Srečko Katanec je presenetil. Praktično vsi s(m)o pričakovali, da bo na seznam uvrstil tudi Luko Zahovića, ki v slovenskem prvenstvu trese kot za stavo, a najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije s svojimi igrami očitno selektorja ni uspel prepričati v to, da bi postal prvi Slovenec, ki bi v izbrani vrsti ‘nasledil’ očeta.


Prav (ne)vpoklic Zahovića mlajšega je bil pričakovano osrednja tema današnje novinarske konference na Brdu pri Kranju. Selektor Srečko Katanec uvodoma ni želel pretirano razpredati o tem, zakaj Luke Zahovića in tudi Dareta Vršiča ni na seznamu za tekmo s Škotsko: “Govoril bi o tistih, ki so na spisku. Verjamem, da je vaša dolžnost in naloga, da se zabavate, kdo naj bo na spisku. Pravico imate, da sestavite svoje spiske, potem pa bi lahko šel v polemike, ampak ne bom. Koga damo pa s seznama? To ni vaše, to je potem moja skrb? Nogometaše kličem po igralskih mestih in nato bi moral nekoga odstraniti s seznama.”

Se je pa Katanec razgovoril v nadaljevanju: “Imam srečo in zadovoljen sem bil, da so zadeli Novaković, Berić in Bezjak. Spremljam in lahko sem vesel, da tudi Luka Zahović daje gole. Zadetke dosega pod določenimi pogoji. Analiziram tekme, če bi lahko določen igralec prišel v poštev za določeno tekmo. Veste kakšen sem, če nekoga vpokličem, ga z namenom, da bi pričel tekmo. So specifični pogoji, ko imam na nekaterih igralnih mestih dva igralca in ne igrata, a drugih nimam in jih zato moram vpoklicati. Ne morem povabiti Luke Zahovića, da bi ga treningih postavil na levi bok. Trening potem ne bo imel smisla in fantje ne bodo pripravljeni na tekmo. Luka se zelo lepo razvija. Vemo, da je v slovenski ligi dajal gole, je šel v tujino in jih ni, po povratku domov pa spet zabija. Ko gledam ime in priimek igralca … nehajte me postavljati v položaj … nikogar ne sovražim. Moje delo je specifično, igralca želim analizirati po tem, kar kaže na igrišču in oceniti, če je primeren za določeno tekmo. Igralca ne bom klical, da bom všečen novinarjem. Stojim za odločitvijo, da so igralci na seznamu za tekmo s Škotsko primernejši od Luke Zahovića.”

Se je pa Katanec že v uvodnem nagovoru zbranih novinarjev ozrl proti tekmi s Škotsko, ki se s štirimi točkami nahaja zgolj pred Malto in proti v štirih tekmah še neporaženi Sloveniji lovi še zadnjo priložnost za morebitno drugo mesto. Katanec poudarja, da Slovence v Glasgowu čaka zahtevna preizkušnja: “Čaka nas izredno težka tekma. Ogledali smo si tekme, ki so jih Škoti igrali do sedaj. Po ogledu mi ni povsem jasno, kako so jih izgubili s 3:0, saj si tega niso zaslužili. So agresivni, dobri in si ustvarjajo priložnosti. Na zadnjih dveh tekmah niso zadeli, moja želja pa je, da tudi proti nam ne dosežejo gola. Tekma bo izredna težka, dobro se moramo pripraviti, da bomo na istem nivoju kot Škoti. Vemo, kaj nas čaka. Za njih je to v bistvu zadnja tekma, ko lahko ujamejo priključek z drugim mestom.”

V izbrano vrsto se po dveh izpuščenih zborih vrača tudi Kevin Kampl, ki je po včerajšnji tekmi Atletica in Bayerja potrdil, da si bo znova nadel dres z državnim grbom, za Radio Slovenija pa razkril, da ga je selektor Katanec s pomočnikoma Čehom in Kavčičem pred tremi tedni obiskal v Leverkusnu. Katanec je z odzivom glede na povratek Kampla vseeno nekoliko presenetil. “Je na spisku, prišel bo … videli bomo, če bo prišel. V življenju me nič več ne more presenetiti. Če se smejemo ali ne. Spisek sem dal, vse je ok. Po prihodu pa se bo s fanti pogovoril o določenih stvareh. Ne vidim pa problema,” je dejal Ljubljančan.

Če si Zahović s strelskim nizom ni prislužil reprezentančnega vabila, lahko javnost skrbi forma nekaterih nosilcev igre. Boštjan Cesar in Miral Samardžić nimata redne minutaže, Rene Krhin ne igra, rožnatih časov v Firencah ne preživlja Josip Iličić, medtem ko je Bojan Jokić šele pred kratkim prestopil v rusko Ufo in odigral prvo tekmo: “Skrbi me veliko stvari in v glavi imam že dolgo časa, kako se bomo sestavili do tekme s Škotsko. Ne znam delovati, da bi za eno tekmo povabil deset novincev. Če spremljate, veste, kaj se dogaja z našimi igralci. V petih, šestih dneh imamo za opraviti veliko dela. Ne zgolj Krhin, tudi za Iličića ne vem, v kakšen stanju se bo pridružil izbrani vrsti. Na zadnjih tekmah je bil izrendo pomemben člen reprezentance. Pa še kakšen je tak, čaka nas veliko dela. Skrbi me, saj je kar nekaj igralcev takšnih, ki so za nas izredno pomembni, a v zadnjem času niso igrali.”

Ob poškodovanem Kronavetru so s seznama odpadli Andraž Šporar, Nejc Skubic, Dejan Trajkovski, Boban Jović, Gregor Sikošek in Antonio Mlinar Delamea, sta se pa na seznamu znašla dva novinca, Domžalčana Matija Širok in Žan Majer: “Bila sta del reprezentanca v Abu Dhabiju. Zaslužita si, da sta v reprezentanci in nam pomagata, da se na najboljši način pripravimo na tekmo. Kot sem že velikokrat dejal, so izredno pomembni tudi tisti, ki ne bodo pričeli tekme. Delati morajo resno in ponuditi okoliščine podobne tekmam. V glavi sem imel še nekaj igralcev Maribora, vendar sem prišel do analize, da bo tekma na Škotskem specifična. V posesti verjetno ne bomo dominantni. Veliko bo borbe, skokov in duelov, zato je iz Maribora zgolj Novaković.”

V Glasgow, ki bo dvoboj Škotov in Slovencev gostil v nedeljo, 26. marca, bo sicer odpotovalo okrog 700 Slovencev.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dončić, kaj praviš na to?! Šeško spreten tudi na košarkarskem igrišču (VIDEO)

Benjamin Šeško trenutno velja za enega največjih talentov slovenskega nogometa. Jasno je, …