Pretiranih sprememb na reprezentančnem seznamu za tekmi s Švico in Estonijo v skladu s pričakovanji ni bilo. Kljub temu pa je Srečko Katanec, ki je z Nogometno zvezo Slovenije pogodbo podaljšal do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2018, vseeno presenetil z odločitvijo, da v izbrano vrsto tokrat ne vpokliče Miša Brečka in Martina Milca.


“V posebno veselje mi je, da vam sporočim, da smo v teh dneh podaljšali pogodbo o sodelovanju s selektorjem Srečkom Katancem, tako da ostaja naš selektor najmanj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2018. S podaljšanjem pogodbe smo želeli pokazati dve stvari. Najprej, da selektorju zaupamo, verjamemo v njegovo dobro delo in njegov položaj ni odvisen od vsake naslednje tekme, od dobre volje medijev ali kogarkoli drugega. Po drugi strani smo se pričeli pogovarjati o dolgoročnejši strategiji razvoja slovenskega nogometa, ki bo zahtevala ogromno znanja in energije. Srečko je izrazil pripravljenost pri tem pomagati, za to pa smo mu na zvezi in tudi sam osebno hvaležni,” je razloge za predčasno podaljšanje pogodbe razkril Aleksander Čeferin. Predsednik NZS. Nato je besedo dobil tudi Katanec, ki se je predsedniku Čeferinu najprej zahvalil za zaupanje, nato pa dejal. “Bližamo se koncu kvalifikacij. V mesecu dni bomo odigrali štiri tekme. Upam, da na najboljši možni način, da bo izkupiček točk čim večji in se prebijemo na Evropsko prvenstvo, kar je cilj,” so bile uvodne besede Katanca, ki je ob tem razkril, da bo Kapun z izbrano vrsto treniral zgolj dva dni, nato pa se bo priključil reprezentanci do 21 let, ki jo v začetku septembra čakata kvalifikacijski tekmi z Litvo in Italijo.

“Termin je v enem letu tako malo, da moram slej ali prej preizkušati kaj drugega. Nove kvalifikacije bodo prišle hitro in potrebno je vedeti vnaprej. Vsake toliko časa bo moral nekdo manjkati. Kot pa sem dejal že v preteklosti, to ne pomeni, da je z moje strani odpisan. Če ga sedaj ni, ni rečeno, da ga tudi v prihodnje ne bo,”  se je na vprašanje, zakaj tokrat ni vpoklican Mišo Brečko, odzval Katanec, ki za položaj desnega bočnega branilca ni povabil niti Martina Milca. Očitno bo tako na desno stran obrambe ‘prekomandiran’ Andraž Struna, ki v klubu igra prav na desni strani, morda bo  priložnost dočakal tudi Nejc Skubic, ki je bil tako kot Nik Kapun, prejel prvo reprezentančno vabilo: “Gledam sem nekaj tekem Domžal. Skubic dela, gara, je agresiven in aktiven v igri. Slej ali prej moram priložnost ponuditi iz slovenske lige, ker, bodimo pošteni, v naslednjih kvalifikacijah kar nekaj fantov ne bo več zraven. Nekateri zaradi let, nekateri pa zaradi tega, ker iz leta v leto njihova forma takšna kot je. Verjetno bomo morali črpati fante iz slovenske lige. Tudi Kapun mi bo dal po treh treningih jasno vedeti, če lahko trenira s fanti, ki so v tujino. Tako pričenjam dobivati vtis, kaj nam lahko da slovenska liga. Ne bom niti kritiziral niti hvalil. Veste, kakšna je trenutna situacija v reprezentanci, kdo igra in kdo ne, kdo bi moral igrati. O mojih željah ne bi govoril, saj je vaše pero zadnje. Vem, kaj moramo narediti. Želimo si zmagati vse tekme.”

Če po uvodu nove sezone državnega prvenstva praktično vsi hvalimo napredek Prve lige Telekom Slovenije, pa je selektor v svoje slogu pokomentiral, da večje število zadetkov in zanimivost lige ne pomeni nujno tudi dviga kvaliteta. Še več, sam bi raje videl manjše število zadetkov: “Slovenska liga je postala zanimiva. Ni nujno, da je zaradi tega bolj kvalitetna. Če pada na tekmo veliko golov, je verjetno tudi kaj narobe. Govoril bom iz taktičnega smisla. Iz mojega, selektorskega vidika, bi raje videl manj zadetkov ter da bi bilo na tekmah več agresije in kompaktnosti. Je pa seveda zanimivo za ljudi, ki gledajo na stadionih in doma pred televizorji. Odziv ljudi je pozitiven, večja je gledanost, kar je bistvo vsakega športa. Tukaj je korak naprej narejen, kaj pa to koristi reprezentanci in kdo igra v klubih, je pa spet… Če v klubih zadetke dosegajo tujci, od tega nimam nič, tudi če pride kdo v finale Lige prvakov, od tega nimam nič, če bo to izvedlo pet tujcev…”

“Nikoli nisem bil nervozen. Na klopi sem nervozen vselej, saj želim zmagati. To pomeni sporočilo fantom in celotni javnosti. Že predsednik je na začetku komentiral. Predsedniki postavljajo selektorji, jih tudi odstavljajo. Verjemite mi, da sem sam še bolj kritičen od predsednika. Sam sebe bom prej zamenjal, če bom v določenem trenutku videl, da določenih stvari ne delam prav,” je še dodal Katanec, ki bo svoje izbrance morda že pred oktobrskima tekmama pozdravil v novem trening centru na Brdu.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mladi slovenski up bo zaradi poškodbe odsoten več mesecev

Mladi slovenski reprezentant Nik Prelec, ki zastopa mlado ekipo Sampdorie, si je na nedavn…