V petek, 27. marca, čaka izbrano vrsto prva reprezentančna akcija v letošnjem letu. Četa selektorja Srečka Katanca se bo v Stožicah pomerila z izbrano vrsto San Marina, ki se z osvojeno točko nahaja na dnu lestvice kvalifikacijske skupine E. Tri dni kasneje sledi še gostovanje v Dohi, kjer se bodo Slovenci pomerili z reprezentanco Katarja.


“Čakata nas dve tekmi. Vemo, kaj si želimo, na prvi tekmi tri točke, na drugi pa spet videti kakšnega novega fanta. Že pred samimi kvalifikacijami sem dejal, da se bodo le-te tako ali drugače odločale v zadnjih treh tekmah. Do teh treh tekem pa si želimo priti v čimboljšem položaju na lestvici. Ena od tekem je tudi s San Marinom, nato prideta še Anglija in Švica. Želim si, da imamo pred zadnjimi tremi tekmami kar nekaj prednosti pred direktno konkurenco za tretje mesto. Tri tekme ob koncu bodo odločilne,” je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal Srečko Katanec. Za tekmo s San Marinom je vpoklical zgolj enega novinca, domžalskega čuvaja mreže Nejca Vidmarja, Prvo ligo Telekom Slovenije pa predstavljajo še Benjamin Verbič, Željko Filipović, Aleš Mertelj in Petar Stojanović. Največ pozornosti pa je poželo ponovno vabilo Josipa Iličića, o katerem pa selektor članske izbrane vrste ni želel preveč razpredati: “Nikogar nisem odpisal, ne bi pa razlagal o tem kako je prišlo do ponovnega vpoklica.” 

Po dodatnem vprašanju je o članu Fiorentine, ki v zadnjem času znova dobiva več priložnosti, vseeno povedal malce več: “Pričakujem, da bo dal reprezentanci največ kar se da v tem trenutku. Več pa ne bi razpredal, z reprezentanti se bom pogovoril, sami vedo, kaj od njih pričakujem. Od ‘Jojota’ pričakujem, da eksplodira in prične kazati, kar se od njega pričakuje. Če pa bo to možno že tokrat… Čaka nas specifična tekma, čeprav boste rekli, da prihajajo eksotiki. Moja dolžnost je, da fante na takšnih tekmah opozarjam, saj nas današnji nogomet uči, da na nobenega nasprotnika ne smem gledati kot na eksota. Vsi se znajo dobro postaviti in braniti, če nisi pravi, imaš lahko izredne težave, kar lahko opažamo tudi v klubskem okolju. Nogometaše je proti Angliji, Švici in podobnim reprezentancam lahko motivirati. Proti reprezentancam, ki pa se ji predstavlja kot nekoga, proti katerim je že vse rešeno. Dejansko pa bo tekma rešena šele takrat, ko zabijemo dva ali tri zadetke.”

Iličić si je na domačih tleh reprezentančni dres nazadnje nadel oktobra 2012, ko je v Ljudskem vrtu gostoval Ciper. (Foto: Jure Banfi)
Iličić je na slovenskih tleh za reprezentanco nazadnje igral oktobra 2012, ko je v Mariboru gostoval Ciper. (Foto: Jure Banfi)

Katanec se je v nadaljevanju dotaknil še enkrat dotaknil tekme s San Marinom, ki bo v Stožicah verjetno igral precej obrambno. Večina slovenskih legionarjev namreč igra v klubih, ki gojijo precej obrambno igro, kar lahko pred obračunom z izbrano vrsto z Apeninskega polotoka predstavlja določeno težavo. V tem pogledu bi lahko rešitev predstavljal Kevin Kampl, ki je pozimi zamenjal klubsko okolje: “O Kevinu smo ravno tako že povedali veliko. Preskočil je rang tekmovanja na višji nivo, sam pa upam, da se bo razvijal kot si želimo. Prišel je v močnejši in hitrejši nogomet, verjetno so tudi treningi nekoliko drugačni kot v Salzburgu, nogomet je na višjem nivoju. Upam, da bo napredoval, tudi sam pa mora biti potrpežljiv, saj je bil v Salzburgu številka ena in je tudi brez treninga, vemo kakšne težave je imel, odigral zgolj tekme. Na ta način bo verjetno v Nemčiji šlo težje. Več o tem boste lahko povprašali njega, ko se bo pridružil pripravam. Je pa Kevin pomemben član reprezentance, še posebej na tekmi, ki nas čaka tokrat, ko je potrebno preigrat in narediti višek. To od njega tudi pričakujem,” je o članu dortmundske Borussie dejal Katanec in v nadaljevanju opozoril še na to, da ima sedma sila in javnost včasih prevelika pričakovanja, saj gre še vedno za mladega nogometaša, ki nekaterih situacij v tekmah še ni doživel.

Na reprezentančnem seznamu tokrat ni dveh slovenskih ‘samurajev’, poškodovanega Zlatana Ljubijankića in Nejca Pečnika, ki je bil poškodovan pred začetkom druge japonske lige, vodstvo JEF Uniteda pa je na selektorja naslovilo prošnjo, da bi Korošca tokrat pustil v klubskem okolju. Ravno tako ni poleg Bojana Jokića, ki naj bi po poškodbi kolena že okreval, a ga za zdaj še ni bilo v kadru španskega Villarreala.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenska reprezentanca je dobila nasprotnike kvalifikacij za evropsko prvenstvo

Znani so nasprotniki slovenske mlade reprezentance do 21 let za kvalifikacijski del evrops…