Slovenija je po štirih zaporednih porazih znova prišla do zmage, prve pod vodstvom Srečka Katanca. V nemškem Bielefeldu so v trdi in borbeni tekmi morali Turki pred svojimi navijači priznati premoč. Turški nogometaši so sicer imeli žogo več v svoji posesti, a svojih (pol)priložnosti niso izkoristili, nevarni so bili predvsem iz prekinitev. Naši so potrpežljivo čakali na protinapade in preko hitrih Kampla in Kirma ogrožali turška vrata. Zmaga bi lahko bila ob koncu tekme še višja, a kljub vsemu se zmagi, proti sicer bledim Turkom, ne sme gledati v zobe…


Prijateljska tekma. Glavni sodnik: Marco Fritz.
Bielefeld – Schüco Arena, 9.146 gledalcev
TURČIJA 0:1 SLOVENIJA
Strelci: Novaković (11), Matavž (65)

Turčija: Sinan Bolat, Hasan Ali Kaldirim, Gökhan Zan, Alper Potuk (59 Burak Yilmaz), Olcay Şahan (69 Gökhan Töre), Selçuk Inan (81 Oguzhan Özyakup), Mevlüt Erdinç (77 Mustafa Pektemek), Mehmet Topal, Serdar Kurtuluş (46 Veysel Sari), Caner Erkin (69 Sefa Yilmaz), Ömer Toprak. Selektor: Abdullah Avci.
Slovenija: Jan Oblak, Mišo Brečko (92 Dejan Lazarević), Branko Ilić, Boštjan Cesar, Bojan Jokić, Rene Krhin (56 Aleksandar Radosavljević), Jasmin Kurtić, Valter Birsa (70 Andraž Struna), Kevin Kampl (83 Zlatko Dedić), Andraž Kirm, Milivoje Novaković (58 Tim Matavž). Selektor: Srečko Katanec

Prvih deset minut je minilo brez priložnosti, naši pa so zadeli iz prve priložnosti. Borbeni Kampl je priboril žogo, na levi strani igrišča sta nato v nadaljevanju akcije kombinirala z Jokićem, ki je poslal predložek v petmetrski prostor, kjer so turški branilci pozabili na Novakića, ki je z glavo premagal nemočnega Bolata. V 14. minuti so prvič resneje zapretili tudi Turki, po podaji Sahana je z glavo mimo gola meril Erdinc. Turki so po vodstvu Slovenije prevzeli pobudo, vendar si resnejših priložnosti niso priigrali. Naši bi zopet kaj hitro lahko zapretili ob koncu 20. minute, ko so po turškem prostem strelu hitro krenili v protinapad preko Kampla, ki pa ga je z rokami na sredini igrišča zaustavil Kurtuluş in bil zato kaznovan tudi z rumenim kartonom. V 26. minuti so bili Turki nevarni po prostem strelu iz leve strani, najprej je bil v skoku najvišji Erdinç, a je Oblak žogo izbil, iz razdalje pa je nato streljal še Caner, ki pa je meril preko vrat. V 28. minuti je sodnik Fritz tudi Slovencem pokazal prvi karton, po prekršku nad Potukom ga je prejel Ilić. V 30. minuti je s strelom iz razdalje znova poizkusil Caner, a je žoga zadela Potuka in končala v golavtu. Turki so tudi po pol ure žogo dlje držali v svoji posesti, naši pa so čakali predvsem na protinapade, kjer so najbolj do izraza prišli hitri Kampl in Kirm ter tudi Birsa. Turki so znova iz prekinitve zapretili v 34. minuti, po kotu je strel Erdinça za las zgrešil levo vratnico slovenskih vrat. Zadnjo priložnost v prvem polčasu pa so ravno tako imeli Turki, znova iz prekinitve, po prekršku Kampla, je v kazenski prostor podal Selçuk, najvišje pa je skočil Caner, žoga pa je končala v rokah zanesljivega Oblaka.

http://www.youtube.com/watch?v=pRVgrt98C2o

Naši so drugi polčas odprli z rumenim kartonom, potem, ko je Jokić podrl Selçuka in s pametnim prekrškom preprečil nevaren protinapad. Tako kot v prvem polčasu, je bila igra tudi v začetku drugega precej raztrgana. Tudi v prvih petnajstih minutah so imeli Turki žogo več v svoji posesti, v 59. minuti zapretili z nevarnim strelom, a se je z lepo obrambo izkazal Oblak in žogo odbil v kot, po katerem pa so v hiter protinapad krenili Slovenci, Matavž in Birsa sta imela pred sabo le enega branilca, a je Birsa zelo slabo podal in od zaključka nevarne akcije ni bilo nič. V 65. minuti pa so naši še drugič zadeli, na levi strani igrišča je podajo v prostor poslal Kirm, Matavž je stekel za žogo, preigral turškega kapetana Gökhana in s strelom po tleh matiral vratarja Sinana. Po zadetku Slovenije so do priložnosti prišli Turki, še enkrat več iz prekinitve, kar bodo morali v naši reprezentaci čimprej popraviti, v kazenskem prostoru so naši pozabili na branilca Ömerja, ki pa je slabo zadel žogo in streljal mimo vrat. Tudi v 74. minuti Oblak ni imel težav po poizkusu Erdinça, ki je streljal z glavo. Nato pa so zopet zapretili naši, Struna je pred kazenskim prostorom kar nekaj časa preigraval, nato pa z lepo podajo zaposlil Kampla, ki se je znašel sam pred vratarjem Sinanom, ki je žogo odbil visoko v zrak, žogo pa je iz golove črte izbil eden od turških branilcev, v nadaljevanju akcije je s strelom od daleč poizkusil Kurtić, a za las meril mimo turškega gola. Oblak je tudi v nadaljevanju tekme rutinirano zbiral obrambe, tudi po poizkusu Buraka, ki je letošnjo sezono v Ligi prvakov z osmimi zadetki končal kot tretji strelec. Burak je bil med najaktivnejšimi tudi v zaključku tekme, ko sta z Mustafo izigrala slovensko obrambo, a je ostal Oblak zbran in je brez težav ukrotil žogo po predložku Buraka. Naši bi lahko tik pred iztekom rednega dela še povečali vodstvo, potem, ko je turški vratar Sinan storil napako, a so naši predolgo čakali in priložnost za povišanje vodstva je splavala po vodi. Po strelu Buraka iz prostega strela pa je svojo kakovost znova dokazal Oblak, ki je z lepo parado žogo odbil v kot. Zadnjo priložnost na tekmi pa so imeli naši, ki so znova zapretili s hitrim protinapadom, a je bil predložek Lazarevića preslab.

Avtor: Peter Dominko

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Slovenke ostale brez finala

Ženska članska reprezentanca Slovenije se je danes ob 19:30 pomerila proti ženski reprezen…