Slovenska reprezentanca je izgubila prijateljski obračun v finskem Turku. Finci so s pridom izkoriščali napake slovenskih nogometašev in za hrbet Handanovića poslali dve žogi. Tudi Slovenci so si pripravili nekaj zrelih priložnosti, a je poizkusa Matavža in Bezjaka zaustavil okvir vrat, strela Dedića in Matavža pa sta za las zgrešila finski gol. Slovenci so bili sicer v primerjavi z obračunoma s Turčijo in Islandijo tokrat slabši, a vseeno velja omeniti, da so današnji obračun izpustili Iličić, Kampl, Cesar, Ilić, Novaković in Ljubijankić, sicer pomembni členi izbrane vrste.


Prijateljska tekma. Sodnik: Lee Evans.
Turku: Veritas, 6000 gledalcev.
FINSKA 2:0 SLOVENIJA
Strelci: Moisander (35), Hämäläinen (82)

Finska: Mäenpää, Arkiviu (69 Halsti), Moisander, Pasanen (79 Ojala), Lampi, Tainio, Ring, Schüller (61 Hetemaj), Riski (46 Hämäläinen), Pukki (79 Pohjanpalo, 85 Zeneli), Eremenko. Selektor: Mixu Patalainen.
Slovenija: S. Handanović, Brečko (75 Milec), Maroh (63 Andjelković), Kelhar, Jokić (52 Struna). Birsa (46 Bezjak), Krhin, Kurtić, Kirm, Matavž, Dedić (57 Filipović). Selektor: Srečko Katanec.

Finci so v uvodu prevzeli pobudo in so slovenskim nogometašem pa so z visoko postavljeno obrambo onemogočali, da bi žogo spravili preko sredine igrišče. Po uvodnih minutah so tudi Slovenci krenili v napad, a niso uspeli ogroziti finskih vrat, po predložku Kirma je Mäenpää žogo izbil izpred svojega gola. Prvi so v 2. minuti proti golu sprožili domačini, po protinapadu je s strelom iz 20 metrov poizkusil Pukki, a meril preko gola Handanovića. V 15. minuti je iz velike razdalje iz prostega strela neposredna na gol poizkusil Pasanen, Handanović pa je žogo odbil v kot. Naši nogometaši si v prvi polovici prvega polčasa niso pripravili strela proti domačim vratom, so pa zato v 22. minuti preko gola neuspešno sprožili Finci, iz roba kazenskega prostora je meril Riski. V 25. minuti so naši le prišli do prvega strela, Dedić je iz vrha kazenskega prostora za las streljal preko gola. Slovenci so v začetku druge polovice polčasa prevzeli pobudo in v 28. minuti dvakrat zapretili, najprej je Matavž po predložku Jokića z glavo zatresel levo vratnico finskega gola, nekaj sekund kasneje pa je Birsa iz 20 metrov sprožil preko finskega gola. Finci so hitro odgovorili preko Pukkija, ki je v uvodu 29. minute iz težkega položaja meril proti oddaljenejši vratnici, vendar zgrešil okvir vrat. V 32. minuti je sodnik Evans pokazal rumeni karton Kurtiću, ki je na sredini igrišča prekinil napad domačinov. Minuto kasneje so naši malce pozabili na Lampija, ki je po predložku iz desne streljal z glavo, a je Handanović žogo odbil. Finci pa so v 35. minuti prišli do vodstva, Handanović je poizkus Eremenka, ki je streljal iz prostega strela, uspel odbiti, v nadaljevanju akcije pa je Moisander po napaki Maroha žogo uspel spraviti za hrbet Handanovića. Štiri minute po vodilnem zadetku Moisandra, je iz desne nevarno sprožil še aktivni Pukki, Handanović pa je bil tudi tokrat zanesljiv. Naši so v prvem polčasu Fincem puščali preveč prostora na sredini igrišča, kar so domači znova izkoristili v zaključku prvega polčasa, ko se je za strel odločil Schüller, vendar Handanović ni imel pretiranih težav z obrambo.

Selektorja sta se ob polčasu odločila za eno zamenjavo, pri domačih je Riskija zamenjal Hämäläinen, Katanec pa je namesto Birse v igro poslal debitanta Bezjaka. Prvi so proti golu sprožili naši, a je Dedićev poizkus iz prostega strela zgrešil okvir vrat. V 52. minuti je moral igrišča zapustiti še današnji kapetan Jokić, na levem boku pa ga je zamenjal Struna. Maroh je imel tudi v nadaljevanju tekme precej težav s Pukkijem, ki je v 54. minuti sicer meril točno v naročje Handanovića. Tri minute kasneje je priložnost za igro dočakal še drugi debitant, Dedića je na igrišču zamenjal Filipović. V 61. minuti so Finci znova izigrali slovensko obrambo, znova se je za strel odločil nevarni Pukki, ki pa mu je veselje tudi tokrat preprečil Handanović. V 63. minuti je Katanec iz igre potegnil Maroha, ki je imel precej dela in težav z neugodnim Pukkijem, v obrambi pa ga je zamenjal Andjelković. Naši si podobno kot v prvem polčasu, tudi v prvem delu drugega polčasa niso uspeli pripraviti priložnosti, k temu so botrovale številčne napake pri oddaji žoge. V 74. minuti je Tainio z obema nogama štartal nad Kirma, Evans pa je njemu in Pasanenu, ki je glasno protestiral, pokazal rumeni karton. V 75. minuti je priložnost za igro dobil tudi Milec, še tretji debitant, ki je vstopil namesto Brečka. V 78. minuti so Slovenci prvič resneje zagrozili v drugem polčasu, po predložku iz leve je bil pred golom Finske najvišji Matavž, a je strel proti oddaljenejši vratnici končal mimo vratnice. Ob zaključku 80. minute se je za strel iz razdalje odločil Bezjak, že drugič pa je veselje Slovenije preprečil okvir vrat. Prav Bezjak je le nekaj sekund kasneje po prekršku nad Pohjanpalujem prejel rumeni karton. Pohjanpalu je v 82. minuti stekel za žogo v prazen prostor in po strelu proti drugi vratnici tudi on stresel okvir vrat, žoga se je odbila v igrišče, v gol pa jo je pospravil rezervist Hämäläinen. Naši so do naslednjega poizkusa prišli v prvi minuti sodnikovega podaljška, vendar je Kelhar po kotu z glavo streljal preslabo, da bi imel Mäenpää kaj več dela z obrambo. V zaključku je s strelom poizkusil še Filipović, a grdo zgrešil vrata.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: NZS predstavila reprezentančni dres za EURO

Nogometna zveza Slovenije je predstavila drese, s katerimi bodo najboljši slovenski nogome…