Člansko izbrano vrsto Slovenije pred jesenskim pričetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo čakata še dve prijateljski tekmi z udeležencema prihajajočega evropskega prvenstva. 30. maja se bodo Slovenci udarili s Švedi, 5. junija pa bo v Stožicah odigran še dvoboj s Turčijo. Srečko Katanec je točno opoldne razkril seznam nogometašev, na katerega je uvrstil 27 nogometašev.


“Kot veste, imamo kup težav, saj je precej igralcev poškodovanih, ampak v življenju nikoli ne veš, za kaj je neka stvar dobra. Tisti, ki pridejo, se imajo priložnost pokazati. Sedaj bomo imeli na voljo skoraj štirinajst dni. Po najboljših močeh se trudim na določena igralna mesta vpoklicati igralce, ki imajo sposobnosti igrati na našem nivoju. Po tem pa je vse stvar treninga, na katerih imajo možnost pokazati, če so dejansko zmožni igrati. Kar nekaj jih bo dobilo priložnost, na njih pa je, da se dokažejo. Situacija ni najboljša, saj se zbiramo vsake tri mesece. Imamo malo časa, znova jih nekaj manjka, ampak to je sestavni del našega poklica,” je uvodoma dejal Katanec. Slovenski selektor je poudaril, da težave, takšne in drugačne, ne smejo biti izgovor: “Vselej imamo težave, enkrat je zbor februarja, enkrat po koncu sezone. Če hočemo iskati alibije … prvi bi lahko rekel, da imamo vselej težave. Ampak tisti, ki ima voljo do dela, bo delal kadarkoli. Če pa mi bo nekdo dejal, da je izmučen, bom to sprejel in igrali bodo drugi. Čakata nas dve izjemno zahtevni prijateljski tekmi. Raje bi videl, da bi bili kompletni, saj je nekaj, ko celoti dodajaš enega ali dva, druga zgodba pa je, ko jih manjka več, kot je tudi tokrat.”

Zaradi poškodbe ramena bo manjkal tudi kapetan Boštjan Cesar. (Foto: Jure Banfi)
Zaradi poškodbe ramena bo manjkal tudi kapetan Boštjan Cesar. (Foto: Jure Banfi)

Katanec je ob tem Olimpiji čestital za naslov državnega prvaka, a opozoril, da v slovenskem državnem prvenstvu vse le ni tako svetlo, kot se želi prikazati. “Vsem lahko čestitam, tudi ko je bil prvak Maribor ali sedaj, ko je Olimpija. Za Ljubljano je pomembno, da ima prvaka, vendar ne bom podlegel evforiji. Nogomet bi moral biti boljši, agresivnejši in z več teka. Ne bom dejal, da gledamo vrhunski slovenski nogomet, daleč od tega, nogomet bi moral biti boljši. Liga je bila zanimiva, tudi zaradi tega, ker Olimpija ni zmogla premagati Krke, Maribor pa Zavrča. Če pa objektivno ocenimo tekme, bi lahko bilo boljše. Že leta opozarjam, da v določenih letih ne proizvedemo mladih nogometašev. Naštejte mi tiste, ki so šli v tujino in igra ter je na nivoju osemdeset ali sedemdeset odstotkih najboljših nogometašev. Ne vem, če se spomnim,” je poudaril Katanec.

Ob tem je Ljubljančan opozoril tudi na težave s tujci, saj v večini prvoligašev mrgoli tujih nogometašev: “Obenem pa imamo v Sloveniji, tako kot v vseh državah Evropske unije, težave s tujci. Ko pogledaš ekipo Maribora ali Olimpije, vidiš na igrišču pet, šest tujcev. Tekme v principu gledam iz spoštovanja do klubov, saj vidiš pet svojih. Če niso pravi, lahko grem kar domov. Ampak tako je, Zavrč ima recimo na igrišču dva Slovenca, če jih ima. To je problematika, ki pa je ne morem spremeniti. V tujini določene zveze postavljajo določene kvote, recimo Italijani. Nekaj se bo moralo spremeniti, predvsem pa bo potrebno v klubih boljše delati z generacijami, ki prihajajo. Nič nimam od tega, z vsem dolžnim spoštovanjem, da je Olimpija prvak pa igrajo tujci, ki so fizično pripravljeni petdeset odstotkov za vrhunski nogomet, z žogo pa si edini upa nekaj narediti. Veste, na koga mislim? (op.p. Miroslava Radovića) To je to, to je naša realnost.”

