San Marino po pričakovanjih ni bil kos Sloveniji. Izbranci selektorja Srečka Katanca, ki ni posegel po presenečenjih v začetni enajsterici, so v mrežo San Marina poslali kar šest žog, zmaga pa bi lahko bila še višja, saj so naši fantje skupno sprožili kar 35 strelov. Slovenci so hitro zagospodarili na stoženski zelenici in povedli v 10. minuti, ko je podajo Birse izkoristil Iličić. V prvem polčasu so naši fantje še dvakrat stresli prečnik in nanizali še nekaj priložnosti. Povišanja vodstva v prvem polčasu ni bilo, nadaljevanje pa je bilo sanjsko, saj so med 49. in 52. minuto v mreži San Marina končali kar trije poizkusi. Zadeli so Kampl, Struna in Novaković, zmago pa sta nato olepšala še Lazarević, ki je navdušil s fantastičnim prodorom, in Ilić, ki je v 88. minuti postavil končni izid – 6:0. Zmaga s 6:0 je tudi druga najvišja v zgodovini izbrane vrste.


EURO 2016 – peti krog kvalifikacij. Sodnik: Oliver Drachta.
Ljubljana: ŠRC Stožice, 8.325 gledalcev.
SLOVENIJA 6:0 SAN MARINO
Iličić (10′), Kampl (49′), Struna (50′), Novaković (52′), Lazarević (73′), Ilić (88′)

Menjave
Slovenija: Lazarević – Kirm (60′), Berić – Iličić (72′), Stojanović – Brečko (76′)
San Marino: Battistini – Tosi (56′), Vitaioli – Della Valle (78′), Golinucci – Hirsch (84′)

Rumeni kartoni
San Marino: Simoncini (40′), Selva (74′)

SLOVENIJA
[team1]

SAN MARINO
[team2]

Do prvega poizkusa je v drugi minuti srečanja prišel San Marino, z desne strani je sprožil Bonini, vendar meril mimo bližnje vratnice. Kasneje se je izkazalo, da je bil to tudi edini poizkus San Marina na tekmi. Slovenci so odgovorili v četrti minuti, ko je Simoncini z glavo blokiral strel Kampla, nekaj sekund kasneje pa Novaković ni ujel predložka Birse. Pritisk Slovenije se je nadaljeval, v deveti minuti so gostje blokirali še poizkus Iličića, ki pa je minuto kasneje izkoristil globinsko podajo Birse, ušel gostujoči obrambi, preigral vratarja Benedettinija in žogo mirno poslal v nebranjeno mrežo San Marina. Že v 13. minuti bi lahko Katančevi varovanci podvojili vodstvo, a je Cesarju veselje preprečil okvir vrat. Slovenci so nadaljevali s kombinatorno igro, v 18. minuti je za hrbet obrambe San Marina utekel tudi Birsa, a iz težkega položaja zgrešil okvir vrat. V 22. minuti je z zvitim udarcem poizkusil še Kirm, z levega roba kazenskega prostora meril v daljši kot gostujočih vrat, a za malce zgrešil. V 24. minuti Brečko ni izkoristil lepe akcije Iličića, zato pa se je po predložku iz kota pred golom dobro znašel od “boga pozabljeni” Ilić, a je z glavo meril preveč po sredini, vratar Benedettini pa se je za nameček izkazal z lepo parado. O pritisku Slovenije dovolj pove tudi podatek, da so gostje kar sedemkrat žogo izbili v kot. V 33. minuti je San Marino še drugič na tekmi rešil prečnik, potem ko je z razdalje sprožil Kurtić, odbito žogo pa je razpoloženi Iličić poslal mimo gola. Povratnik v izbrano vrsto je poizkusil tudi v 39. minuti, po novi globinski podaji Birse, nakar je na robu kazenskega prostora iz igre vrgel svojega čuvaja, močno sprožil v daljši kot, a meril preko gola. Festival poizkus proti gostujočemu golu se je nadaljeval, v 41. minuti je z razdalje poskusil še Brečko, z neugodnim strelom skoraj presenetil Benedettinija, a je žoga končala za golom. Bočni branilec Kölna se je minuto kasneje znašel v kazenskem prostoru, pred golom iskal Novakovića, ki pa je nekoliko nerodno zgrešil žogo. Japonski legionar je imel popravni izpit že v naslednji minuti, ko je sprožil s sedmih metrov, a se je s posredovanjem izkazal gostujoči čuvaj mreže. To pa je bil tudi zadnji poizkus v s priložnostmi bogatem prvem polčasu.

V prvem polčasu so Slovenci zapravili številne priložnosti, zato pa v nadaljevanju za tri zadetke potrebovali vsega štiri minute. Še pred tem je je Cesar po kotu zgrešil okvir vrat, nekaj sekund zatem je preko gola sprožil še Iličić. Nato pa 49. minuta in, potem ko so Slovenci kar nekaj časa pletli mrežo okrog gostujočih vrat, mojstrski strel Kampla, ki je z 20 metrov zadel v spodnji levi kot gostujočega gola. Za povišanje vodstva so Slovenci potrebovali vsega minuto, Kirm je v kazenskem prostoru zaposlil Novakovića, ta pa je žogo nesebično odložil osamljenemu Struni, ki je z diagonalnim strelom zadel v spodnji levi kot. Novaković in Struna sta v 52. minuti zamenjali vlogi. Primorec je po kombinaciji s Kamplom z lepim predložkom pred golom zaposlil Novakovića, ta pa je žogo brez težav poslal v gostujočo mrežo. Priložnosti za nov zadetek pa se s tem niso zaključile. V 62. minuti je z razdalje slabo zaključil Kurtić, tri minute kasneje pa se je po podaji Birse v izredni priložnosti znašel Novaković, z desne strani utekel pred gol San Marina, a nato streljal točno v vratarja Benedettinija. V 67. minuti je ob levi stranski črti potegnil še rezervist Lazarević, pobegnil gostujoči obrambi, nato pa po diagonalnem strelu zgrešil vrata. Če ni šlo v 67. minuti, pa je šlo šest minut kasneje, ko je s fantastičnim prodorom kot za stavo prebil zgoščeno postavitev San Marina in s preciznim udarcem v daljši kot zadel za vodstvo s 5:0. Po nekaj mirnejših minutah, so si Slovenci novo priložnost pripravili v 81. minuti, ko je z 20 metrov pomeril Struna, gostujoči vratar je žogo odbil, ta pa je končala na nogi Stojanovića, a se je tudi tokrat izkazala vratar Benedettini. Dve minuti kasneje je po kotu pred vrati San Marina ostal Cesar, a po podaji Ilića ni uspel izkoristiti zmede v gostujoči obrambi. Če ni uspelo Cesarju, pa se je v 88. minuti med strelce vpisal njegov partner Ilić, ki je bil po podaji iz kota najvišji pred golom gostov. Kot zadnji je s strelom v sodniškem dodatku poizkusil še Kampl, vendar meril v naročje gostujočega vratarja in tako je ostalo pri izidu 6:0.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kekovi izbranci novembra proti Romuniji in Črni gori

Slovenska nogometna reprezentanca bo v novembru odigrala pripravljalni tekmi proti repreze…