Slovenska članska izbrana vrsta odšteva še zadnje ure do četrte tekme kvalifikacij za EURO 2016. Slovenci gostujejo na londonskem Wembleyju, katerega zelenico so izbranci selektorja Srečka Katanca preizkusili včeraj v pozno popoldanskih urah. Selektor je bil pred tekmo s papirnato najzahtevnejšim nasprotnikom dobre volje, na novinarski konferenci je nekajkrat poskrbel tudi za dobro voljo sedme sile.


“Kakšna so pričakovanja? Vemo, da je Anglija favorit, mi pa želimo odigrati čim boljšo tekmo. Pripravili smo se relativno dobro. Vselej me vprašajo, kako ste delali, jaz vedno rečem, da dobro. Tokrat pa bom rekel, da bomo videli jutri po tekmi, kakšen bo rezultat, kako se bomo odrezali. Dejstvo je, da je Anglija favorit, tako ali drugače, mi pa želimo po dveh tekmah s šestimi točkami nadaljevati serijo. Kdo ve, v športu je vse mogoče,” je uvodoma o tekmi spregovoril Ljubljančan na klopi izbrane vrste, ki bo obeh baltiških gostovanjih gostovala še pri prvih favoritih skupine. Anglijo bo srečanje gostila pred praktično polnim avditorijem stadiona Wembley, ki na svoje tribune sprejme 90 tisoč ljudi. A Katanec pravi, da to ne bo težava: “Mislim, da o tem ne morem povedati nič posebnega. Fantje so več ali manj že igrali takšne tekme, morda bo kateri od njih še malce impresioniran. Večina reprezentantov je igrala tudi na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, zato je lahko to zgolj le še dodaten motiv. Mi dejansko izgubiti nimamo ničesar, v igri so vselej tri točke, ki jih lahko izgubiš. Kar pa se tiče igre same, lahko fantje po dveh zmagah igrajo sproščeno, sicer ne preveč, kar je lahko tudi narobe, ampak kot sem dejal, igranje pred 85 tisoč gledalci je zgolj dodatni motiv. Pravega nogometaša to zgolj motivira, v reprezentanci pa so več ali manj izkušeni možje, zato s tem ne bo težav.”

Foto: Jure Banfi
Srečko Katanec: “Igranje pred 85 tisoč gledalci je zgolj dodatni motiv. ” (Foto: Jure Banfi)

“V nogometu je možno vse, kdo ve, lahko, zakaj pa ne. Nogomet je čudna igra. Tudi sami imamo nekaj izkušenih igralcev, ki igrajo v velikih in dobrih klubih. Izgubili smo tekme, ko je bila moja ekipa precej boljša in zmagali, ko je bila slabša. Lahko tudi tokrat igramo tako kot proti Švici in znova osvojimo tri točke, ki jim dajem prednost,” je na vprašanje, če bi zmaga sredi Londona Slovencem dala krila, ki bi jih ponesla vse do zmage in gladke uvrstitve na evropsko prvenstvo, odgovoril Katanec in nato odgovoril še na vprašanje o igrišču, ki je v slabšem stanju: “Igrišče je enako za oboje. Bolje tehnično podkovane ekipe imajo tudi na slabem igrišču svoje prednosti. Kar se tiča dežja in težkega terena, je ob slabšem igrišču in hitrejši žogi v prednosti ekipa, ki se brani, saj je žogo težje kontrolirati.”

“Čaka nas še trening,” je pred začetkom uradnega treninga spregovoril še o Kamplu, v povezavi s katerim tako še ni jasno, če bo jutri srečanje pričel v začetni enajsterici: “Videli bomo, kako bo. Sam sem lahko optimist ali pesimist. Pravim, da bo v redu, nas pa čaka še trening in prespana noč… Marsikaj se lahko zgodi, kar ste videli že v Argentini, ko smo se zbudili in šesterica ni mogla igrati tekme. To, da ne želim izdati začetne enajsterice, ni zgolj leporečenje, kar govorim v tri dni, marsikaj se lahko pripeti v karieri in zato je potrebno biti previden.”

Tudi Katanec se, podobno kot tudi Valter Birsa, ni mogel izogniti še vprašanje o domačem kapetanu Waynu Rooneyu, ki bo popoldne v dresu z državnim grbom odigral še stoto tekmo: “Reprezentance so reprezentance in v njej nikoli ne šteje zgolj en posameznik. Wayne je zagotovo super igralec in strelec. V začetku je bil precej divji, tudi njegovo obnašanje na igrišču je v primerjavi z začetkom kariero neprimerno boljše, sploh si ga ne predstavljam sedaj in pa iz časov, ko je bil star 17-18 let.”

Iz Londona Jure Banfi in Peter Dominko.

EuroGO

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantje do 19 let odhajajo na turnir v Istro

Konec prihodnjega meseca čakajo našo tretjo moško selekcijo (U19) kvalifikacije za Evropsk…