Med tiste, ki je v dresu Olimpije pustil izredno dober pečat, je tudi Rok Kronaveter, ki so ga slovenski nogometaši včeraj proglasili za najboljšega nogometaša sezone, Mariborčan pa je po izvrstni sezoni dočakal še krstni vpoklic v člansko izbrano vrsto. Katanec je dejal, da ni nujno tudi zadnji vpoklic, a se bodo morali novinci dokazati z delom skozi treninge: “Je nekakšna nagrada, zaslužen je za to, kar je delal z Olimpijo. Ampak pravim, določene igralce vpokličem, da na treningih vidim primerjavo med igralci. Ni pa rečeno, da ne bo vpoklican za naslednje akcije. Vse je na njih samih, preko treningov pridem do začetne enajsterice, še posebej v tem trenutku. Imamo precej igralcev, vendar imamo težave. Recimo Rene Krhin v klubu igra malo, pri nas pa odigra super. To so objektivne težave in jih moramo reševati.”

Kronaveter je pri skoraj tridesetih dočakal prvi reprezentančni poziv. (Foto: Jure Banfi)
Kronaveter je pri skoraj tridesetih dočakal prvi reprezentančni poziv. (Foto: Jure Banfi)

Ob Kronavetru je na seznamu še pet novincev, med njimi je tudi Miha Mevlja, branilec bukareštanskega Dinama: “Mevljo sem spremljal nekaj časa. Včeraj, če je imel kdo možnost spremljati finale romunskega pokala, izredno dobro je odigral. Upam in želim si, da gre za nivo, ko nam lahko pomaga. Miral (op.p. Samardžić) je že standarden, tudi Aljaž je uporaben, poleg je tudi Krajnc. Faza branjenja pa ne sloni zgolj na branilcih, tudi Atletico ne bi bil uspešen, če ne bi vsi garali in tekli. O naši zvezni vrsti sem prej že govoril, saj fantje v reprezentanco prihajajo z navadami, ki tukaj ne smejo biti prisotne. Ne zavedajo se ključnega pomena odvzete ali izgubljene žoge trideset metrov pred našim golom. Tako smo se dostikrat ‘zaklali’ v prejšnjih kvalifikacijah. Težava je, vzeti žogo ali pa prekiniti akcijo, ni velike filozofije. Ampak potem se je pojavlja še težava sojenja in dopuščanja.”

V izbrano vrsto se vrača tudi Robert Berić, ki je pred dnevi, ob koncu francoskega prvenstva, odigral prvo tekmo po hudi poškodbi kolena. Prav Krčana je Katanec izpostavil kot vzor in vzgled ostalim nogometašem: “Še preden sem ga poklical, me je imel namen sam poklicati. To je lep signal od igralca. Ni še povsem pripravljen, vendar je reprezentančni potencial, ne manjka mu volje in želje. Rad bi prišel, noče imeti premora in bi rad treniral. V reprezentanci moram poiskati fante, ki so hvaležni za vpoklic in jim reprezentanca ni odveč. Alibi o utrujenosti ne obstaja.”

Za konec je dobro razpoloženi Katanec, ki je razkril tudi posebno majico, vidno spodaj, dotaknil še Jana Oblaka, ki zaradi igranja finala lige prvakov Slovenije ne bo pomagal na tekmi s Švedsko: “Izredno smo lahko ponosni, še posebej pa Jan sam. Upajmo, da bo slavil, to mu želim iz srca. Meni in Zlatku (op.p. Zahoviču) ni uspelo, upam, da njemu bo. Jan na prvi tekmi ne bo branil, zamenjal ga bo Vid Belec. To je, kar se tiče vratarjev.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantke so javno povedale kaj si mislijo o odnosu NZS

Po tem, ko so iz Nizozemske nogometne zveze sporočili, da bodo bonuse od 1. julija 2022 en…