Sloveniji je v petem letošnjem poizkusu le uspelo. Po štirih zaporednih porazih brez doseženega zadetka so izbranci selektorja le prišli do prve letošnje zmage. V Ljudskem vrtu je padla Švica, desetouvrščena reprezentanca sveta, ki je bila sicer večji del tekme bližje zmagi, a tudi po zaslugi odličnega Samirja Handanovića nekaterih priložnosti ni uspela pretvoriti v zadetek. Z nekaj sreče, kar je po tekmi priznal tudi Srečko Katanec, so tri točke ostale doma…


“Rezultat ne odraža pravega stanja na igrišču. Nismo dosegli zadetka in posledično tudi nismo mogli zmagali. Zadovoljen sem z igro, vendar je bilo pri mojih igralcih opaziti premalo odločnosti. Pripravili smo si veliko priložnosti, a, kot se velikokrat zgodi v nogometu, to ni bilo dovolj. Doletela nas je kazen, enajstmetrovka, mi pa svojih priložnosti nismo izkoriščali, privoščili pa smo si en spodrsljaj. A vseeno, glavo gor, gole pa bomo morali dosegati proti San Marinu,” je uvodoma dejal Vladimir Petković, ki je po tekmi z Anglijo, tudi v drugi kvalifikacijski tekmi igrišče zapuščal sklonjene glave, kljub temu pa v Bosni in Hercegovini rojeni strokovnjak, ki je posebej pohvalil predvsem hitrega Dejana Lazarevića še ni zaskrbljen, saj bodo Švicarji priložnost za točke iskali že v tekmi s San Marinom: “V nadaljevanju kvalifikacij ne bo lahko igrati, a na srečo je nova tekma na sporedu že kmalu. V naslednjem obračunu bo morala Švica igro pridobiti na svojo stran in igrati napadalno, vendar je potrebno verjeti v lastno kakovost in sposobnosti. Vsak igralec, izkušen ali ne, si mora prizadevati prevzeti odgovornost za uspeh in na tej poti tudi konkretno postopati, če se želi na tej ravni tudi kaj doseči.”

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

“Zadovoljni smo s tremi točkami, čestitke fantom. Vedeli smo, da je Švica kakovostna reprezentanca, kar so nogometaši tudi pokazali skozi celotno tekmo. Zmaga je posledica nekaj sreče in kakovostnega vratarja, ki smo ga danes imeli. Ko je bilo najtežje, je Samir obranil dva ali tri strele. Bistveno je, da smo bili borbeni, kot se je dalo, pri Švici pa se je videlo, da ima kvalitetne nogometaše. V drugem polčasu smo z menjavami povzročili nekaj težav. Zmagi ne gre gledati v zobe, vendar znamo igrati pa tudi bolje. Smo pa zelo zadovoljni s temi točkami in sedaj že gledamo naprej,” je bil uvodni komentar slovenskega stratega Srečka Katanca, ki je bil po tekmi in po prvi zmagi sezone vidno sproščen, poskrbel pa tudi za nekaj smeha med novinarji, a znova hitro zavil na resne teme, saj Slovenijo že v nedeljo zvečer čaka novo gostovanje na Baltiku, po Estoniji tokrat še v Litvi.

Slovenci so včerajšnji obračun pričeli z dvema napadalcema, a se taktična sprememba ni obnesla, selektor pa se je po drugem polčasu odločil zaigrati z enim napadalcem ter v igro poslal Kurtića, s čimer so imeli Slovenci dodatnega moža več na sredini igrišča: “Švico sem želel presenetiti, a včasih nekaj zadaneš, včasih ne. Tokrat sem naredil napako. Z dvema napadalcema ne moremo igrati, kar smo dobro videli. Kevina smo imeli gor, ki je trdil, da je to njegov položaj, a tam ne bo več igral. To je druga raven nogometa, mogoče se to da v Avstriji, ampak to je druga raven, tukaj poka. Moja napaka, si pa nisem mislil, da bodo Švicarji stali tako dobro. Če povem po pravici, sem že v prvem polčasu, že po 20, 30 minutah, želel menjati, saj mi ni bilo všeč to kar sem videl. Vseeno igralca nisem želel zamenjati, da si tega ne bi razlagal kot degradacije, sem pa zato do konca prvega polčasa molil boga, da ne prejmemo zadetka. Če se ne bi izšlo, bi si namreč očital tudi sam, da nisem že v prvem polčasu posegel po menjavi.”

Vidno vlogo je v zaključku srečanja odigral tudi mladi Dejan Lazarević, ki je v minutah po zadetku Milivoja Novakovića s pridom izkoriščal svojo hitrost, saj je kar trikrat krenil v nevaren protinapad, še posebej obetaven je bil zadnji, ko pa Novaković v zaključku akcije ni uspelo zabiti še drugič: “Včasih z menjavami zadeneš, včasih zgrešiš. Danes sem imel srečo. Dejan Lazarević je v letošnji sezoni precej boljši, v klubu več igra, kar se vidi. Ima pa še kljub vsemu precej prostora za napredek in včasih bi raje videl, da bi bil predvsem v drugem delu akcij malce bolj umirjen.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Brez golov na tekmi Slovenije in Grčije

Slovenska ženska reprezentanca je danes v novogoriškem Športnem parku odigrala še drugo te…