Srečko Katanec je razkril seznam adutov za marčevski prijateljski tekmi z Makedonijo in Severno Irsko, ki bosta 23. in 28. marca odigrani v Kopru oziroma Belfastu. Seznam je v primerjavi s tistimi v zadnjem obdobju doživel nemalo sprememb, saj se je od reprezentančnega dresa poslovila peterica nogometašev, ki so bili del izbrane vrste tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, prvič pa se je na seznamu znašlo pet novincev.


“Na spisku je kar nekaj sprememb, nekaterih fantov ne bo več poleg. Pred začetkom kvalifikacij imamo zelo malo akcij. Srčno upam in želim, da v najkrajšem možnem času sestavimo reprezentanco, ki bo skušala dati na vsaki tekmi maksimum ter prikazati tekme, ki bodo všečne in prinašale pozitivne rezultate,” je uvodoma dejal slovenski selektor in v nadaljevanju potrdil, da Mišo Brečko, Samir Handanović, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik v prihodnje ne bodo več nosili dresa z reprezentančnim grbom.

Prvič se je na spisku znašla kar peterica nogometašev. Med njimi so Matic Črnic, Enej Jelenič, Aljaž Struna, Blaž Vrhovec in Miha Zajc, ki pa se bo po tekmi z Makedonijo skupaj z Luko Krajncem pridružil mladi reprezentanci: “Kot sem dejal že po tekmi z Ukrajino, pričenjamo z ustvarjanjem nove reprezentance in potrebujemo svežo kri. Na določenih položajih imamo težave. Fantom, ki so vpoklicani za te položaje, predvsem tistim iz slovenskega prvenstva, želim, da me presenetijo. Poziv v reprezentanco naj jim bo spodbuda za naprej, da bodo delali še več. Predvsem v zvezni vrsti bi si želel videti fante, da imajo tudi v klubih več samozavesti in vere vase. V reprezentanci je v dveh dneh posameznika, ki je navajen na avtomatizme in igro, nemogoče spremeniti. To nam je manjkalo in to bi želel videti.”

Za edino pravo presenečenje je poskrbel vpoklic Eneja Jeleniča. (Foto: Livorno Calcio)

Katanec je presenetil predvsem z vpoklicem Jeleniča, ki v italijanski Serie B in Livornu ne izstopa. Tudi Katanec s svojo razlago dvomljivcev ni ravno prepričal: “Jeleniča sem videl na tekmi proti Brescii, ki ji je zabil gol. Bil je v mladi reprezentanca, sicer že nekaj časa nazaj. Gre za dinamičnega in hitrega igralca. Težava je, da po tekmi, ki sem jo gledal, ni redno igral, kar se nam dogaja. Količinsko nimamo toliko igralcev, da bi v reprezentanco klical igralce, ki igrajo vselej. Vidim nekoga igrati dobro, dobim idejo, potem pa pogledaš in vidiš, da je bila to morda edina dobra tekma. Ampak kot pravim, nimamo baze. Na tisti tekmi pa me je zadovoljil. Sedaj pa je na novincih, da se, ne zgolj na tekmi, ampak tudi na treningih izkažejo z odnosom. Videli bomo, kakšen je karakter novincev, če so kompatibilni … Potrebno je narediti skupino, ki bo povezana, česar v preteklosti zaradi generacijskih razlik ni bilo.” 

Katanec je ob tem dodal, da bo v prihodnje nove moči iskal tudi v slovenskem prvenstvu. Le-tega bo tokrat zastopala peterica nogometašem, med njimi bo tudi Milivoje Novaković: “Novaković nam bo koristil, tako ali drugače. Videl bom, kako ga izkoristiti. Pomagal pa bo tudi mlajšim, saj tudi zaradi tega rabimo starejše igralce. Pomemben pa je tudi najin odnos, saj ve kako in kaj. Pripravljen je pomagati tudi na drugih področjih, dajat mlajšim fantom nasvete. Mislim, da se lahko Šporar, Berić in Bezjak od Nove marsikaj naučijo, tudi izven igrišča. Takšne posameznike potrebujemo.”

Katanec, ki je priznal, da je razmišljal tudi o igri s tremi branilci, a mu je Ilić z reprezentančno upokojitvijo ‘pokvaril’ načrte, si je ob koncu novinarske konference zaželel, da bi v javnosti in med sedmo silo prisotne manj negativnosti: “Morda je bilo v preteklosti tudi z moje strani marsikaj narobe. Želel bi si boljših odnosov z vami, predvsem predstavljanje javnosti, kdo lahko v reprezentanci igra. Predstavljate javno mnenje. Če bo z moje strani kaj narobe, mi lahko poveste tudi individualno, po novinarski konferenci. Odnos zagotovo mora biti boljši. Če nekdo s poročanjem, da ne vpokličem nekoga, ki v reprezentanci ni bil še nikoli, ustvarja negativno klimo, s tem pa ne koristi niti meni, niti vam.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mijatović o Keku: “Sodelovanje ni bilo nikoli vprašljivo.”

Po včerajšnjem pomembnem rezultatu v Ligi Narodov, ko je Slovenija z remijem proti Švedski…