava pri Sloveniji. Izmučenega Kampla je zamenjal hitri Lazarević.
88′ – Po prekršku Cesarja 20 metrov od gola, je prosti strel izvedel Derdiyok, znova pa je bil na mestu Handanović.
89′ – Našim danes res ne gre v napadu. Po prestreženi podaji je Matavž zaposlil Novakovića, ki se je znašel sam pred golom, a meril v vratarja Sommerja.
92′ – Še v drugo je iz razdalje meril Kurtić, tudi tokrat pa se Sommer ni pustil premagati.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Slovenke ligo narodov pričele s porazom

Ženska reprezentanca Slovenije je na svoji prvi tekmi lige narodov doživela poraz proti Če…