Naši fantje v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo niso več neporaženi. Slovenci so bili v Glasgowu z izjemo strela Bezjaka nenevarni za domača vrata, sicer najboljšega Slovenca Jana Oblaka pa je že v prvem polčasu dvakrat rešil okvir vrat. Katančevi varovanci, ki je v tekmo krenil brez pravega napadalca, so bili za brezzobo igro kaznovani dve minuti pred koncem dvoboja, ko je v polno meril rezervist Chris Martin.


Kvalifikacije za SP 2018. Sodnik: Björn Kuipers.
Glasgow: Hampden Park, 35000 gledalcev.
ŠKOTSKA : SLOVENIJA 1:0
Martin (88′)

Rumeni kartoni: Jokić, Cesar, Bezjak, Birsa, Samardžić

Škotska: Gordon, Gordon, Robertson, Martin, Mulgrew, Tierney, Morrison (82′ Martin), Brown, Armstrong, Forrest, Snodgrass (75′ Anya), Griffiths (49′ Naismith). Selektor: Gordon Strachan.
Slovenija
: Oblak, Al. Struna, Samardžić, Cesar, Jokić, Kurtić, Krhin, Kampl (87′ Omladič), Birsa (69′ Berić), Bezjak (58′ Verbič), Iličić. Selektor: Srečko Katanec.

Škoti, ki so nujno potrebovali zmago, so v tekmo krenili odločno in že v uvodni minuti ogreli dlani Oblaka. Po kotu Snodgrassa je na drugi vratnici ob Samardžiću sprožil Martin, a se je z odlično posredovanjem izkazal čuvaj slovenske mreže. Gostitelji so bili nevarni tudi v tretji minuti, ko je meril Tierney, nekaj sekund zatem pa so v nevaren protinapad krenili tudi Slovenci, a je Robertson s pravočasnim posredovanjem v kazenskem prostoru preprečil strel Iličiću. Oblak je moral posredovati tudi v šesti minuti, ko je Armstrong po prostem strelu Snodgrassa preusmeril žogo, ki je končala v kotu. Po slednjem je bil pred golom Slovenije najvišji Martin, ki je premagal Oblaka, a ob tem storil prekršek nad Samardžićem. Domača ekipa je do novega zaključnega udarca prišla v 16. minuti, ko je ob desni stranski črti krenil Forrest, po predložku pred gol pa je z glavo streljal osamljeni Griffiths, a na slovensko srečo meril mimo desne vratnice.

V 18. minuti pa so prvič zapretili tudi Slovenci. Jokić je z odlično globinsko podajo zaposlil Bezjaka, ki je izigral domačo ‘ofsajd zanko’, a je streljal s težkega položaja in Gordon je sicer močan udarec brez večjih težav odbil. Zatem je slovenska izbrana vrsta vzpostavila ravnotežje in do novega zaključka akcije prišla v 26. minuti. Bezjak je po slabem škotskem izbijanju žoge zaposlil Iličića, ki pa je po volej udarcu meril visoko čez gol. Le dve minuti pa je bilo potrebno čakati na odgovor gostiteljev. Izbita žoga je končala pri Morrisonu, ki je silovito sprožil z 20 metrov, žoga pa je oplazila zunanji del mreže, že v naslednji minuti pa je po predložku z glavo preko gola meril Armstrong. Najbližje vodstvu pa so bili Škoti v 35. in 36. minuti, ko se je kar dvakrat tresel okvir gola. Snodgrass je krenil po levi, pred golom našel osamljenega Griffithsa, ki pa je z nekaj metrov zadel zgolj prečnik, po izbiti žogi Oblaka pa je Robertson z 20 metrov meril mimo gola. Griffithsu je zgolj minuto kasneje veselje preprečila še leva vratnica, po kotu pa je po strelu Morrisona, ki je bil najvišji v kazenskem prostoru, na gol črti žogo čez vrata izbil prisebni Birsa.

Uvod drugega polčasa je bil precej manj razgiban kot prvi, Slovenci pa so v nasprotju s prvim delom srečanja žogo prevzeli v svojo posest, a na postavljeno obrambo Škotske niso našli pravega odgovora. Domači selektor Strachan je moral že kmalu po vrnitvi na igrišče poseči po prvi menjavi, saj je poškodovanega Griffithsa zamenjal Naismith. Po dobri uri igre je po prvi rošadi posegel tudi Katanec, ki je iz igre potegnil Bezjaka, na zelenico pa poslal Verbiča. Tudi Vojničan ni uspel dvigniti tempa slovenske igre, saj so pobudo vnovič prevzeli domači fantje, ki so poskušali predvsem s predložki v osrčje kazenskega prostora, v katerem pa je kraljeval Jan Oblak, ki je izbil precej žog. V 69. minuti je Katanec v ogenj poslal tudi Berića, ki je zamenjal Birso, s tem pa se je spremenila tudi postavitev, saj se je Iličić preselil na krilni položaj, v konici napada pa je zaigral prav Krčan.

Po sveži moči v napadu je četrt ure pred koncem posegel tudi Gordon Strachan, njegov joker s klopi pa se je že ob prvem stiku z žogo znašel v priložnosti za zadetek. Ikechi Anya je žogo prejel na levi strani kazenskega prostora, meril v daljši kot, a je namero domačega rezervista prebral Jan Oblak, nocoj najboljši Slovenec na zelenici. V 78. minuti so se Slovencem znova zašibila kolena, po levi strani kazenskega prostora je prodrl Forrest, želel podati v osrčje kazenskega prostora, a je bil Cesar na pravem mestu in je v slogu kapetana preprečil najhujše. So pa bili Slovenci za slabo predstavo kaznovani v 88. minuti, ko so gostitelji izigrali slovensko obrambo, s strelom v daljši kot pa je Oblaka matiral rezervist Chris Martin, ki je zadel s pomočjo leve vratnice. Slovenci v zaključnih minutah niso uspeli priti do preobrata, tri točke pa so zasluženo ostale na Škotskem.

Slovenija je po porazu izgubila drugo mesto v skupini, saj so z zmago nad Malto pred Slovence skočili Slovaki.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
  • Kek: Čestitke fantom

    Slovenija še ostaja živa in ima sedaj pred torkovo tekmo na Švedskem vse niti v svojih rok…
  • Bijol: ”Fuzbal” ti ponavadi vrne

    Slovenija je včeraj s fantastično predstavo pred polnimi Stožicami premagala reprezentanco…
  • Slovenci visoko premagali Moldavce

    Po stari celini te dni potekajo kvalifikacijski turnirji reprezentanc do 19. leta starosti…
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kek: Čestitke fantom

Slovenija še ostaja živa in ima sedaj pred torkovo tekmo na Švedskem vse niti v svojih rok…