Članska izbrana vrsta v sredo pričenja z misijo Anglija, Katanec je na seznam uvrstil 25 imen, vendar ni postregel z velikimi presenečenji, saj so na seznamu pričakovana imena. Vrhunec enajstdnevnih priprav bo sledil 14. junija, ko se bo Slovenija v razprodanih Stožicah, na voljo je le 400 vstopnic druge kategorije, pomerila z Anglijo.


“S formo bi lahko bilo zmeraj boljše, lahko pa tudi slabše. Vemo, da je mesec junij delikaten za vse, verjetno tudi za Angleže. Jasno je, da smo vselej v specifični situaciji, nekateri igrajo več, nekateri manj, spet drugi nič. Glede na to kar vidim, reprezentance ne morem menjati iz tekme v tekmo. Bi pa lahko bilo stanje zagotovo boljše,” je uvodoma dejal Srečko Katanec, ki se ni strinjal, da bo daljše obdobje za pripravo na obračun z Anglijo ‘luksuz’, saj so določeni nogometaši po sezoni utrujeni, spet drugi pa so prosti že nekaj časa, zato bo potrebno delati v večih skupinah. Motiv proti Angliji verjetno ne bi smel biti vprašljiv? “Če kdo ne bo motiviran sedaj, bomo imeli težave tudi v fazi treningov, ali pa ne? To je pač ta del sezone. Nekdo, ki ima željo igrati tekmo 1. julija, bo prišel tudi s plaže, nekateri pa bodo imeli težave tudi sedaj. ‘Japonci’ se bodo reprezentanci priključili šele v ponedeljek, tekma pa je že v nedeljo. Tako lahko v kompletni zasedbi prvič treniramo šele v torek,” je razlagal selektor, ki bo svojim izbrancem namenil prost vikend.

Med najbolj vroča slovenska železa lahko z zagotovostjo uvrstimo Roberta Berića, ki je sezono v avstrijski Bundesligi končal s 27 zadetki na svojem računu, potem ko je na zadnjih petih tekmah v dresu Rapida dosegel kar sedem zadetkov. Katanec je ob tem dodal, da bi Krčanu vabilo poslal v vsakem primeru: “Robert se odlično razvija, gre za pridnega in delovnega fanta. Ni vpoklican zgolj zaradi tega, ker je dosegel toliko zadetkov. Spet boste rekli, da sem kritičen, ampak za mene 27 zadetkov v Avstriji ne pomeni nič. Precej bolj me veseli njegova delovnost, kako lahko pomaga, zadrži žogo in razume igro, ki jo razume odlično. Tudi če ne bi dosegel niti zadetka, bi ga vpoklical takšnega kot je trenutno. Število zadetkov pri meni ne igra nobene vloge, verjemite mi,” je dejal selektor, ki ga lahko veseli tudi odlična forma Josipa Iličića. Kranjčan je v zaključku državnega prvenstva naravnost blestel, saj se je v zadnjih šestih krogih podpisal pod sedem zadetkov: “Upam, da ga bo dosegel tudi v tekmi z Anglijo, tega bi bil zelo vesel.”

(Foto: Jure Banfi)
O Iličiću: “Upam, da ga bo dosegel tudi v tekmi z Anglijo, tega bi bil zelo vesel.” (Foto: Jure Banfi)

Angleži bodo v Slovenijo verjetno pripotovali brez Dannyja Welbecka, ki je poškodovan, vendar ga Katanec kljub temu še ni povsem prečrtal. Ljubljančan poudarja, da vsakodnevno spremlja tudi nasprotnika, s katerim se je sicer pobližje spoznal že v novembrskem gostovanju v Londonu: “Kaj smo se naučili v Londonu? Nam je zmaga vedno želja, kaj pa smo se naučili iz tekme pa bom že povedal fantom, tega ne bi razlagal novinarjem. Iz dneva v dan spremljam angleško reprezentanco. Angleži bi potrebovali tri tedne, da se spočijejo, njihovi reprezentanti so igrali na vsake dva dni. Vsak ima svoje težave. Ne gre delati primerjave med nami in njimi, v nobenem pogledu. Vsaj jaz je ne bi delal.”

Ob Petru Stojanoviću, ki je bil sicer uvrščen na seznam, tokrat ni poleg niti dlje časa poškodovanega Željka Filipovića, s seznama pa je izpadel tudi Dominic Maroh, zato pa je ob treh ‘Japoncih’ in Miralu Samarždiću znova poleg Bojan Jokić: “Maroha ni zaradi tega, ker je klub poslal prošnjo, da bi se reprezentanci priključil 8. junija, kar pa ni možno, saj s pripravami pričnemo v sredo, 3. junija. Jokić je odigral par tekem, sedaj pa bomo videli v kakšen stanju sploh je.”

Po enem letu se bo reprezentanci pridružil tudi Bojan Jokić. (Foto: Jure Banfi)
Po enem letu odsotnosti zaradi poškodbe kolena se v reprezentanco vrača tudi Bojan Jokić. (Foto: Jure Banfi)

“Gledal sem veliko tekem Serie B, videl sem, kakšen je in mislim, da v tem trenutku ne bi mogel pomagati. Sem pa seveda vesel zanj. Je bil pa spremljan,” je o mlajšem bratu Andraža Strune, Aljažu, dejal 51-letni strateg in v nadaljevanju ocenil tudi položaj Harisa Vučkića in Reneja Krhina, ki pa ju vsaj za zdaj še ne vidi v članski izbrani vrsti: “Za reprezentanco A še ne. V tekmah, ki sem jih gledal… Ne, da sem bil razočaran nad njim, razočarala me je kvaliteta druge škotske lige, saj sem mislil, da ima liga vseeno več ritma in tekem. Me prav čudi, da Rangers ne naredi boljše ekipe, s katero bi se prebil med prvoligaše. Za nivo članske reprezentance pa trenutno še ni, sem pa vesel, da je po daljšem času znova igral vsaj nekaj. Ga pa po mojem mnenju čaka še kar veliko dela. Gledal sem tudi Krhina, vendar bi si želel, da je na višjem nivoju, predvsem v fazi konstrukcije in vere v sebe. Ne, da je kot Pirlo, vendar še mora napredovati.”

“Kaj bo odločilno? Na tem nivoju nikoli ne veš. Igralec mora imeti vero v sebe, spoštovati mora nasprotnika, vendar le do določene mere. Tribuna pa ne obstaja! Pravi igralci imajo težavo v trenutke, ko na tribune pride dva ali tri tisoč gledalcev. Vsaj jaz sem tako doživljal. Če je prišlo malo gledalcev, si slišal tri posameznike, ki so se drli nate. To je resnica. Pa še trenerja slišiš,” je v šali zaključil selektor izbrane vrste.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mladi slovenski up bo zaradi poškodbe odsoten več mesecev

Mladi slovenski reprezentant Nik Prelec, ki zastopa mlado ekipo Sampdorie, si je na nedavn…